Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Θνησιγενής η νέα κυβέρνηση

ΤΗΣ ΑΝΝΙΤΑΣ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ

astivaktaki@ekdotiki.gr

Οι παρενέργειες που εκδηλώθηκαν μόλις χτες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για τη συμμετοχή «γαλάζιων» πολιτικών στο νέο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και η σχεδόν οργισμένη αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά στην αξίωση των Ευρωπαίων εταίρων μας για γραπτές δεσμεύσεις απλώς επιβεβαίωσαν τις έντονες ανησυχίες που υπάρχουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, ότι ο βίος της κυβέρνησης συνεργασίας είναι άδηλος, όπως και η επίτευξη των στόχων που καλείται να φέρει σε πέρας.

Μια σημαντική μερίδα στελεχών του κόμματος, παρακολουθώντας τις «κόκκινες γραμμές» που έβαλε ο πρόεδρος της ΝΔ αμέσως μετά τη συμφωνία παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής,
ανησυχεί πλέον σοβαρά ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα καταρρεύσει πριν συμπληρωθούν οι -εκ των πραγμάτων- λίγοι μήνες της ζωής του, υπό το βάρος των αποστάσεων, αλλά και των διαφωνιών που στην πορεία εικάζουν ότι θα λάβει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Οταν οι σχέσεις των πολιτικών κομμάτων διαμορφώνονται με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη, τη σαφήνεια, την εντιμότητα και την ηθική, τότε το αποτέλεσμα είναι πάντα καλύτερο, για το λαό, τη χώρα μας και την Ευρωπαϊκή Ενωση», σχολίασε χτες ο Χρήστος Παπουτσής, προσερχόμενος στη Βουλή για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αξιοπιστία στο μηδέν

«Η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό είναι μηδέν», τόνισε ο Δημήτρης Λιντζέρης και χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου λέγοντας ότι «αν η πολιτική τάξη δε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα μας δείξουν την έξοδο».

Το ζήτημα μεταξύ πολλών μέσα στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι έλλειψη αξιοπιστίας υπάρχει και στο εσωτερικό την οποία «χρεώνουν» απευθείας στον κ. Σαμαρά.

Με τη φράση «το πνεύμα δεν είναι πρόθυμο, αλλά και η σάρκα είναι ασθενής», περιέγραφε χτες κομματικό στέλεχος από τον εκσυγχρονιστικό χώρο το επίπεδο συνεννόησης μεταξύ των εθνικών κομμάτων για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης.

Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, από το χώρο των λεγόμενων αντιμνημονιακών του ΠΑΣΟΚ, εκτιμά ότι η «προσπάθεια του κ. Σαμαρά να έχει όσο το δυνατόν πιο θολή την εικόνα του στο κάδρο της νέας κυβέρνησης, που σήμερα εκφράζεται με την επιβολή όρων, αύριο θα εκφραστεί με ''φρενάρισμα" αποφάσεών της που διαφορετικά θα τον φέρνουν πιο κοντά στον καθρέφτη».

Σε ακόμη πιο κατηγορηματικό τόνο, ο Θέμης Τζήμας, επίσης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και εκ του μπλοκ των αντιμνηνομιακών, λέει: «Η κατ’ όνομα κυβέρνηση εθνικής ενότητας δε θα λειτουργήσει. Μπαίνουν οι περισσότεροι απρόθυμοι και θα αποδειχθεί ανεπαρκής έως κωμικοτραγική».

Οι «κόκκινες γραμμές» των «πράσινων»

Η πράσινη κομματική βάση υπό αυτές τις συνθήκες βάζει τις δικές της «κόκκινες γραμμές». Εντυπωσιακή μάλιστα είναι η θέση του Λ. Ζαχαριάδη, μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του κόμματος που υποστηρίζει ότι κατ’ αντιστοιχία των υπογραφών που ζητούν οι Ευρωπαίοι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, οι αρχηγοί των κομμάτων πρέπει να συνομολογήσουν σε μια λεπτομερή, αναλυτική καταγραφή των υποχρεώσεων και των καθηκόντων που αναλαμβάνει η νέα κυβέρνηση.

«Η συνυπογραφή όλων των μερών που θα στηρίξουν την κυβέρνηση είναι η εγγύηση ότι το νέο σχήμα θα περιβληθεί με αξιοπιστία και ότι θα αντέξει στα προβλήματα που αναζητούν λύσεις», τόνισε ο κ. Ζαχαριάδης.

Ο γραμματέας της κομματικής οργάνωσης στην πόλη, Χρήστος Παπαστεργίου επισημαίνει ότι βασικός όρος για τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης είναι η ανεξαρτησία κινήσεων του νέου πρωθυπουργού από τις διαθέσεις των συνεργαζόμενων κομμάτων.

«Μόνο αν τον αφήσουν να κινηθεί εν λευκώ, αν του δώσουν τα κλειδιά και τον καλέσουν να τα επιστρέψει πριν από τις εκλογές, αν στηρίζουν τις επιλογές του, θα υπάρξει αποτέλεσμα. Αλλιώς καλύτερα να μείνει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση…», τονίζει ο κ. Παπαστεργίου.

«Εκλογές τώρα»

Σημειωτέον ότι υπάρχει και μια τάση στα αριστερά του κόμματος, που διαφωνεί κάθετα με την κυβέρνηση συνεργασίας και παραδόξως συμφωνεί με τις αρχικές θέσεις της ΝΔ. «Πρόκειται για καραγκιοζιλίκια. Η μόνη καθαρή δημοκρατική έκφραση στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε είναι οι εκλογές. Η νέα δανειακή σύμβαση περιορίζει την εθνική κυριαρχία και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», σημειώνει ο Γ. Στεφάνου, στέλεχος της κομματικής οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: