Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Θεσσαλονίκης trivia/2


Αταξινόμητα, αδέσποτα, άσημα, λεληθότα εκ του αυτού αρχείου

+ότι σε πηγάδι της Αγίας Σοφίας ,στο βόρειο προαύλιο,ευρέθη πιστόλι εκ της απαρχής του Β βαλκανικού πολέμου.

+ότι κάτω του πλακοστρώτου του στρωθέντος το 1963 και ξεσηκωθέντος το 1979, δύω μέτρα προ της νοτίας πύλη του νάρθηκος ευρέθη μασούρι από εικοσάρικα.

+ότι υπο το Διοικητήριο ευρίσκεται μπαζωμένη σε διάφορα τεμάχια, μεγάλη επιγραφή εποχής Ιουστινιανού, αποδίδουσα στην κλήρα του αγίου Δημητρίου αλυκές

+ότι στο λεγόμενο Νυμφαίο,δίπλα στα σοροπιαστά, ήτο το βαπτιστήριο του Αγίου Μάρκου, προκατόχου ναού εις την Αγία Σοφία, έρριπτον μπάζα έως το 1927, από τους καθαρισμούς των καμμένων του Αγίου Δημητρίου

+ότι εις το υπόγειον κάτωθι υποδηματοπωλείου, Πρίγκηπος Νικολάου 1, τανύν Σβώλου, σώζεται η κόγχη του ιερού του αγίου Μάρκου, και κιονίσκοι με σταυρότυπον όνομα αδιαγνώστου ιεράρχου.Ότι έχω φυλάξει σκαρίφημα.

+ότι ο Προφήτης Ηλίας ήτο αφιερωμένος εις τον Χριστόν, η Αγία Αικατερίνη ωσαύτως, οι άγιοι Απόστολοι εις το Γενέσιον,ο μικρός Σωτήρ έναντι Καμάρας και εις τον Στέφανον.

+ότι υπάρχουν αταύτιστοι μοναί εντός Θεσσαλονίκης πολλαί, ιδία η Παντοκράτορος και η Κανίτου

+ότι η ταύτισις Προφήτου Ηλιού με την Νέαν μονήν του Μακαρίου Χούμνου, μούφα ένι.

+Ότι η Βλαττάδων υπήρξε προηγουμένως κτήμα της μονής Παντοκράτορος της Κπόλεως και κατείχεν τα δίκαια του υδραγωγού της Θεσσαλονίκης συν τοις εκείσε ενεργώσι μυλωσι(sic)

+ότι ηύρον τους μύλωνες το 1980 και μετά χρόνους δέκα ουκ ηύρον αυτούς.

+Οτι η Χορταϊτου ήτο η νύν Αγία Αναστασία. Μάρτυρας δε τούτου ο κτηματικός περίορος Καλαρηνού

+Ότι οι Ταγαράδες ένι η Σαρανταρέα, το Ρύσιον τα Ποδά,τα Σύλλατα το προάστειον του Καρβέος, η προσθαλασσία Βεργιά η Βρύα( η αναφερομένη εις την αθηναϊκήν εκστρατείαν κατα Ποτιδαίας δήθεν ως Βέροια) και ότι εις την Καρκάρεαν εις τον βίον Αγίας Θεοδώρας μνημονεύεται ασεβής εικονομάχος.

+Οτι το μετόχι Ζωγράφου πλησίον Διονυσίου, το Γαημέρι μάλλον ήναι.

+Οτι άλλο η Βόλβη και βολβή, λίμνη, άλλο το Βολοβότ,παρά Νέαν Σάνταν, άλλον ο Βολβός ,άνω και κάτω, μεταξύ Νέων Πλαγίων και Νέων Φλογητών.

+Οτι ο Στουδίτης επισκεφθείς την Θεσσαλονίκην, είδεν πολλούς συνωστιζομένους να βαπτισθούν.

άλλοτε, άλλα

Πηγή: Πετεφρής

Δεν υπάρχουν σχόλια: