Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Δεν θα μεταδοθεί ξανά η δημοσκόπηση Μάκη



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μ. ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΥ/ Σ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ / Δ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Το Alter με έγγραφό του στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτρέψει ξανά την προβολή της διαδικτυακής δημοσκόπησης που μετέδωσε δύο φορές ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος από τις εκπομπές του.

Κι αυτό γιατί η Ανεξάρτητη Αρχή είχε ήδη εντοπίσει ότι η συγκεκριμένη δημοσκόπηση δεν διέθετε τα στοιχεία που προβλέπονται από τη νομοθεσία και είχε καλέσει τους υπευθύνους του καναλιού να δώσουν εξηγήσεις. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης εξήγησε ότι έπειτα από αυτό η Ολομέλεια προτίμησε να επανεξετάσει την ιστορία και δεν προχώρησε σε απόφαση. Αύριο και μεθαύριο, πάντως, το ΕΣΡ θα ελέγχει όσα συμβαίνουν στα κανάλια ώστε να επέμβει αν χρειαστεί σε περίπτωση που υπάρξουν άμεσες ή έμμεσες αναφορές σε δημοσκοπήσεις, η δημοσιοποίηση των οποίων απαγορεύεται το συγκεκριμένο διήμερο, καθώς και παραβάσεις στην ώρα μετάδοσης των exit polls μεθαύριο.

ΣΩ.ΜΑ.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Πολύ σωστά πήρε αυτή την απόφαση το ΕΣΡ, έστω κι αν την επανεξετάσει αργότερα.

Οι δημοσκοπήσεις του Τριανταφυλλόπουλου δεν ήταν καθόλου έγκυρες.

1ον. Για να ψηφίσει κανείς σε αυτή την ψηφοφορία ζητούσαν πολλά προσωπικά δεδομένα, που είναι απαράδεκτο για το διαδίκτυο.

2ον. Δεν ήταν έγκυρες οι δημοσκοπήσεις για τον απλούστατο λόγο ότι αν ήθελε κάποιος μπορούσε να ψηφίσει πολλές φορές. Από internet cafe ας πούμε, μπορούσε να στείλει από μια ψήφο από όλους τους υπολογιστές. Επίσης ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να ψηφίσει όσες φορές ήθελε αποσυνδέοντας το router του και κάνοντας μια απλή επανασύνδεση. Αλλά θα μπορούσε και με άλλους τρόπους να το κάνει, επεμβαίνοντας στην βάση δεδομένων της ιστοσελίδας zougla.

3ον. Ο Βγενόπουλος πως του προέκυψε; Με ποιά κριτήρια τον έβαλε μέσα σε δημοσκόπηση; Είναι αρχηγός πολιτικού κόμματος; Όχι. Έχει προαναγγήλει ίδρυση κόμματος; Ούτε. Υπήρξε κάποια αντίδραση από τον Βγενόπουλο; Όχι, μέχρι τώρα. Άρα τι συμβαίνει εδώ;

4ον. Εδώ δεν είναι έγκυρες τις περισσότερες φορές οι δημοσκοπήσεις των μεγάλων εταιρειών, πολλές φορές έχουν πέσει έξω στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη τα exit polls. Όμως παρακολουθόντας τον Τριανταφυλλόπουλο, ένας μέσος τηλεθεατής διαμόρφωνε πολιτική άποψη μετά τις δημοσκοπήσεις αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: