Νέα πιθανά κοιτάσματα ορυκτών καθώς και ορισμένα νέα σεισμικά ρήγματα εντοπίστηκαν στη βορειοανατολική Χαλκιδική- μεταξύ Ολυμπιάδας, Στανού, Μ. Παναγιάς και Ιερισσού. Τα ευρήματα προέκυψαν από τη μελέτη δορυφορικών εικόνων στον Τομέα Φυσικής Περιβαλλοντικής Γεωγραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.
Η περιοχή είναι γνωστή για κοιτάσματα που περιέχουν μικτά θειούχα ορυκτά, όπως είναι ο γαληνίτης (PbS) που αποτελεί πηγή μολύβδου, σφαλερίτης (ZnS) που είναι το κυριότερο συστατικό του ψευδάργυρου και σιδηροπυρίτης (FeS2) που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του θειικού οξέος. Ακόμη υπάρχουν κοιτάσματα χρυσού και άργυρου. Αναφορές για τη λειτουργία μεταλλείων στη βορειοανατολική Χαλκιδική υπάρχουν από την περίοδο των κλασικών χρόνων. Τα συγκεκριμένα μεταλλεία μάλιστα αποτέλεσαν τον κυρίαρχο χρηματοδότη του μακεδονικού βασιλείου και των εκστρατειών του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η μελέτη έγινε με τη βοήθεια δορυφορικών εικόνων και γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών, τη χρονική περίοδο 1995-2000.
Οι εικόνες προήλθαν από τον αμερικανικό δορυφόρο landsat-5 ο οποίος καταγράφει τα φυσικά διαθέσιμα της γης. Ο δορυφόρος περνάει πάνω από τη χώρα μας κάθε 16 μέρες. Τα στοιχεία περιλαμβάνονται στη διδακτορική διατριβή του γεωλόγου Δημήτρη Οικονομίδη που έγινε υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γεωλογίας του ΑΠΘ Θεόδωρου Αστάρα.
Στη δορυφορική εικόνα οι κόκκινοι σταυροί προσδιορίζουν τις γνωστές μεταλλοφόρες θέσεις, χαρτογραφημένες κυρίως από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Και οι γαλάζιοι σταυροί προσδιορίζουν τις περιοχές έρευνας. Ακόμη εντοπίστηκαν ανεξερεύνητα ρήγματα ή νέα πιθανά ρήγματα, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν χώρους δημιουργίας κοιτασμάτων. Πιθανόν αυτά τα ρήγματα να έχουν σχέση και με σεισμοτεκτονική, αλλά θα πρέπει να μελετηθούν από τεκτονικούς γεωλόγους. Με τις κόκκινες γραμμές απεικονίζονται τα γνωστά ρήγματα και με τις κίτρινες τα πιθανά ρήγματα που εντοπίστηκαν. Η λήψη των εικόνων έγινε το 1991 και 1992.
«Ο δορυφόρος landsat-5 εντόπισε πετρώματα, στα οποία άρχισαν να εμφανίζονται μεταλλικά ορυκτά λόγω εξαλλοίωσης, όπως επίσης και σημεία στρωμένα με υπολειμματικά υλικά επεξεργασίας των μετάλλων. Οι μελέτες για τα νέα κοιτάσματα πρέπει να εστιαστούν κυρίως στις διασταυρώσεις των ρηγμάτων αλλά και κατά μήκος αυτών», σημείωσε ο διδάκτωρ Γεωλογίας Δημήτρης Οικονομίδης.
«Η τηλεπισκόπηση είναι μια επιστήμη αιχμής. Βοηθάει πολύ τους γεωεπιστήμονες επειδή κερδίζουν χρόνο και χρήμα στην έρευνα τους με την προϋπόθεση ότι αυτό που βρίσκουν στο εργαστήριο και στις δορυφορικές εικόνες να το επαληθεύουν στο ύπαιθρο», επισήμανε ο καθηγητής γεωλογίας του ΑΠΘ Θεόδωρος Αστάρας.
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Φίλος σχολιαστής παλαιότερα είχε ρωτήσει για σεισμικά ρήγματα στην Χαλκιδική.
Βρήκαμε αυτή την παλαιότερη δημοσίευση της Ελευθεροτυπίας και την αναδημοσιεύουμε γιατί έχει χρήσιμα στοιχεία.
Σάββατο 18 Ιουλίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου