Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

«Ανοίγει» το... κάδρο των ποινικών διώξεων

Περίπου 23,5 εκατομμύρια ευρώ είναι μέχρι στιγμής η «τρύπα» σττο δήμο Θεσσαλονίκης


Συντάκτης: Βασίλης Κυριακούλης

Ανοίγει το... κάδρο των ποινικών διώξεων για το έλλειμμα -«μαμούθ» στο δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ «βαθαίνει» η μαύρη τρύπα που αποκαλύφθηκε στα ταμεία.

Χτες, μετά τη συμπληρωματική δίωξη που ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών διευρύνεται ο κύκλος των φερόμενων ως εμπλεκομένων στο έλειμμα - μαμούθ, το ύψος του οποίου έχει φτάσει τα 23.451.351 ευρώ και αναμένεται να αγγίξει τα 30 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δικαστικών αρχών.

«Φωτογραφίζονται» συνολικά 17 άτομα

Μετά την άσκηση ποινικών διώξεων στον Παναγιώτη Σαξώνη, υπάλληλο επί σειρά ετών στην Ταμειακή Υπηρεσία και φερόμενο ως πρωταγωνιστή στην υπόθεση, χτες ασκήθηκαν διώξεις με τις οποίες «φωτογραφίζονται» συνολικά 17 άτομα, αντιδήμαρχοι, υπηρεσιακοί παράγοντες και υψηλόβαθμοι υπάλληλοι του δήμου Θεσσαλονίκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο απυρόβλητο δε μένει ούτε ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, καθώς ήδη κλήθηκε να δώσει ανωμοτί κατάθεση στην οικονομική επιθεωρήτρια που διερευνά την υπόθεση ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Μεταξύ άλλων ασκήθηκε δίωξη και για παράβαση καθήκοντος με την οποία αποδίδεται πλημμελής έλεγχος και παραλείψεις στον εποπτικό μηχανισμό του δήμου που είχαν σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το έλλειμμα - «μαμούθ» στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης.

Σε βαθμό κακουργήματος

Οπως έγινε γνωστό από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, χτες ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος «για απλή συνέργεια σε υπεξαίρεση κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και ΝΠΔΔ από την οποία η προκληθείσα ζημιά και το όφελος που πέτυχε ξεπερνά το ποσό των 146.735 ευρώ ενώ το αντικείμενο της υπεξαίρεσης είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, απλή συνέργεια σε πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και ΝΠΔΔ», καθώς και για παράβαση καθήκοντος που διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος. Η συμπληρωματική δίωξη ασκήθηκε αφού η οικονομική επιθεωρήτρια του υπουργείου Οικονομικών διαβίβασε στην Εισαγγελία και τη δεύτερη έκθεση προσωρινών διαπιστώσεων με την οποία προστέθηκαν άλλα 16.303.664 ευρώ στο έλλειμμα που έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής στα ταμεία του δήμου. Ηδη η «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά στοιχεία του δήμου -σύμφωνα με την επιθεωρήτρια- έχει φτάσει στα 23,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το υπόμνημα του δημάρχου

Στο νέο πόρισμα που έφτασε στις εισαγγελικές αρχές περιλαμβάνονται οι τέσσερις ανωμοτί καταθέσεις που έδωσαν οι Αναστάσιος Γερογιάννης, Απόστολος Τσουρέκας, Θεόδωρος Αθανάσαρος και Μιχάλης Ζορπίδης, οι οποίοι διατέλεσαν αντιδήμαρχοι Οικονομικών, αλλά και του δημάρχου ο οποίος την περασμένη εβδομάδα κλήθηκε να δώσει και αυτός εξηγήσεις στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος παρέδωσε μέσω των συνηγόρων του υπόμνημα με το οποίο αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στο οικονομικό σκάνδαλο, ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε ότι δε γνώριζε καν τον Παναγιώτη Σαξώνη, ο οποίος εμφανίζεται ως πρωταγωνιστής της υπόθεσης. Επίσης φέρεται να είπε ότι υπήρχαν όλοι εκείνοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι με την εποπτεία της διαχείρισης των οικονομικών.

Στο πλαίσιο των εξηγήσεων που ήδη έδωσαν και οι τέσσερις πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών όλοι αρνήθηκαν την κατηγορία ότι «ήταν εν γνώσει τους οι παράνομες πράξεις που διέπραξε ο υπάλληλος, που είχε οριστεί από το 1991 μέχρι και το 2007 ως διαχειριστής κρατήσεων στο δήμο Θεσσαλονίκης». Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπεύουν να καταθέσουν μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος του Παναγιώτη Σαξώνη, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει παραδεχτεί μέρος των παράνομων πράξεων που του αποδίδονται, υποστηρίζοντας όμως ότι «τις ενέργειές του γνώριζαν οι ανώτεροί του».

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: