Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009
Ο Σάββας, η δισκέτα και τα σκάνδαλα
Από το στρατηγείο του Γ. Σουφλιά στο πλευρό του Καραμανλή με όραμα τη... διαδοχή!
Οι κουμπάροι και τα ομόλογα θάμπωσαν το άστρο του Τσιτουρίδη
Το πιο γνωστό γαλάζιο ανέκδοτο τον κρίσιμο μήνα Μάρτιο του 1997 είχε πρωταγωνιστή τον Σάββα Ττσιτουρίδη. Ήταν τότε που ο Κώστας Καραμανλής νίκησε με ευκολία τον Γιώργο Σουφλιά στη μάχη για τη διαδοχή τού Μ. Έβερτ. Ο βουλευτής του Κιλκίς, γνωστός εκείνη την περίοδο ως «ο Βρυξελλιώτης», με τις πολλές φιλοδοξίες είχε εγκαίρως τοποθετηθεί στο πλευρό του Γιώργο Σουφλιά και μπαινόβγαινε στο στρατηγείο του στην οδό Βεντήρη. Όταν όμως μπήκε στην κούρσα ο Κώστας Καραμανλής και μέσα σε λίγες ώρες άλλαξαν τα δεδομένα, ο Σάββας διέβλεψε αμέσως την ανατροπή και χωρίς δεύτερη σκέψη αυτομόλησε στον στενό πυρήνα των υποστηρικτών τού νέου υποψήφιου αρχηγού.
Παρ΄ ότι δεν ήταν ο μόνος που άφησε τον Σουφλιά για τον Καραμανλή, ο Σάββας βρέθηκε (και τότε) στη δίνη του κυκλώνα. Οι εχθροί του μάλιστα διακινούσαν με βεβαιότητα την «κακία» ότι ήταν τόσο μεγάλη η πρεμούρα του να βοηθήσει τον Καραμανλή ώστε πήρε τη νύχτα κρυφά τη δισκέτα με τα αρχεία των κομματικών στελεχών της Ν.Δ. σε όλη τη χώρα από το γραφείο του Γιώργου Σουφλιά και την πήγε στο επιτελείο του Καραμανλή! Πού σταματάει η πραγματικότητα και πού αρχίζει ο μύθος σ΄ αυτήν την ιστορία δεν μάθαμε ποτέ. Η ρετσινιά όμως στον Σάββα έμεινε. Όπως έμεινε και η σταθερή εχθρότητα του Γιώργου Σουφλιά στο πρόσωπό του.
Ο Σάββας Τσιτουρίδης όμως είχε επενδύσει σωστά και για πολλά χρόνια δεν είχε ανάγκη τον Γιώργο Σουφλιά. Ανήκε- λένε στην Ρηγίλλης- πλέον στο κλαμπ των ισχυρών. Ήταν ο άνθρωπος του Καραμανλή, επίλεκτο μέλος της ομάδας των λοχαγών που ήταν οι πρώτοι υπερασπιστές του προέδρου, ενώ στην πορεία έγινε και πολιτικός φίλος του τσάρου της Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη, επίσης ορκισμένου εχθρού του Γιώργου Σουφλιά.
«Μακεδονάρχης». Τα χρόνια πέρασαν και ο Σάββας δικαιώθηκε. Στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή πήρε δυνατό υπουργείο. Επειδή όμως- όπως λένε στελέχη της Ν.Δ.- οι φιλοδοξίες ήταν πολλές, αμέσως μόλις κάθησε στον θώκο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έβαλε μπροστά τις μηχανές για την επόμενη μέρα.
Ο πρώτος στόχος του ήταν να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη στη Μακεδονία. Ήθελεαναφέρουν οι ίδιες πηγές- να καλύψει το κενό που άφηνε ο Καραμανλής στη Βόρεια Ελλάδα και να γίνει «μακεδονάρχης». Κι αυτό, όπως έλεγαν με υπονοούμενα οι φίλοι του, ήταν μόνο το πρώτο βήμα. Για το δεύτερο, ο πήχυς ήταν πολύ ψηλά. Η μύχια επιθυμία του- υποστηρίζουν οι συνεργάτες του- ήταν να διαδεχθεί τον Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία.
Ξαφνικά λίγους μήνες μετά τη μεγάλη νίκη της Ν.Δ. το 2004, «ο Ερμής έγινε ανάδρομος και το άστρο του Σάββα Τσιτουρίδη θόλωσε» λέει ένας απο αυτούς που τον αντιπαθούν σταθερά μέσα στο κόμμα. Η γνωστή περιπέτεια με τη μεταγραφή- ρουσφέτι του γιου του από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης στην Αθήνα τον οδήγησε εκτός κυβέρνησης.
Ο Πρωθυπουργός όμως- όπως φάνηκε στην πορεία- δεν καταδίκασε στη συνείδησή του τον καλό του φίλο γι΄ αυτή την πράξη. Άλλωστε αυτό για το οποίο είχε κατηγορηθεί ήταν ένα θέμα προσωπικό και ευαίσθητο. Έτσι, όταν η υπόθεση ξεχάστηκε, του έδωσε τη δεύτερη ευκαιρία. Τον επανέφερε στην κυβέρνηση σε πιο ισχυρό και πιο μεγάλο υπουργείο. Του έδωσε το υπουργείο Απασχόλησης για να χειριστεί το καυτό θέμα της επίλυσης του Ασφαλιστικού.
Είπαμε όμως, το... άστρο του Σάββα είχε χαθεί και η νέα μεγάλη θέση ήταν γ΄ αυτόν καταστροφική. Εμφανίστηκε μπλεγμένος σε δύο κρίσιμες υποθέσεις σκανδάλων, τα ομόλογα και τους «κουμπάρους». Όσες εξηγήσεις και εάν έδωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά, δεν κατάφερε να διασωθεί. Ο κ. Κ. Καραμανλής τον απομάκρυνε για δεύτερη φορά από την κυβέρνηση και από τον φιλικό του κύκλο. Παρ΄ όλα αυτά, κατάφερε να επανεκλεγεί στις εκλογές του 2007 και να παραμείνει στο παιχνίδι.
Ο αποκλεισμός από τα ψηφοδέλτια και τα χατίρια για το Βατοπέδι
Η ζωή όμως κάνει κύκλους και αυτοί οι κύκλοι στην πολιτική είναι πιο συχνοί και απρόβλεπτοι. Ο πιο μεγάλος αντίπαλος του Κώστα Καραμανλή το 1997, ο Γιώργος Σουφλιάς, έφτασε να είναι ο καλύτερος πολιτικός φίλος του- και να παίρνουν από κοινού όλες τις κρίσιμες αποφάσεις. Όπως αυτή της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες στις 4 Οκτωβρίου. Ο Σάββας Τσιτουρίδης δεν φτάνει που ήταν απέναντι στους δύο ισχυρούς άνδρες του κόμματος, τους προκάλεσε κιόλας διαφωνώντας ανοιχτά με την απόφασή τους για εκλογές.
Ήταν αυτός ο λόγος που κόπηκε από τη λίστα; Κάποιοι- μάλλον επιπόλαιοι λένε πως ναι. Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι κόπηκε από μια κρυφή δημοσκόπηση που παρήγγειλε ο κ. Καραμανλής για να μάθει τη γνώμη που έχουν οι πολίτες για τα στελέχη του. Οι φίλοι του Σάββα δεν συμμερίζονται ούτε τη μία ούτε την άλλη εκδοχή και ψιθυρίζουν έναν τρίτο λόγο: ότι ο Σάββας Τσιτουρίδης δεν δέχθηκε ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να κάνει χατίρια στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου.
Εξηγήσεις. Όποιος και να είναι ο πραγματικός λόγος, προς το παρόν τον γνωρίζουν μόνον ο Κώστας Καραμανλής, ο Γιώργος Σουφλιάς, ο Γιάννης Αγγέλου και, ενδεχομένως, ο Γιάννης Λούλης.
Σίγουρα όμως τον ξέρει και ο κ. Σάββας Τσιτουρίδης. Γι΄ αυτό- λένε στελέχη της Ρηγίλλης- είναι ρητορικό το ερώτημα που απηύθυνε στη χθεσινή ομιλία του προς τους ψηφοφόρους του στο Κιλκίς:
«Πρέπει ο Κώστας Καραμανλής να εξηγήσει και σ΄ εμένα και σ΄ εσάς τους λόγους για τους οποίους χωρούσα στα καθαρά ψηφοδέλτια του 2007 και δεν χωρούσα το 2009.
Την οφείλει αυτή την εξήγηση και σε εμένα και σ΄ εσάς». Ο Σάββας Τσιτουρίδης καλώς είπε ό,τι είπε για να κρατήσει τους ψηφοφόρους του ζεστούς. Ξέρει όμως καλά ότι αυτή την απάντηση δεν θα την πάρει ποτέ.
Πηγή: Τα Νέα
Ετικέτες
Εκλογές,
Νέα Δημοκρατία,
Πολιτική
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Μην ξεχαστουμε για τα διοδια παιδια μετα τις εκλογες. Εχει να λογοδοτησει και το ΠΑΣΟΚ γι'αυτα.
Ειμαι ΠΑΣΟΚΟΣ αλλα οχι πλεον μαλακας.
Δημοσίευση σχολίου