Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Χαλκιδική: η μάχη της... τρίτης έδρας


Αμφίρροπος αγώνας για την εξασφάλιση της μιας από τις τρεις έδρες του νομού αναμένεται να διεξαχθεί μέχρι τις 4 Οκτωβρίου στη Χαλκιδική. Η παραδοσιακή επικράτηση της ΝΔ στο νομό, που θεωρείται ένα από τα «κάστρα» της παράταξης, τίθεται υπό αμφισβήτηση σ' αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, με συνέπεια να έχουν φουντώσει τα σενάρια για την ενδεχόμενη κατάληξη της τρίτης έδρας.

Στις προηγούμενες εθνικές εκλογές του 2007, η ΝΔ είχε συγκεντρώσει το 46,37% των ψήφων στο νομό, εκλέγοντας δύο βουλευτές, και το ΠΑΣΟΚ το 38,11% παίρνοντας μία έδρα. Το ΚΚΕ είχε πάρει το 4,43% των ψήφων, ο ΣΥΡΙΖΑ το 3,81%, ο ΛΑΟΣ 3,42% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 0,76%.

Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, με αποχή στο 40%, η ΝΔ έπεσε στο 39,31% και το ΠΑΣΟΚ στο 34,65%. Σημαντική ήταν η άνοδος του ΛΑΟΣ, που σκαρφάλωσε στο 6,90%, και ακολούθησαν το ΚΚΕ με 5,49%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,85% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,67%.

Στο νομό Χαλκιδικής, από το 1996 και έπειτα, η ΝΔ εκλέγει δύο βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ έναν, ενώ το αντίστροφο συνέβη μόνο στις εκλογικές αναμετρήσεις του 1981, του 1985 και του 1993.

Πάντως, στη Χαλκιδική οι ψηφοφόροι είναι ιδιαίτερα σταθεροί στις επιλογές τους, καθώς την τελευταία 20ετία έχουν εκλεγεί βουλευτές μόνον έξι πολιτικοί, οι τέσσερις από τη ΝΔ (Β. Γιοβανούδας, Β. Πάππας, Α. Φλωρίνης και Γ. Βαγιωνάς) και οι δύο από το ΠΑΣΟΚ (Χ. Πάχτας και Γ. Δριβελέγκας).

Το 2007, από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ ο Γιώργος Βαγιωνάς ήρθε πρώτος με 11.353 σταυρούς και ακολούθησαν ο Αθηναίος Φλωρίνης με 8.508 (αρχική καταμέτρηση πριν από την ένσταση) και ο Βασίλειος Πάππας με 8.484, ενώ ο Ευθύμιος Καρανάσιος είχε λάβει 4.339 σταυρούς.

Στο ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Δριβελέγκας είχε εκλεγεί με 12.312 σταυρούς και δεύτερος ήταν ο Ιωακείμ Μουτάφης με 9.754.

Στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ είχε πρωτεύσει ο Νικόλαος Παρθενιώτης με 1.145 σταυρούς, στο ΣΥΡΙΖΑ πρώτη ήταν η Κυριακή Μάλαμα με 953 ψήφους και στο ΛΑΟΣ ο Ζαφείρης Δρόσος με 704 ψήφους.

Οι υποψήφιοι

Για την εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου στη ΝΔ το ψηφοδέλτιο που ανακοινώθηκε δεν έκρυβε εκπλήξεις, καθώς σ' αυτό συμμετέχουν οι δύο βουλευτές Γιώργος Βαγιωνάς και Βασίλειος Πάππας, καθώς και ο Αθηναίος Φλωρίνης, ο οποίος το 2007 εκλέχτηκε δεύτερος, αλλά έχασε την έδρα στο Εκλογοδικείο. Υποψήφιος είναι εκ νέου και ο Ευθύμιος Καρανάσιος, ενώ νέο πρόσωπο είναι η Ιφιγένεια Κυριάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Χαλκιδικής.

Στο ΠΑΣΟΚ, το ψηφοδέλτιο ανανεώθηκε κατά τα 4/5, καθώς μόνον ο εν ενεργεία βουλευτής Γιάννης Δριβελέγκας είναι εκ νέου υποψήφιος. Τα νέα πρόσωπα είναι ο πρώην νομάρχης Χαλκιδικής, Αργύρης Λαφαζάνης, ο πρώην δήμαρχος Πολυγύρου, Νικόλαος Βασιλάκης, η νομαρχιακή σύμβουλος Αννα Κατσαρού και η Αναστασία Ευτάτολγου.

Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ υποψήφιοι είναι ο Νικόλαος Παρθενιώτης, η Ειρήνη Τζίμου, ο Νικόλαος Τριπλής, ο Γεώργιος Τσακίρογλου και νέο πρόσωπο η Δήμητρα Χαραλαμπίδου.

Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν ο Γεώργιος Γεράκης, ο Ιωάννης Γλαράκης, ο Αριστομένης (Αρης) Δήμου, η Κατερίνα Ιγγλέζη και η Κυριακή (Κική) Μάλαμα.

Υποψήφιοι με το ΛΑΟΣ είναι η Ευαγγελία Αβέρη, η Πραξιθέα Γιαβουρόγλου, ο Ζαφείρης Δρόσος, ο Αλέξανδρος Ιωάννου και ο Αθανάσιος Μαρίνος.

Με τους Οικολόγους Πράσινους, υποψήφιοι είναι ο Παναγιώτης Γρηγοριάδης, ο Θεολόγης Καραδήμος, ο Αναστάσης Μπογρής και ο Νικήτας Χουχούτας.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: