Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Δημοψήφισμα στα Σκόπια για την ονομασία;


Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα Vest αναφέρει ότι το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας είναι «ανοιχτό», σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα.

«Είσαστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ υπό την ονομασία Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας;», θα είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με την εφημερίδα, σημειώνοντας ότι η χώρα θα αλλάξει το όνομά της για διεθνή χρήση, αν λάβει ισχυρές εγγυήσεις για ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, με συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι το διεθνές όνομα και το εύρος χρήσης του δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμη και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις στην ερώτηση του δημοψηφίσματος, σχετικά με το όνομα της χώρας.

Είναι σίγουρο, προστίθεται στο δημοσίευμα, πως η ερώτηση θα συνδέεται με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, διότι ζητείται διατύπωση που θα ικανοποιήσει και τη διεθνή κοινότητα και την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται η Vest έλεγαν ότι ήδη δοκιμάζεται, στο πλαίσιο επαφών με τη διεθνή κοινότητα, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ, ποια είναι η καταλληλότερη ερώτηση για επιτυχές δημοψήφισμα, ενώ βολιδοσκόπηση της κοινής γνώμης διεξάγεται μέσω διάφορων δημοσκοπήσεων εκ μέρους ερευνητικών κέντρων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πάντως, δημοψήφισμα σίγουρα θα υπάρξει.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εμμένει σε αυτό και η διεθνής κοινότητα ήδη το έχει αποδεχτεί. Οι στρατηγικοί, όμως, εταίροι της ΠΓΔΜ, γράφει η ίδια εφημερίδα, θέλουν να είναι σίγουροι πως η έκβασή του θα είναι επιτυχής και για να είναι επιτυχής, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πρέπει να θέσει ερώτηση που δεν θα άπτεται της εθνικής ταυτότητας, δεν θα χρειαστεί αλλαγή του Συντάγματος, ενώ δεν θα τεθεί υπό αίρεση η εσωτερική χρήση του συνταγματικού ονόματος.

ΑΠΕ

Πηγή: Foreign Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: