Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Εντοπίστηκε αρσενικό Νερό-δηλητήριο ήπιε χωριό της Νιγρίτας


Νερό με περιεκτικότητα αρσενικού που υπερβαίνει κατά πολύ το ανώτατο επιτρεπτό όριο έπιναν επί μήνες οι κάτοικοι στο Φλάμπουρο Νιγρίτας. Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την καταλληλότητά του νερού που έπιναν τα προηγούμενα χρόνια, αφού, παρά τις διαρκείς διαμαρτυρίες τους, αναλύσεις για αρσενικό δεν γίνονταν.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

“Όταν τους ενημερώσαμε για τις αυξημένες τιμές, δεν εξεπλάγησαν”, λέει η δήμαρχος Νιγρίτας Αγγελική Μήκα, εξηγώντας ότι εδώ και χρόνια παραπονούνταν οι κάτοικοι για την ποιότητα του νερού και οι περισσότεροι έπιναν εμφιαλωμένα.

“Δεν ξέρουμε αν οι λόγοι ήταν ψυχολογικοί, επειδή η παλιά γεώτρηση ήταν δίπλα στα κοιμητήρια, ή πραγματικοί. Δεν έχουμε στοιχεία προηγούμενων ετών από αναλύσεις. Πάντως ξέρουμε ότι η περιοχή μας παρουσιάζει υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού, λόγω της σύστασης των πετρωμάτων, ενώ ενδέχεται να επηρεάζει και το γεωθερμικό πεδίο της Νιγρίτας”, αναφέρει η κ. Μήκα.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή αποφάσισε να λύσει το πρόβλημα του νερού στο Φλάμπουρο κάνοντας νέα γεώτρηση. Οι πρώτες αναλύσεις έδειξαν αυξημένες τιμές σιδήρου, ενώ το αρσενικό ήταν στα 6 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, δηλαδή κάτω από το όριο των 10 μικρογραμμαρίων. Οι μετρήσεις επαναλήφθηκαν και, όπως διαβεβαιώνει η δήμαρχος, όταν στις αρχές του 2009 το νερό δόθηκε στο δίκτυο υδροδότησης, οι τιμές ήταν εντός ορίων. Ωστόσο τα παράπονα των καταναλωτών συνεχίστηκαν.

Σε δείγματα που λήφθηκαν το Μάρτιο η τιμή του αρσενικού ήταν στα 16 μικρογραμμάρια, ενώ το Μάιο έφτασε τα 17, δηλαδή επτά μικρογραμμάρια πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο. Τα αποτελέσματα από αυτές τις αναλύσεις έγιναν γνωστά μόλις τον Ιούλιο, ενώ στο μεταξύ οι κάτοικοι του Φλάμπουρου έπιναν ακατάλληλο νερό επί τουλάχιστον πέντε μήνες από τη συγκεκριμένη γεώτρηση. Ελλείψει στοιχείων από την προηγούμενη γεώτρηση, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι και το νερό που έπιναν επί χρόνια ήταν ασφαλές.

“Αμέσως μόλις διαπιστώσαμε το πρόβλημα, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη λιγότερο χρονοβόρα λύση”, υποστηρίζει η δήμαρχος Νιγρίτας. Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Νιγρίτας ολοκληρώνει αυτές τις ημέρες την κατασκευή αγωγού μήκους 3,5 χιλιομέτρων, μέσω του οποίου το Φλάμπουρο θα υδρεύεται από περιοχή της Νιγρίτας, όπου η περιεκτικότητα σε αρσενικό είναι 2,1 μικρογραμμάρια.

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: