Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Παγχαλκιδικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης "Ο Αριστοτέλης": Τιμήθηκε η Θυσία του Καπετάν Χάψα

ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

Έτος ιδρύσεως 1903
Μαντώς Μαυρογένους 23 – Τ.Κ. 542 49 Τηλ. 2310/323-839 και 318-840
 Φαξ 2310/326-108 kai 318-840 Κινητό: 6946/470-157
e-mail: panchalkidikos@gmail.com και mkartsioti@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΧΑΨΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΛΙΚΑΡΙΩΝ ΤΟΥ, ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΤΟ 1821.


Με την δέουσα επισημότητα η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, οι Δήμοι, Θέρμης, Πολυγύρου, Σιθωνίας και ο Παγχαλκιδικός Σύλλογος Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ (συντονιστής), με τις ευλογίες της Ιεράς Μονής της Αγίας Αναστασίας,

πραγματοποίησαν την Κυριακή 10 Ιουνίου 2012 εκδηλώσεις



με την ευκαιρία συμπλήρωσης 191 χρόνων από την πολύνεκρη και φονικότατη μάχη των Βασιλικών της 13ης Ιουνίου 1821, στην οποία οι Χαλκιδικιώτες επαναστάτες με αρχηγό τον καπετάν Χάψα, πολεμώντας με απαράμιλλη ανδρεία εναντίον πολυπληθέστερων τουρκικών δυνάμεων (30.000 πεζοί και 5.000 ιππείς) έπεσαν μέχρις ενός στο πεδίο της τιμής, στη θέση που ονομάζεται μέχρι σήμερα Κομμένοι ή Συκιωτούδια, αφού οι 63 συμπολεμιστές του Χάψα ήταν από τη Συκιά.. Στο χώρο της θυσίας ήδη έχει ανεγερθεί το 1997, με πρωτοβουλία και δαπάνη του Παγχαλκιδικού Συλλόγου, μεγαλόπρεπο μνημείο με τον ανδριάντα του ήρωα καπετάνιου και την αναπαράσταση της περιώνυμης μάχης.


Το πρωί μετά τη Θ. Λειτουργία εψάλη στο καθολικό της Μονής το θρησκευτικό μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ηρωικώς πεσόντων, στο οποίο χοροστάτησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος, ηγούμενος της Ι. Μονής, ενώ τον πανηγυρικό λόγο εξεφώνησε ο καθηγητής κ. Μιχαήλ Θ. Κουτσός. Στη συνέχεια επίσημοι και λοιποί προσελθόντες μετέβησαν στο μνημείο όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων. Η τελετή έληξε με το Αιωνία η Μνήμη που έψαλε η χορωδία του Παγχαλκιδικού Συλλόγου και τον Εθνικό Ύμνο που ανέκρουσε η φιλαρμονική του Δήμου Θέρμης.


Στην τελετή παρέστησαν και κατέθεσαν στεφάνια: ο Γενικός Γραμματέας της αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Ευθύμιος Σιώκος, ο περιφερειακός σύμβουλος Χαλκιδικής κ. Δημ. Μήτσου ως εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, εκπρόσωπος του στρατηγού-δ/τή του Γ΄Σ.Σ., εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Δήμαρχος Θέρμης κ. Θεόδ. Παπαδόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Χρ. Βορδός και Ι. Πύρρος εκ μέρους του Δημάρχου Πολυγύρου, ο αντιδήμαρχος Συκιάς κ. Κυπαρίσσης Ντέμπλας εκ μέρους του Δημάρχου Σιθωνίας, ο αντιδήμαρχος κ. Τσομπανέλης Ανέστης εκ μέρους του Δημάρχου Ν. Προποντίδας, ο πρόεδρος της ΙΛΕΧ κ. Βασ. Πάππας, ο Δ/ντής της Β/θμιας Εκπ/σης Χαλκιδικής κ. Θεόφ. Ταπανίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμμ. Παππάς κ. Βασ. Μπάτος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γαλατιστέων κ. Ζαφ. Ι. Οικονόμου, ο πρόεδρος των Κασσανδρινών κ. Αντώνιος Καραγιώργος, η πρόεδρος των Πολυγυρινών κ. Μαρία Μπουλάκη-Λυπηρίδη και εκπρόσωποι των Συλλόγων Βαβδινών, Βρασταμινών και Πετροκερασιωτών. Τέλος κατέθεσε στεφάνι ο συντονιστής της όλης εκδήλωσης πρόεδρος του Παγχαλκιδικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Καρτσιώτης συνοδευόμενος από τα δίδυμα λιλιπούτεια εγγονάκια του.


Στην εκδήλωση παρέστησαν: Αντιπροσωπεία του Γυμνασίου Γαλάτιστας με επί κεφαλής το Γυμνασιάρχη τους κ. Φλώριο Κρητικό, η χορωδία του Παγχαλκιδικού Συλλόγου με το μαέστρο της κ. Ν. Καλαϊτζή και η φιλαρμονική του Δήμου Θέρμης.


Τελετάρχης ήταν ο κ. Εμμανουήλ Γιαννάκας, υπάλληλος, επί των δημοσίων σχέσεων, της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, η οποία με τη λήξη της τελετής παρέθεσε λιτή δεξίωση υπό την σκιάν των πεύκων.

Το Δ.Σ.
Θεσσαλονίκη, 11 Ιουνίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: