Σάββατο 18 Ιουλίου 2009
Βοτανικός κήπος του Δήμου Λαχανά
Όλα τα φυτά της Μεσογείου σε 80 στρέμματα
Χίλια εκατό είδη φυτών των μεσογειακών οικοσυστημάτων πρόκειται να κοσμήσουν το βοτανικό κήπο που άρχισε να κατασκευάζεται σε έκταση περίπου ογδόντα στρεμμάτων στην περιοχή της Ξυλόπολης του δήμου Λαχανά.
Της Βαρβάρας Ζούκα
Ο νέος βοτανικός κήπος, ο οποίος προσδοκάται ότι θα προελκύσει το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών από περιοχές ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας, ώστε να ενισχυθεί και η αναγνωρισιμότητα του δήμου Λαχανά, αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαχανά Παντελή Πάσχο, στόχος του δήμου είναι ο βοτανικός κήπος να μετεξελιχθεί σε οργανωμένο περιβαλλοντικό πάρκο, όπου οι μαθητές των σχολείων θα μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που θα αφορούν την προστασία του πρασίνου και την ανακύκλωση, ενώ οι φοιτητές και οι σπουδαστές των γεωτεχνικών σχολών θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν έρευνα και πρακτική άσκηση.
“Πιστεύουμε ότι η οργάνωση του βοτανικού κήπου θα προσελκύσει στο δήμο Λαχανά μεγάλο αριθμό επισκεπτών όχι μόνο από τις γύρω περιοχές αλλά από ολόκληρο τον νομό Θεσσαλονίκης και τη Βόρεια Ελλάδα”, σχολίασε ο κ. Πάσχος, τονίζοντας ότι αυτό το μεγάλο πάρκο θα λειτουργήσει ως χώρος αναψυχής και εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους.
1.100 ΕΙΔΗ ΦΥΤΩΝ
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο για τη λειτουργία του βοτανικού κήπου Γιάννη Πάτλη, η πρώτη φάση του έργου, προϋπολογισμού 270.000 ευρώ, προέβλεπε μεταξύ των άλλων τη φύτευση περίπου 1.100 ειδών και ποικιλιών από φυτά της ελληνικής και γενικότερα της μεσογειακής χλωρίδας.
Σε αυτά περιλαμβάνονται ενδεικτικά περίπου 850 τριανταφυλλιές, περισσότεροι από 12.000 βολβοί, 980 πολυετείς πόες, 800 και πλέον θάμνοι, 50 ξυλώδη γηγενή είδη, 500 αρωματικά και 570 αγρωστώδη φυτά, καθώς και περισσότερες από διακόσιες ποικιλίες δέντρων.
Σε επόμενη φάση, όπως εξήγησε ο κ. Πάτλης, προγραμματίζεται η κατασκευή ενός κτιρίου 350 τ.μ. στο χώρο του βοτανικού κήπου, όπου θα λειτουργήσουν θεματική βιβλιοθήκη, αίθουσα προβολών και συνεδρίων, καθώς και χώρος όπου θα εκτίθενται διάφορες συλλογές πετρωμάτων και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Ακόμη, σχεδιάζονται η κατασκευή θερμοκηπίου, επιφάνειας 500 τ.μ., για τη φύτευση εξωτικών φυτών, αλλά και η κατασκευή φράγματος για τη δημιουργία ταμιευτήρα νερού. Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του χώρου, εξάλλου, προβλέπεται να οργανωθούν χώροι στάθμευσης, αλλά και καθιστικών.
Πηγή: Μακεδονία
Ετικέτες
Θεσσαλονίκη,
Οικολογία,
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου