Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Θεσσαλονίκης trivia/1


πρόχειρον υπόμνημα του Πετεφρή(1948-2016) επι ερευνών του και υποθέσεων εργασίας, περί Θεσσαλονίκης

+Οτι Κάσσανδρος μετονόμασε την Θέρμην ήτοι το μικρό Καράμπουρνου σε Θεσσαλονίκη, οπως έπραξε και για την Ποτίδαια-Κασσάνδρεια.Τα δε νεώρια επί Περσέως της Θεσσαλονίκης εκρύπτοντο όπισθεν του μεγάλου μόλου που διήκει στο Καραμπουρνάκι, καθ΄όλην την Σοφούλη, υποβρυχίως.

+Ότι κώμη τις,ενδεχομένως η Αλία ή ετέρα, ανεπαύετο περι Διοικητήριον και κάτω.Υπηρχον και άλλαι, ανάριθμοι.

+Οτι οι Ρωμαίοι στερέωσαν ρυμοτομικώς την νυν πόλιν,ότε την Εγνατίαν κατεστήλωναν(έως το 120 πΧ) Ταυτόν έπραξαν δια την Κύρρον, την Πέλλαν, την Απολλωνίαν και άλλας. Νέες πόλεις, σε νέο δρόμο.

+Ότι ο Λιμήν Κωνσταντίνου μούφα ένι.Η πόλις είχε ενιαίον λιμενοβραχίονα με δύο εισόδους έως τους χρόνους Καμενιάτου.Η δε τάλασσα ήτο κάτω της Τσιμισκή.

+Οτι αι ρύσεις των συρίγγων και των ρευμάτων εμπάζωσαν το κέντρο ,αφέντες δύω λιμενίσκους εκατέρωθεν.Εν τω λιμενοβραχίονι έκτισαν τείχη,επί της Καλαποθάκη.

+Οτι ο ιππόδρομος έκειτο κάτωθι της αγοράς και πρό της Εγνατίας.

+Οτι η πλατεία Ιπποδρομίου είναι ονομασία καλλυντική του τοπωνυμίου Προδρόμι.

+Ότι ο δήθεν άνω ιππόδρομος στην Καμβουνίων έχει δάπεδον εις βάθος 7 μέτρων κάτωθι της Εθνικής τραπέζης, ενώ κάτωθι, εις τον Νίκον, που ηγκρεμίσθη, επίσης επτά. Αρα, εάν ήτο ιππόδρομος, θα ήτο ο μοναδικός κατηφορικός του ντουνιά.

+Οτι εκεί έκειτο,κατά Στουδίτην, η επί την Κασσανδρεωτικήν πύλην αγορά. Αυτό συνάδει και προς τα ευρεθέντα κτίσματα μεταξύ τείχους και πλατείας.

άλλα ,άλλοτε

Δεν υπάρχουν σχόλια: