Σάββατο 29 Αυγούστου 2009
Βασιλικό μυστήριο στη Βεργίνα
Τελικά ο Αύγουστος αποδεικνύεται πολύ γούρικος για τις ανασκαφές του ΑΠΘ στην Αγορά των Αιγών στη Βεργίνα! Τα περσινά ευρήματα (χρυσό στεφάνι, χρυσή οστεοθήκη και οστά) ήρθαν να συμπληρώσουν φέτος μια ασημένια λήκυθος και μια ασημένια υδρία που περιείχε οστά!
Της Έλσας Σπυριδοπούλου
Κατά καρμική σύμπτωση και αυτά ήρθαν στο φως στις 25 Αυγούστου -όπως το 2008- και μοιάζει να είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα περσινά. Φαίνεται πως μεταφέρθηκαν από κάπου αλλού στο χώρο κοντά στο ιερό της Εύκλειας.
Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει στο παρελθόν η επικεφαλής της ανασκαφής Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη, τα οστά που βρέθηκαν το 2008 ανήκουν σε βασιλικό γόνο, πιθανότατα στον Ηρακλή, νόθο γιο του Μεγαλέξανδρου και της Περσίδας Βασίνης. Μπορεί βέβαια το φύλο του νεκρού να παραμένει απροσδιόριστο, αλλά μάλλον πρόκειται για άντρα (οι βασιλιάδες φορούσαν στεφάνι βελανιδιάς) ηλικίας 17 περίπου ετών.
Ποιος άραγε όμως είναι αυτός που βρέθηκε φέτος και τάφηκε κοντά στον Ηρακλή κατά τον ίδιο μυστήριο τρόπο; "Είναι νωρίς ακόμη για περαιτέρω συμπεράσματα, αλλά φαίνεται ότι τα οστα ανήκουν πιθανότατα σε ένα συγγενικό πρόσωπο. Μπορεί να είναι η μητέρα του", δήλωσε η κ. Παλιαδέλη μιλώντας στη "Μ", κάνοντας μια πολύ αρχική πρώτη εκτίμηση και προλαβαίνοντας παράλληλα όσους σπεύσουν να κάνουν και πάλι εικασίες περί Μεγαλέξανδρου.
Λίγα μέτρα, λοιπόν, πιο πέρα από τη θέση όπου είχε εντοπιστεί το περσινό πολύτιμο σύνολο, κάτω από την ίδια επίχωση που γέμιζε το ίδιο όρυγμα, βρέθηκαν (ταλαιπωρημένα από το βαρύ χώμα που τα σκέπαζε) δύο μεγάλων διαστάσεων μετάλλινα αγγεία: μια μοναδική για το υλικό της ασημένια, όπως φαίνεται, λήκυθος(;) με πώμα και μια ασημένια, επίσης, υδρία, πολύ συγγενική, ως προς το σχήμα και την ποιότητά της με την ασημένια υδρία από τον τάφο του Πρίγκιπα της Μεγάλης Τούμπας της Βεργίνας.
Στο γεμάτο με χώμα εσωτερικό της ληκύθου δεν είναι φανερά κάποια υπολείμματα ταφής, "οπότε δεν είμαστε προς το παρόν σε θέση να συμπεράνουμε άμεσα αν πρόκειται για τεφροδόχο αγγείο ή πολύτιμο κτέρισμα", σημειώνει η αρχαιολόγος. "Αντίθετα, στο εσωτερικό της ασημένιας υδρίας διακρίνουμε οστά". Απομένει να μάθουμε από τη μικρανασκαφή που θα ακολουθήσει στο εργαστήριο για το φύλο και την ηλικία του νεκρού.
Τα νέα ευρήματα έχουν ήδη μεταφερθεί σε εργαστήρια της Θεσσαλονίκης για συντήρηση, ακτινογραφίες κτλ. Απομένει να δούμε αν θα δώσουν απαντήσεις σε όσα παραμένουν αναπάντητα και επισφαλή μέχρι στιγμής, όπως γιατί η απόθεση αυτών των ταφικών συνόλων έγινε στο πιο κεντρικό σημείο της αρχαίας πόλης των Αιγών και αν όντως τελικά πρόκειται για απογόνους ή συγγενείς του μακεδόνα στρατηλάτη.
Πηγή: Μακεδονία
Ετικέτες
Αρχαιολογία,
Ημαθία,
Μακεδονία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου