Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης γίνεται «έξυπνο»


ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ

Μία έκθεση που δε μοιάζει με τις άλλες, σε ένα μουσείο που δε μοιάζει με τα άλλα. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης γίνεται το πρώτο «έξυπνο» μουσείο στην ελληνική επικράτεια ανοίγοντας τις πόρτες του στην πιο προηγμένη και μάλιστα made in Greece τεχνολογία: αισθητήρες, κάμερες, βιντεοπροβολείς και οθόνες συνομιλούν με ευρηματικό τρόπο με τις πολύτιμες αρχαιότητες της Μακεδονίας δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να εισχωρήσει στον κόσμο του μέλλοντος μέσα από το... παρελθόν.

Πρόκειται για την έκθεση «Μακεδονία: από τις ψηφίδες στα pixels», προϊόν της συνεργασίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας που εδρεύει στο Ηράκλειο.
Μέσα από την καινοτόμο τεχνολογία της «διάχυτης νοημοσύνης» (ambient intelligence) μία σειρά αρχαίων αντικειμένων που περιλαμβάνονται στη συλλογή του ΑΜΘ γίνονται προσιτά στη διάθεση κάθε επισκέπτη μέσα από αμέτρητους διαφορετικούς τρόπους.

Για παράδειγμα, ένα χρυσό στεφάνι μπορεί να μεγεθυνθεί ξανά και ξανά χάρη σε μία τεχνική zoomαρίσματος, ένα απλό κομμάτι χαρτί μετατρέπεται σε οθόνη αφής, μία σπάνια τοιχογραφία μπορεί να «διαλυθεί» στα... εξ ων συνετέθη με τη βοήθεια ειδικού φακού, ενώ ολόκληρος ο χάρτης των αρχαιολογικών χώρων της Μακεδονίας ξεδιπλώνεται πάνω σε ένα τραπέζι από πλεξιγκλάς.

«Είναι μία καταπληκτική έκθεση που δείχνει πώς μπορεί η σημερινή τεχνολογία να βοηθήσει την επιστήμη, ενώ επίσης αναδεικνύει τον ψηφιακό πλούτο που μπορεί να αξιοποιηθεί», τόνισε χτες ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, που ξεναγήθηκε στους χώρους του ΑΜΘ και «έπαιξε» ευχαρίστως με τα διαδραστικά εκθέματα.

«Η έκθεση αυτή μας δείχνει επίσης τον τρόπο να αξιοποιήσουμε τον ελληνικό πολιτισμό χωρίς φοβικότητα, να αγκαλιάσουμε τα ευρήματα μέσα από μία νέα προσέγγιση -έτσι θα δείξουμε ποιοι είμαστε στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι σημαντικό για τον ελληνικό πολιτισμό να διαθέτει τέτοια εργαλεία. Οπως αξιοποιήσαμε τον Μαραθώνιο με διαφορετικό τρόπο φέτος, στην ίδια φιλοσοφία εντάσσεται η προσπάθεια να δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον πλούτο που έχουμε στη διάθεσή μας».

«Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ανοίγει μία νέα σελίδα στην παγκοσμιότητα, ενώ η αρχαιολογία βρίσκει την ευκαιρία να ακολουθήσει την πιο καινοτόμο τεχνολογία», παρατήρησε η διευθύντρια του μουσείου, Πολυξένη Βελένη, δίνοντας έμφαση στην παγκόσμια πρωτοτυπία του εγχειρήματος.

Παρουσιάζοντας τα πρώτα αποτελέσματα της επτάμηνης συνεργασίας μεταξύ των αρχαιολόγων του ΑΜΘ και των techno freak επιστημόνων του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, η κ. Βελένη υποσχέθηκε ότι η εφαρμογή των διαδραστικών συστημάτων στο μουσείο θα έχει συνέχεια. Αυτοί άλλωστε είναι και οι στόχοι του ΑΜΘ, εξήγησε η ίδια: «Η διαρκής ανανέωση των εκθέσεων και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του, προκειμένου να εμφανίζεται στο κοινό του πάντοτε εκσυγχρονισμένο και ελκυστικό».

Η «αόρατη» τεχνολογία

Τα διαδραστικά συστήματα που συνθέτουν την έκθεση είναι μικρές ή μεγάλες κατασκευές με ενσωματωμένα σύνθετα συστήματα προηγμένης τεχνολογίας, που δίνουν πολλαπλές δυνατότητες στους επισκέπτες του μουσείου: να εξερευνήσουν ψηφιακές αναπαραστάσεις αρχαίων αριστουργημάτων, να ταξιδέψουν στο χώρο και στο χρόνο και να μάθουν, με απλό και ταυτόχρονα μοντέρνο τρόπο, πτυχές της ιστορίας και της αρχαιολογίας της αρχαίας Μακεδονίας, βιώνοντας μια εικονική πραγματικότητά της.

Η αλληλεπίδραση ανάμεσα στους επισκέπτες και στις εφαρμογές γίνεται φυσικά και αυθόρμητα, χωρίς χρήση πληκτρολογίου ή ποντικιού.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία «αόρατη» τεχνολογία, όπως εξήγησε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Στεφανίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας. «Η τεχνολογία εξαφανίζεται και εμπεριέχεται στον περιβάλλοντα χώρο», επισήμανε ο κ. Στεφανίδης.

Η αξιοποίηση της «διάχυτης νοημοσύνης» στον χώρο του πολιτισμού είναι ένα μόνο δείγμα από το ευρύ φάσμα των εφαρμογών της.

Οπως είπε ο κ. Στεφανίδης, τον Ιούνιο του 2011 το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ σχεδιάζει να εγκαινιάσει έναν πρότυπο χώρο στην Κρήτη, ο οποίος θα περιλαμβάνει το «έξυπνο σπίτι» και άλλα πέντε «ευφυή» περιβάλλοντα: γραφείο, χώρο διασκέδασης, σχολική τάξη, ιατρείο και εκθετήριο. «Είναι σημαντικό η προηγμένη αυτή τεχνολογία να αξιοποιηθεί εγκαίρως -αυτήν τη στιγμή είμαστε ένα βήμα μπροστά. Το ζητούμενο είναι η εξαγωγή της τεχνολογίας», τόνισε.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: