Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Επιτροπή αποζημιώσεων συστήνει η Τουρκία για τις Ελληνικές περιουσίες της Πόλης. Η υπόθεση των Αφων Φωκά άνοιξε τον δρόμο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Δημήτρη Γκελντή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΣΥΣΤΗΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.
H ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΦΩΝ ΦΩΚΑ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ.


Η Τουρκία με το βάρος των καταδικαστικών αποφάσεων για παραβιάσεις κληρονομικών δικαιωμάτων των Ελλήνων όπως στην υπόθεση Φωκά , κατά πάγια τακτική της , προχώρησε σε μια κίνηση «καλής θέλησης» ανακοινώνοντας την σύσταση «Ειδικής Επιτροπής» με σκοπό να αντιμετωπίσουν τις ταλαιπωρίες αυτών που προσφεύγουν στο ΕΔΑΔ λόγω υπερβολικών καθυστερήσεων.

Στην «Ειδική Επιτροπή» εντάσσονται όλες οι προσφυγές κατά της Τουρκίας και το πρόσχημα ήταν να αποσυμφορηθεί το ΕΔΑΔ από τις 3.000 προσφυγές που έχουν κατατεθεί κατά της Τουρκίας, αλλά σκοπός ήταν να ενταχθούν και οι Ελληνικές προσφυγές που αφορούν αποζημιώσεις για τις δημευθείσες περιουσίες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ 2-3-2012

« Λεπτομερής ενημέρωση δόθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κο Σαντουλάχ Εργκίν, οι δε πηγές του ΕΔΑΔ στο Στρασβούργο επιβεβαίωσαν την συμφωνία με την Άγκυρα ,αναφέροντας ότι το μέτρο αυτό έχει ομοιότητα με την διαδικασία που έχει καθιερωθεί για τις υποθέσεις ιδιοκτησιών στην Κύπρο».

«Το ΕΔΑΔ πρότεινε στην Τουρκία μια πιλοτική δίκη. Η Τουρκία την αποδέχθηκε. Το Στρασβούργο θα υποβάλλει σύντομα ένα χρονοδιάγραμμα γα την δίκη αυτή. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η δίκη αυτή θα διεξαχθεί με «δίκαιο τρόπο» η καθιέρωση της διαδικασίας στην Ειδική επιτροπή θα γίνει αποδεκτή από το ΕΔΑΔ.» σημειώνει η Χουριέτ.

Και στην περίπτωση αυτή της «Ειδικής Επιτροπής» η Τουρκίας ακολουθεί την ίδια πρακτική με τις Κυπριακές προσφυγές αλλά και με τον πρόσφατο νόμο για επιστροφή των βακουφικών περιουσιών στα ιδρύματα.

Στην περίπτωση των κυπριακών προσφυγών η Τουρκία αναγκάστηκε να συστήσει επιτροπή αποζημιώσεων ύστερα από την καταδίκη της στην υπόθεση Λοϊζίδου ενώ τον νόμο για την επιστροφή των βακουφίων τον ψήφισε ύστερα από την σε βάρος της απόφαση με την οποία αναγκάστηκε να επιστρέψει το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου στον νόμιμο ιδιοκτήτη του το Οικουμενικό Πατριαρχείο .

Οι καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της Τουρκίας στην υπόθεση των Αφών Φωκά και όχι μόνο , και οι πιέσεις που ασκούνταν όλο αυτό το διάστημα από την Ε.Ε που είναι αρμόδια για την διεύρυνση και αφορούσε το κεφάλαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , αναγκάζει την Τουρκία να συστήσει ειδική επιτροπή για τις ιδιωτικές περιουσίες.

Σκοπός της Τουρκίας είναι να περιορίσει τα ποσά αποζημίωσης που θα καταβάλλει σε ενδεχόμενη προσφυγή στο ΕΔΑΔ περιορίζοντας έτσι την αποζημίωση μόνο στην αντικειμενική αξία της ιδιοκτησίας και όχι στην πραγματική που δίνει το ΕΔΑΔ καθώς και να αποφύγει ποσά αποζημίωσης που αφορούν την απώλεια χρήσης της ιδιοκτησίας για π.χ ενοίκια ετών ,ποσά που επιδικάζει το ΕΔΑΔ.

Από το 2006 και μετά η Τουρκία προετοιμαζόταν μεθοδικά σε δύο επίπεδα για να αντιμετωπίσει την σημερινή πραγματικότητα

Το πρώτο επίπεδο είχε σχέση με κυκλώματα «επιτηδείων» από Τούρκους ,μεσίτες, επιχειρηματίες , στα οποία συμμετέχουν και Έλληνες, οι οποίοι με θράσος έβγαζαν αγγελίες σε Ελληνικές Ομογενειακές εφημερίδες ότι αγοράζουν ακίνητα Ελλήνων στην Πόλη(ακόμη και ήδη δημευθέντα από το Τουρκικό Κράτος). Οι Τούρκοι επιχειρηματίες οι οποίοι είχαν μαζί τους μυστικούς χάρτες από τα τουρκικά κτηματολόγια πλησίαζαν δικαιούχους που έχασαν τις περιουσίες τους και τις αγόραζαν «κοψοχρονιάς».

Το δεύτερο επίπεδο ήταν τα Εμπόδια που έβαζε το Τουρκικό Κράτος τα τελευταία χρόνια για να αποτρέψει τις έρευνες, ακόμη και στους Τούρκους Δικηγόρους στα Κτηματολόγια των ακινήτων που οι ιδιοκτήτες είναι Έλληνες.

Οι καταγγελίες του δικηγόρου των Αφών Φωκά κου Δημήτρη Γκελντή από την Κατερίνη στην αρμόδια Ευρωπαϊκή επιτροπή Διεύρυνσης βρήκαν πρόσφορο έδαφος αφού η Ε.Ε ενσωμάτωσε στην έκθεση προόδου για την Τουρκία το 2009 τις καταδικαστικές σε βάρος της Τουρκίας αποφάσεις (υπόθεση Φωκά) καθώς και τις στοχευμένες πιέσεις που ασκεί στην Τουρκία, να να εγγυηθεί στην πορεία της προς την Ε.Ε πλήρως στην πράξη τα θεμελιώδη δικαιώματα στην βάση των διατάξεων της ΕΣΔΑ και της νομολογίας του ΕΔΑΔ.

Ο δικηγόρος Δημήτρης Γκελντής από την Κατερίνη δήλωσε σχετικά:

« Η είδηση αυτήν δεν προκαλεί έκπληξη. Απλά έρχεται να επιβεβαιώσει αυτούς τους λίγους Έλληνες δικηγόρους που πίστεψαν και αγωνίστηκαν τόσα χρόνια στο ΕΔΑΔ για να αλλάξουν συμπεριφορές και πρακτικές δεκαετιών της Τουρκίας σε βάρος της Ελληνικής Μειονότητας.

Θα μπορούσα να πω ότι καταρχήν είναι μια θετική εξέλιξη από νομικής και μόνο σκοπιάς με αρκετές όμως ενστάσεις.

Η σύσταση «Ειδικής Επιτροπής» από την Τουρκία σε συμφωνία με το Στρασβούργο ,που θα συμπεριλάβει και τις αποζημιώσεις των Ελληνικών περιουσιών είναι αποτέλεσμα πάγιας τακτικής αναδίπλωσης της Τουρκίας όταν αντιλαμβάνεται ότι σφίγγει ο κλοιός. Το διαπιστώσαμε με την επιτροπή που συστάθηκε στην Κύπρο για τον ίδιο σκοπό ,καθώς και με τον πρόσφατο νόμο επιστροφής των βακουφικών ιδιοκτησιών.
Τα Ελληνικά ακίνητα που έχουν δημευθεί από την Τουρκία κατά καιρούς ανέρχονται σε 12.000 περίπου και η αξία τους υπολογίζεται σε 20 δις.ευρώ.

Η Τουρκία θέλει να αποφύγει δυσβάστακτες αποζημιώσεις στο ΕΔΑΔ για αυτό και στήνει την «Ειδική επιτροπή» . Δείχνει θέληση να αποζημιώσει αλλά θέλει να αποζημιώσει με «μέτρο». Θέλει να αποφύγει την πραγματική αξία των ακινήτων καθώς και τον αδικαιολόγητο πλουτισμό που είχε κερδίσει τόσα χρόνια. Ο βασικότερος όμως σκοπός της Τουρκίας είναι να μην επιστρέψει ακίνητα σε Έλληνες ιδιοκτήτες. Και εδώ υπάρχει φυσικά ένσταση και νομική και πολιτική. Πιστεύει ότι έτσι θα σταματήσει το κύμα αποζημιώσεων στην Τουρκία και ελάχιστες υποθέσεις (όσοι δεν συμβιβαστούν με το ποσό αποζημίωσης της Επιτροπής) θα προσφύγουν συνέχεια στο ΕΔΑΔ.

Με δεδομένο ότι με τους Τούρκους συνεργάτες μου ήμασταν έτοιμοι να καταθέσουμε στην Τουρκία προσφυγές για αποζημιώσεις ύψους 3 δις. Ευρώ περιμένουμε πλέον τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται με την «Ειδική Επιτροπή» για να προσφύγουμε σ’ αυτήν εφόσον εγκρίνει το Στρασβούργο την διαδικασία.

Δημήτρης Γκελντής
Δικηγόρος Κατερίνης
Οδός 25ης Μαρτίου 8, Κατερίνη
Τηλ: 23510-36023-fax 23510-36042
Κινητό: 6974 65 46 89
E-mail: geldisd@kat.forthnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: