Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Οι μέδουσες ήρθαν νωρίς στη Χαλκιδική

Πρόβλημα για παραθεριστές και αλιείς

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Φωτεινή Στεφανοπούλου



Πρώιμη... εισβολή στις ακτές της Χαλκιδικής, αλλά και του Βόρειου Αιγαίου, έχουν κάνει κοπάδια από διαφανείς και μπλε μέδουσες.

Μεγάλοι πληθυσμοί μεδουσών, που συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους τον Αύγουστο, έχουν κατακλύσει δύο μήνες νωρίτερα τόσο τον Θερμαϊκό όσο και τον Τορωναίο Κόλπο, και μάλιστα κοντά στις ακτές των πλέον δημοφιλών τουριστικών περιοχών της Χαλκιδικής. Και μολονότι τα συγκεκριμένα είδη είναι τα πιο ακίνδυνα, η παρουσία τους προκαλεί... δισταγμό στους λουομένους.

«Οι μέδουσες ζουν συνήθως μακριά από τις ακτές. Ωστόσο, επειδή δεν κολυμπούν, αλλά επιπλέουν, μπορεί να συγκεντρωθούν σε κόλπους και κοντά σε παραλίες παρασυρόμενες από ρεύματα και ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου. Αυτό είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο που παρουσιάζεται περιοδικά. Συνήθως παρατηρείται τον Αύγουστο, αλλά μπορεί να συμβεί και νωρίτερα ή αργότερα, ανάλογα με τη θερμοκρασία και την ποσότητα του πλαγκτού, που αποτελεί την τροφή τους και τους επιτρέπει να πολλαπλασιάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό», εξήγησε στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Βιολογίας του ΑΠΘ, Θανάσης Κούκουρας.

Μολονότι η παρουσία των μεδουσών μπορεί να αποτρέψει ακόμη και θαρραλέους κολυμβητές, οι ειδικοί τονίζουν ότι ούτε οι μπλε, πολύ δε περισσότερο οι διαφανείς μέδουσες, τα λεγόμενα «γυαλάκια», δεν δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα. Τα πλοκάμια τους δεν είναι επικίνδυνα κι εφόσον δεν έχει κανείς πρόβλημα αλλεργίας, προκαλούν ελαφρείς ερεθισμούς και τσούξιμο, που αντιμετωπίζονται εύκολα και αποτελεσματικά με αμμωνία ή αντιισταμινικά.

Αν και δεν εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία, τα «γυαλάκια» είναι πονοκέφαλος για τους ψαράδες της περιοχής. «Το συγκεκριμένο είδος πέφτει στον βυθό και κλείνει τις τρύπες από τα δίχτυα, όταν τα μαζεύουν οι ψαράδες. Κι αυτό βεβαίως προκαλεί προβλήματα στην αλιεία», επισήμανε ο κ. Κούκουρας.

Οι «ελληνικές» μέδουσες

Στις ελληνικές θάλασσες τρία είναι τα βασικά είδη μεδουσών που εμφανίζονται. Εκτός από τις μπλε και τις διαφανείς, συνηθισμένες είναι και οι καφέ μέδουσες, που ανήκουν στην ίδια κατηγορία, τα λεγόμενα ριζόστομα. Ένα τέταρτο είδος, επικίνδυνο όμως, η λεγόμενη pelagia noctiluca, έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά το 1976 και στο Αιγαίο, και μάλιστα με πολύ πυκνούς πληθυσμούς. «Αυτό το είδος προήλθε από τον Ινδοειρηνικό κι εμφανίστηκε στις ελληνικές ακτές, επειδή το ευνόησαν οι συνθήκες, κυρίως η θερμοκρασία του νερού και τα θρεπτικά συστατικά του. Το τσίμπημα αυτής της μέδουσας αφήνει αυλακιά στο δέρμα, ενώ μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο σε ανθρώπους αλλεργικούς. Ευτυχώς, όμως, τα τελευταία χρόνια έχει εξαφανιστεί από τις ελληνικές θάλασσες», κατέληξε ο καθηγητής.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ

Για «συνηθισμένο φαινόμενο που παρουσιάζεται περιοδικά» κάνουν λόγο οι επιστήμονες

Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: