Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Στο Γ΄Σώμα Στρατού η 10η Ταξιαρχία Πεζικού


Στο Γ΄Σωμα Στρατού/NDC-GR της Θεσσαλονίκης, που από το 2012 θα ανάλαβει τη διοίκηση της Δύναμης Ταχείας Επεμβάσεως του ΝΑΤΟ (NRF) για ένατο έτος, υπάγεται πλέον διοικητικά η 10η Ταξιαρχία Πεζικού που εδρεύει στις Σέρρες και μέχρι τώρα ανήκε στο Α΄ Σωμα Στρατου . Η υπαγωγή της Ταξιαρχίας αυτής - όπως και άλλων μονάδων - έγινε στο πλαίσιο ανάληψης από το Στρατηγείο της Θεσσαλονίκης συγκεκριμένου χώρου ευθύνης καi καθήκοντα εδαφικής άμυνας στη Μακεδονία.

Για την ετοιμότητα ανάληψης της διοίκησης της Δύναμης Ταχείας Επεμβάσεως του ΝΑΤΟ (NRF) ένα έτος -2012 αντί 2013- νωρίτερα έχει ήδη ενημερώσει τη Συμμαχία ο υπουργός 'Αμυνας κ. Ε Βενιζέλος μετά από σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

Σήμερα ο Αρχηγος ΓΕΣ αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος, επισκέφθηκε την έδρα και την Περιοχή Ευθύνης του Γ’ ΣΣ/NDC-GR ενόψει και της προετοιμασίας για την ανάληψη του σημαντικού ΝΑΤΟικου ρόλου . Στην Θεσσαλονίκη του έγινε ενημέρωση για την αναδιοργάνωση και την πλήρωση κενών θέσεων του Στρατηγείου NDC-GR ενώ μίλησε στο προσωπικό -'Ελληνες και ξενους - του επιτελείου. Επίσης ο κ. Φραγκος μετέβη στην έδρα της 10ης Ταξιαρχίας Πεζικού, στις Σέρρες και παρακολούθησε την τελετή αλλαγής διοικητικής υπαγωγής της Ταξιαρχίας στοΓ΄ΣΣ/NDC-GR, παρόντος και του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας κ. Μάρκου Μπόλαρη.

Η ταξιαρχία

Συγκροτήθηκε αρχικά ως μεραρχία τον Μάρτιο του 1913, στην περιοχή Αξιούπολης - Γουμένισσας, λίγο πριν την έναρξη του Β΄ Βαλκανικού πολέμου, κατά τον οποίο έλαβε μέρος σε όλες τις μάχες κατά των Βουλγάρων.

Μετά το τέλος του πολέμου εγκαταστάθηκε στη Βέροια, το 1916 μετακινήθηκε στη Θεσσαλία και το 1917 στην Τρίπολη όπου την ίδια χρονιά διαλύθηκε. Το 1919 ανασυγκροτήθηκε στη Σμύρνη με το όνομα "Μεραρχία Σμύρνης" και το Δεκέμβριο του 1920 επονομάσθηκε Χ Μεραρχία Πεζικού.

Στη Μικρά Ασία ενήργησε επιθετικά με τελικό αποτέλεσμα την κατάληψη του Δορυλαίου (Εσκή Σεχήρ), την 6 Ιουλ 1921. Το 1922 η σύμπτυξη της Μεραρχίας διεξήχθη με υποδειγματικό τρόπο και την 5 Σεπ 1922 από το Μαρμαρά μεταφέρθηκε στην Αν. Θράκη όπου κατέλαβε τον τομέα των 40 Εκκλησιών.

Το μεσοδιάστημα 1922-1940 βρίσκεται στην Βέροια, έλαβε μέρος στις μάχες κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο και μετά την εισβολή των Γερμανών, τον Απρ 1941, διαλύθηκε. Το 1946 συγκροτήθηκε εκ νέου ως Χ Ορεινή Μεραρχία στη Θεσσαλονίκη υπό του Γ΄ ΣΣ και τον Ιούλιο του 1950 μεταστάθμευσε στις Σέρρες, όπου παρέμενε ως Χ ΜΠ υπό του Γ΄ ΣΣ μέχρι την 30 Ιουν 2004, οπότε και τέθηκε υπό επιχειρησιακό έλεγχο και Διοικητική Διοίκηση του Α΄ΣΣ. Την 1 Ιουλ 2004 αναδιοργανώθηκε σε 10 ΤΑΞΠΖ.

Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: