Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Η Συνέντευξη Τύπου του Δημάρχου Πολυγύρου Θωμά Καπλάνη για την αποκατάσταση του Θολωτού αγωγού στην περιοχή των έξι βρύσεων


Ξεκινά η αποκατάσταση του Θολωτού αγωγού στις έξι βρύσες

Στην έλλειψη στεγανότητας του πυθμένα του θολωτού αγωγού στις «Εξι Βρύσες» οφείλονται οι καταπτώσεις και οι καθιζήσεις του οδοστρώματος στην περιοχή σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν σε συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Πολυγύρου, Θωμάς Καπλάνης, ο αρμόδιος για τεχνικά έργα αντιδήμαρχος, Χρήστος Βορδός και ο ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου, Γιώργος Μπιλέτσιος.

Το πρόβλημα κατέγραψε ρομποτική κάμερα, που τοποθετήθηκε στο σημείο αυτό, προκειμένου να βρεθεί η αιτία της υποχώρησης του δρόμου, σε μια από τις πιο φορτωμένες κυκλοφοριακά οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας.

Όπως επισημάνθηκε τα προβληματικά σημεία της περιοχής είναι τέσσερα, με σοβαρότερες βλάβες στο τμήμα, μήκους 50 μέτρων , στην ανηφόρα μετά την πλατεία των Έξι Βρύσεων και μέχρι και την αρχή του πεζόδρομου. Εκεί ο πυθμένας του θολωτού αγωγού έχει μεγάλη κλίση και δέχεται αυξημένες δυνάμεις ροής των λυμάτων και των ομβρίων υδάτων κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων με συνέπεια να αρχίσει να αποδιοργανώνεται (να ξηλώνεται). Η κατάσταση επιδεινώνεται από τη μεγάλη παροχή, που προέρχεται από την περιοχή της ΔΟΥ και καταλήγει εκεί. Πέρα από το γεγονός ότι χάνεται η στεγανότητα του πυθμένα, τα νερά επηρεάζουν και τα πλευρικά επιχώματα έξω από τον αγωγό. Έτσι προκαλείται ρευστοποίηση και διάβρωση του εδάφους, που συνοδεύεται από καθιζήσεις και δημιουργία κοιλωμάτων.

Σε σχέση με τα έργα για την αποκατάσταση του πυθμένα του θολωτού αγωγού έγινε γνωστό ότι θα ανοιχθούν σε τέσσερα σημεία οριστικά φρεάτια επίσκεψης αφενός για τον εξαερισμό του αγωγού και αφετέρου για να δίνεται η δυνατότητα για προληπτικές παρεμβάσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στη συνέχεια θα γίνουν εκσκαφές και η επανασκυροδέτηση του πυθμένα όπου χρειάζεται. Επιπρόσθετα θα γίνει σταθεροποίηση των επιχωμάτων και κατασκευή σύμφωνα με τις προδιαγραφές έργων οδοποιίας, για να δοθεί σε χρήση ένας απόλυτα ασφαλής δρόμος.

Οι πρώτες εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα ενώ το έργο θα ολοκληρωθεί τμηματικά με στόχο το φθινόπωρο να έχει επιλυθεί το βασικό μέρος του προβλήματος.

Πηγή: Δήμος Πολυγύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: