Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Ιεροσυλία με πολιτικά κίνητρα


Του ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗ

Σοκ διαρκείας προκαλεί στην Κύπρο το πρωτοφανές γεγονός της σύλησης του τάφου του Τάσσου Παπαδόπουλου και της κλοπής των λειψάνων του από το κοιμητήριο της κοινότητας Δευτεράς, σε μια περιοχή δυτικά της Λευκωσίας.

*Η επιχείρηση ήταν επαγγελματικά οργανωμένη κι εκτελέστηκε όχι από έναν αλλά, όπως όλα δείχνουν, από ομάδα ανθρώπων. Η ταφόπλακα βάρους 170 κιλών μετακινήθηκε χωρίς να καταστραφεί σε μια προσπάθεια που έγινε βράδυ και υπό βροχή, ενώ υπήρξε και διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος που εικάζεται ότι προκλήθηκε από τους δράστες για να έχουν την κάλυψη του σκότους.

Οι δράστες προτού αποχωρήσουν μάλιστα κάλυψαν τα ίχνη τους με ασβέστη.

*Η «σύμπτωση» με τη χρονική συγκυρία της επετείου του θανάτου του προέδρου (ήταν χθες) ήταν επίσης σημαδιακή.

Ολα αυτά τα γεγονότα κάνουν την κυπριακή αστυνομία να πιστεύει πως η σύληση του τάφου δεν ήταν μια επιπόλαια ή απονενοημένη πράξη, αλλά μια άρτια οργανωμένη επιχείρηση. «Για προβοκάτσια» μίλησε, άλλωστε, και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας.

Μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το ρεπορτάζ, μόνο εικασίες υπάρχουν για τα πιθανά κίνητρα των δραστών:

*Ηταν φανατικοί υποστηριχτές του οι οποίοι προσπάθησαν συμβολικά να συσπειρώσουν το μέτωπο του 2004;

*Ηταν αμετανόητοι αντίπαλοί του που θέλησαν να εξευτελίσουν τη μνήμη του Τάσσου Παπαδόπουλου επειδή είχε αντιταχθεί στο σχέδιο Ανάν για το νησί;

*Πρόκειται για προβοκάτσια αυτών που αντιστρατεύονται την προσπάθεια λύσης και επιθυμούν διχασμό και αναστάτωση ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό;

*Ηταν ακραία στοιχεία από την τουρκοκυπριακή κοινότητα που, όπως φαίνεται, είχαν διαθέσεις ρεβανσισμού;

*Η τελευταία εκδοχή, μάλιστα, προβάλλεται με επιμονή από διάφορες πηγές που επικαλούνται απόψεις της οικογένειας του Τάσσου Παπαδόπουλου. Είναι αλήθεια, πάντως, ότι από την πρώτη στιγμή η οικογένεια και οι συνεργάτες του εκλιπόντος προέδρου προσέδωσαν στο γεγονός πολιτικές διαστάσεις και το συνέδεσαν άμεσα με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

«Οπου κι αν βρίσκεται τώρα η σορός του, η φωνή του θα ακούγεται και θα διαρκεί, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της εθνικής μας υπόθεσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του οικογενειακού κύκλου του, ενώ ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επεσήμανε πως το γεγονός αυτό «θα ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο το αγωνιστικό πνεύμα της αντίστασης του λαού μας προς οποιαδήποτε προσπάθεια ή απόπειρα επιβολής μιας άδικης και θνησιγενούς λύσης στο εθνικό μας πρόβλημα».

*Από την άλλη, οι τοποθετήσεις αυτές έδωσαν τροφή για σενάρια και ψιθύρους στη Λευκωσία περί προβοκάτσιας από μέρους πιστών οπαδών του νέου προέδρου, ώστε να συσπειρώσουν την κοινή γνώμη και να αντιδράσει σε περίπτωση που θα υπάρξει σύντομα ένα νέο δημοψήφισμα για λύση του Κυπριακού...

*Η πραγματικότητα είναι πως δεν υπάρχει ίχνος πληροφορίας που να υποστηρίζει τη μια ή την άλλη θεωρία. Τα διάφορα σενάρια έχουν αφετηρία το γεγονός ότι οι σχέσεις κυβέρνησης και ΑΚΕΛ από τη μια και των πολιτικών δυνάμεων που στήριξαν το 2008 την υποψηφιότητα Τάσσου Παπαδόπουλου από την άλλη είναι τεταμένες. Παρ' όλο που τα κόμματα ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ συμμετέχουν στην κυβέρνηση, η συνοχή του συνασπισμού κρέμεται από μια κλωστή και ίσως κάποιοι σκαρφίζονται ποικίλους τρόπους για να τη σπάσουν.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: