Νόμισμα της Απολλωνίας με την κεφαλή του Απόλλωνα και την επτάχορδη Λύρα με την επιγραφή "ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ"
Τώρα είδαμε το σχόλιο του φίλου Πετεφρή σχετικά με την Απολλωνία και το αναδημοσιεύουμε αμέσως. Δεν το είδαμε νωρίτερα γιατί το σχόλιο γράφτηκε σε μόνιμο θέμα και λόγω των εκλογών δεν το αντιληφθήκαμε εγκαίρως.Το παρακάτω το θεωρούμε πολύ σημαντικό και το αναδημοσιεύουμε. Ο Πετεφρής σχολίασε:
Αυτή η 'Χαλκιδική' Απολλωνία βρίσκεται δυτικά του Πολυγήρου,σε οχυρό λόφο.Ανήκε στην Βοττική, όπως και η Ολυνθος. Αλλα Η Απολλωνία που κατέστρεψε ο Φίλιππος, μπορεί να είναι ανατολικά, στην Πιερική Λεκάνη, μεταξύ Φάγρητος και Γαληψού, εκεί όπου είχαν εγκατασταθεί, κατά Θουκυδίδη, οι Πίερες.
Επιτελικοί χάρτες του μεσοπολέμου και έως το 1950, μνημονεύουν "Πύργο Απολλωνίας" που συναντούμε σήμερα στον παραλιακό δρόμο Τούζλας-Καβάλας. Είναι μεσαιωνικός, 14ου αιώνα. Μάλλον κτήμα της Λαύρας,του κατεπανικίου Ποπολίας ή Λυκοσχίσματος "κατέναντι Καυχανάδας" (δηλαδή του νησιού Καυκανά=Κάπρου, απέναντι από τα Στάγιρα που επίσης κατέσκαψε ο Φίλιππος.
ΤΟ μόνο που δεν καταλαβαίνω,φίλτατοι, είναι γιατί θεωρείτε ότι η Χαλκιδική είχε "πρωτεύουσα",καθώς ποτέ΄δεν ήταν έως την κυριαρχία των Αργεαδών Μακεδόνων ενιαίος πολιτικά χώρος.
4 σχόλια:
Η αντίρρηση μας είναι σχετικά με την άποψη του κατεστημένου ότι δήθεν η Όλυνθος ήταν η πρωτεύουσα του Κοινού των Χαλκιδέων.
Φυσικά η Όλυνθος είναι περισσότερο γνωστή από τους Φιλιππικούς και τους Ολυνθιακούς του Δημοσθένη.
Καιρός είναι να αναδειχθεί και να ανασκαφεί η Αρχαία Απολλωνία. Δεν υπήρχε μόνο η Όλυνθος στην Χαλκιδική.
Την λέξη «Πολύγηρος» την γράφεις με ήτα λόγω ενός Βυζαντινού εγγράφου που αναφέρει τον Πολύγυρο σαν «Πολύγηρως», έχουμε διαβάσει σχετικό σου σχόλιο στο blog Πετεφρής.
Οτιδήποτε μπορεί να συμβάλει στην έρευνα για την ανάδειξη της Αρχαίας Απολλωνίας, είναι ευπρόσδεκτο.
Σε ευχαριστούμε πολύ φίλε Πετεφρή για το σχόλιο.
Εγώ σας ευχαριστώ. Ο εντοπισμός της πόλης είναι πολύ εύκολος, αφού υπάρχει και η απόσταση της Απολλωνίας από τον λαιμό της Ποτίδαιας. Αυτό που χρειάζεται, είναι μιά προσεκτική έρευνα ανεβαίνοντας το ποτάμι,πάνω από τον Μυριόφυτο.
Με την ευκαιρία, εκείνοι οι περίφημοι νερόμυλοι που είχα εντοπίσει στο ρέμα του Πολυγήρου, πέντε ή έξη, οι πρώτοι μεσαιωνικοί,ο ένας σπάνιος, κλιμακωτος, υπάρχουν ή τους έφαγε κανένα αναπτυξιακό σχέδιο;
Νά΄στε καλά
Φίλε Πετεφρή,
Ευτυχώς υπάρχουν οι νερόμυλοι ακόμα. Ένας μόνο υπήρξε θύμα, μέσα στον Πολύγυρο, στην περιοχή Αμπαράδικα, όπου στην δεκαετία του 70 κατεδαφίστηκε και χτίστηκε μία οικοδομή τερατούργημα στην θέση του.
Αυτή η αρχαιολογική υπηρεσία κοιμάται; Βρίσκεται σε λήθαργο;
Επί τη ευκαιρία να σου πούμε ότι είναι εκπληκτικά τα κείμενα σου και οι φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη στο λεύκωμα φωτογραφιών "Γη της Μακεδονίας" που έχουμε στα χέρια μας.
Έχουμε επισκεφθεί πολλά μέρη που δεν γνωρίζαμε χάρη στις πληροφορίες που διαβάσαμε στο blog σου. Για παράδειγμα πήγαμε στην Γέννα, εκπληκτικό το τοπίο, οι λιθοσωροί των παλαιών κτιρίων και των μύλων που έχουν απομείνει.
Να είσαι πάντα καλά και σε ευχαριστούμε για όλη την εκπληκτική και μοναδική δουλειά που έχεις κάνει. Μπορείς να μας θεωρείς "fans" σου.
Να είστε καλά. Δεν είναι ώρα κι εποχή γιά "φάνς" και "μπαλκονάτους". Νομίζω ότι μεγάλο μέρος της σημερινής σάχλας και μπίχλας οφείλεται στο ότι πρίν πολλά πολλά χρόνια, ότανέλεγε κάποιος "πως είναι αρχηγός σ΄άυτό το πανηγύρι" απαντούσαμε ΄"γιατί όχι;".Προτιμώ να γίνουμε κάποτε εγκάρδιοι συνεργάτες, να ανταλλάσσουμε έγκυρες πληροφορίες, να σεβόμαστε την χρήσιμοι δουλειά, χωρίς να χρειάζεται να πεί κάποιος ότι γουστάρει κοινό και μεγαλεία.
Δημοσίευση σχολίου