Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων και τα διεθνή μέσα


Τον γύρο του κόσμου κάνει από χθες το βράδυ το πολιτικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί για το όνομα του νέου πρωθυπουργού της χώρας. Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα πρωτοσέλιδα μονοπωλεί η κρίση στην Ιταλία και η ενδεχόμενη παραίτηση του Μπερλουσκόνι, τα διεθνή μέσα αναφέρονται τόσο στο ελληνικό πολιτικό θρίλερ όσο και στην «εμπλοκή» του Λουκά Παπαδήμου.

Το πρακτορείο Reuters μετέδιδε το βράδυ της Τρίτης πως οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί «πιέζονται» να συμφωνήσουν σε μια κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία ενός πρώην κεντρικού τραπεζίτη, την ίδια ώρα που οι Έλληνες πολίτες και μαζί τους η Ευρωπαϊκή Ένωση αγωνιούν για μια άμεση λύση στο αδιέξοδο.
Στην ανταπόκριση του πρακτορείου υπάρχει φυσικά το όνομα του κυρίου Λουκά Παπαδήμου ως επικρατέστερου για να αναλάβει πρωθυπουργός, σημειώνεται όμως πως η συμφωνία «κολλάει» σε μια σειρά από εμπόδια μεταξύ των οποίων και η απαίτηση των Ευρωπαίων για γραπτές δεσμεύσεις των κομμάτων ως προς την τήρηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. «Η υποψηφιότητα του Λ. Παπαδήμου προσκρούει σε προβλήματα που προκύπτουν και από τις δύο πλευρές (κυβέρνησης και αντιπολίτευσης)», τονίζει.

Από τη πλευρά του το Bloomberg αναφέρει: «Σύντομα θα ανακοινωθεί το όνομα του επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, με τους προέδρους των δύο μεγαλύτερων κομμάτων να έχουν συμφωνήσει στο πρόσωπο του πρώην κεντρικού τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμου, αλλά να μην το έχουν ανακοινώσει», μετέδιδε αργά το βράδυ το πρακτορείο. Με την επισήμανση όμως πως αυτό το «σύντομα» είχε μεταφερθεί στις πηγές του 3 ώρες νωρίτερα χωρίς να φαίνεται οριστική απάντηση στο μείζον ερώτημα για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση… Και επίσης φιλοξενείται η εκτίμηση ότι μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης δεν υπήρχαν σημάδια συναίνεσης για να πάρει τα ηνία της χώρας μια τεχνοκρατική κυβέρνηση.

Οι Financial Times τιτλοφορούν την ανταπόκρισή τους από την Αθήνα: «Η Ελλάδα αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας». Στο ρεπορτάζ περιγράφονται οι μαραθώνιες συνομιλίες και διαπραγματεύσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και συνεργατών τους, ενώ τονίζεται πως οι φόβοι για πιθανό ναυάγιο στη συμφωνία πολλαπλασιάζονται καθώς ήδη έχουν «χαθεί» δύο «τελεσίγραφα» από την Ευρώπη και τους εταίρους της Ελλάδας για την τελική ανακοίνωση μιας νέας κυβέρνησης.

Οι New York Times σημειώνουν πως «οι Έλληνες προσπαθούν να συμφωνήσουν στον επικεφαλής της νέας τους κυβέρνησης αλλά οι συνομιλίες συναντούν συνεχώς εμπόδια». Πάντως στο ρεπορτάζ παρουσιάζεται ο κύριος Λουκάς Παπαδήμος ως ο πλέον πιθανός για την πρωθυπουργία, σημειώνεται όμως πως οι ηγέτες των δύο ελληνικών κομμάτων εξουσίας διαφωνούν ως προς τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Το CNN μεταδίδει πως Παπανδρέου και Σαμαράς είναι ακόμα εγκλωβισμένοι στις συζητήσεις για τον νέο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης, την ίδια ώρα που το CNBC μιλούσε για την «αγωνία των Ελλήνων να συμφωνήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και να ξεκινήσει η διαδικασία διάσωσης της χώρας από το οικονομικό χάος που απειλεί να τη θέσει εκτός ευρώ».

Το Der Spiegel με δημοσίευμα του αναφέρει χαρακτηριστικά: Το τέλος εποχής αργεί να έρθει στην Ελλάδα γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό επισημαίνοντας ότι τα δύο μεγαλύτερα ελληνικά κόμματα προσπαθούν εδώ και ημέρες να σχηματίσουν μια κυβέρνηση συνεργασίας, όμως η πλειονότητα των Ελλήνων δεν πιστεύουν ότι θα βγουν από την … μιζέρια (!) σύντομα.

Πηγή: NewPost

Δεν υπάρχουν σχόλια: