Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Ικανοποίηση από την Ευρώπη, προβληματισμός για τις δημοσκοπήσεις

Κάνει «ταμείο» η ΝΔ

Σπύρος Γκουτζάνης

Ικανοποιημένη είναι  η ΝΔ από την υποδοχή που  επιφύλαξε το Ευρωπαικό Λαικό  Κόμμα στον κ. Αντώνη Σαμαρά μετά την στροφή που έκανε με την συμμετοχή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου και την εγκατάλειψη της αντιμνημονιακής γραμμής.

Κατά την παρουσία του στην γενική συνέλευση του  ΕΛΚ την εβδομάδα που πέρασε ο  κ. Σαμαράς έδωσε το ιδεολογικό του στίγμα μιλώντας για τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, άφησε κατά μέρος την παλαιότερη ρητορεία του για την επαναδιαπραγμάτευση ή την τροποποίηση των μνημονίων και τόνισε την ανάγκη η δημοσιονομική πειθαρχία να συνεύεται από την ανάπτυξη αν θέλουμε η Ευρώπη να βγει από την κρίση.

Η ανάγκη ανάπτυξης  είπε είναι ακόμη πιο επιτακτική για την Ελλάδα που δεν μπορεί να είναι για πέντε συνεχή χρόνια σε ύφεση. Το γαλάζιο επιτελείο υποστηρίζει  ότι η αντιμνημονιακή πολιτική δικαιώθηκε αλλά η στροφή ήταν επιβεβλημένη από τη νέα πραγματικότητα που επικρατεί στην Ευρώπη και στην χώρα μας. 

Προβληματισμός  όμως επικρατεί από τις δημοσκοπήσεις  οι οποίες δίνουν μεν ασφαλές προβάδισμα στη ΝΔ και δημιουργούν βεβαιότητα ότι θα είναι πρώτο κόμμα όποτε  κι αν γίνουν οι εκλογές αλλά δεν δείχνουν προοπτική αυτοδυναμίας. Οι άνθρωποι του προέδρου εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι τελικώς οι πολίτες θα κατανοήσουν την στροφή του κ . Σαμαρά και λένε ότι πολλά θα κριθούν κατά την σύντομη προεκλογική περίοδο όταν και θα καθορίσουν την στάση τους οι πολλοί αναποφάσιστοι ψηφοφόροι. 

Η αβεβαιότητα όμως των δημοσκοπήσεων σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Ευρωπαική Ένωση και το γεγονός ότι η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου που αποτελεί τον λόγο ύπαρξης της κυβέρνησης Παπαδήμου είναι στον αέρα πυροδοτούν νέα σενάρια στο εσωτερικό της ΝΔ. Επισήμως η ηγεσία του κόμματος επιμένει ότι στόχος είναι η υπογραφή της συμφωνίας και η διεξαγωγή εκλογών στις 19 ΦΕβρουαρίου όπως έχει αποφασιστεί. Ωστόσο γίνεται σταδιακά εμφανές ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου εξελίσσεται σε μία κυβέρνηση που θα διαπραγματευθεί ευρύτερα μέτρα για την μακροχρόνια δημοσιονομική σταθεροποίηση της χώρας στο πλαίσιο των ευρωπαικών αποφάσεων που λαμβάνονται. 

Ο κ. Σαμαράς σιωπηρώς δείχνει να αποδέχεται τη νέα πραγματικότητα που προκύπτει αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ημερομηνία των εκλογών  δεν είναι ταμπού. Τα στελέχη του όμως είναι λιγότερο επιφυλακτικά και λένε ότι “είναι προτιμότερο τα μέτρα που θα αφορούν την χώρα μας να ληφθούν από μία κυβέρνηση τριών κομμάτων και να μην τα σηκώσει μόνη της η ΝΔ την επομένη των εκλογών”.

Ορισμένοι βασιζόμενοι και στις δημοσκοπήσεις λένε ότι και μετά τις εκλογές είναι προτιμότερο να προκύψει ξανά κυβέρνηση συνεργασίας με εντολή από την κοινωνία να υλοποιήσει τα μέτρα που θα ληφθούν. Θα είναι πιο εύκολο για ένα ευρύτερο σχήμα να εφαρμόσει τα νέα σκληρά μέτρα και όχι ένα μόνο κόμμα που θα έχει απέναντί του μία ενισχυμένη όπως όλα δείχνουν Αριστερά και μία κουρασμένη και οργισμένη κοινωνία. Εκείνο που δεν ομολογούν δημοσίως είναι ότι οι εξελίξεις στην Ευρώπη καθιστούν αμφίβολη την παραμονή της χώρας στο Ευρώ και κανένα κόμμα δεν θα ήθελε να αντιμετωπίσει μόνο του ο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας. 

Στο πλαίσιο αυτών  των προβληματισμών αναπτύσσονται  στο εσωτερικό της ΝΔ ομαδοποιήσεις  που διασπούν την ενότητα και  εκ των πραγμάτων λειτουργούν  αποσταθεροποιητικά για την ηγεσία. Μετά την ομάδα των πέντε νεοφιλελεύθερων βουλευτών κ.κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, Άρη Σπηλιωτόπουλου, Μιλτιάδη ΒΑρβιτσιώτη, Βαγγέλη Αντώναρου και Κωστή Χατζηδάκη προέκυψε και η ομάδα των πέντε κοινωνικά φιλελεύθερων από τους κ.κ. Κώστα Μαρκόπουλο, Κώστα Τζαβάρα, Κώστα Γκιουλέκα, ΜΑρία Κόλλια και Ελίζας Βόζενμπεργκ οι οποίοι όπως δηλώνουν δίνουν έμφαση στον κοινωνικό χαρακτήρα του κόμματος. Οι περί τον πρόεδρο πάντως υποτιμούν το θέμα λέγοντας ότι οι δύο ομάδες μπορούν να παίξουν πέντε επί πέντε αφού “στη ΝΔ υπάρχει μόνο μία ομάδα που περιλαμβάνει όλους τους βουλευτές του κόμματος υπό τον Αντώνη Σαμαρά”.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: