Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Τελεσίγραφο για τις χωματερές


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέταξε χθες όλες εκείνες τις κοινοτικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος, να κλείσουν όλες τις χωματερές τους (τόποι εναπόθεσης σκουπιδιών) που δεν πληρούν τα κριτήρια προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι θα αρχίσει τις προσφυγές της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον όλων των χωρών που δε θα συμμορφωθούν προς την εντολή της.

Στην ίδια ανακοίνωσή της η Κομισιόν θυμίζει ότι η χθεσινή ημέρα, 16 Ιουλίου, συνιστά και το τέλος της διορίας που είχε δώσει στις κοινοτικές χώρες σύμφωνα με σχετική οδηγία του 1991, για να συμμορφωθούν στον τομέα αυτόν, θυμίζοντας ότι μόνοι τρεις χώρες, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Πολωνία, έχουν πάρει παράταση για το κλείσιμο των χωματερών τους.

«Οι χωματερές που δεν υφίστανται μια σωστή διαχείριση των αποβλήτων που δέχονται, καθώς και αυτές για τις οποίες συχνά δεν υπάρχει κανένας έλεγχος συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Σταύρος Δήμας.

Οκταετής διορία
Οι κοινοτικές χώρες είχαν στη διάθεσή τους οκτώ ολόκληρα χρόνια να προσαρμόσουν τις χωματερές τους στις κοινοτικές προδιαγραφές, θύμισε ο ίδιος.

Στην ίδια ανακοίνωσή της η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι οι ανεξέλεγκτες χωματερές μπορούν, εκτός της δυσοσμίας που αναπέμπουν στον αέρα, να μολύνουν τόσο τα νερά -ποτάμια, λίμνες κ.λπ.- όσο και τα υπόγεια ύδατα, τον υδροφόρο ορίζοντα, απειλώντας άμεσα την υγεία των κατοίκων.

Η Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει να επισκέπτεται και να ελέγχει την ποιότητα διαχείρισης των χωματερών σε όλες τις κοινοτικές χώρες και θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για κάθε περίπτωση που θα διαπιστώσει ότι βρίσκεται και λειτουργεί εκτός των αυστηρών κοινοτικών προδιαγραφών.

Από χθες επίσης οι χώρες-μέλη οφείλουν να μειώσουν στο μισό σε σχέση προς το 1995 την ποσότητα των δημοτικών και κοινοτικών βιοδιασπώμενων απορριμμάτων που κατευθύνονται στις χωματερές και που αντιπροσωπεύουν σήμερα, ακόμη, το 40% των συνολικών απορριμμάτων.

Για μια σειρά 15 χωρών, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος, η Κομισιόν έχει δώσει παράταση μέχρι το 2013, προκειμένου να μειώσουν σταδιακά τα βιοδιασπώμενα απορρίμματα που σήμερα ακόμη ρίχνουν στις χωματερές τους.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ήδη η Επιτροπή έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κατηγορώντας πέντε κοινοτικές χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, ότι δεν σέβονται τις υποχρεώσεις τους ως προς την απομάκρυνση και την επεξεργασία των απορριμμάτων τους.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: