Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Συνέντευξη του τ. βασιλιά Κωνσταντίνου στην εφημερίδα «Sunday Times»

Συνέντευξη παραχώρησε ο βασιλιάς Κωνσταντίνος στην εφημερίδα ″The Sunday Times″, που κυκλοφόρησε στις 31 Ιανουαρίου 2015, με τίτλο:

Η Ελλάδα έχει υποφέρει πάρα πολύ – πρέπει να δώσουμε στον νέο μας ηγέτη μια ευκαιρία. (Greece has suffered too much – we must give our new leader a chance)

Επιμέλεια: Ανδρέας Μέγκος

“Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος επέστρεψε από την εξορία και βλέπει ελπίδα στις πολιτικές κατά της λιτότητας” αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, που φιλοξενεί δηλώσεις στήριξης του Κωνσταντινου στη νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Η θεματολογία της συνέντευξης επικεντρώνεται στις εκλογές και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλέξη Τσίπρα, την Ελλάδα της κρίσης και θέματα της οικονομικής και Ευρωπαϊκής επικαιρότητας.

Σας παραθέτουμε τα πιο σημαντικά αποσπάσματα της συνέντευξης, μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα. Ολόκληρη η συνέντευξη δεν μπορεί να αναδημοσιευτεί, προς το παρόν, για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος έχει επιστρέψει μόνιμα στην Ελλάδα, μετά από 47 χρόνια «εξορίας» και τώρα ζει σε μια παραθαλάσσια κατοικία που ο ίδιος νοικιάζει.

«Πλημμυρίζει συνέχεια, έχουμε λάσπη σε όλο το υπόγειο», εξομολογείται.

Ακόμα όμως κι αν δεν μπορεί να βρει υδραυλικό, σημειώνει το δημοσίευμα, ο πρώην βασιλιάς των Ελλήνων είναι ένας από τους πιο καλά δικτυωμένους ανθρώπους στην Ευρώπη.

Sunday Times: Ο βασιλιάς, ο οποίος εξακολουθεί να έχει μια βαριά ελληνική προφορά, πεθύμησε τον λαό του.

Κωνσταντίνος: Μπορείτε να εξάγετε το ελληνικό φαγητό, αλλά όχι τους ανθρώπους. Δεν αισθάνομαι κανένα θυμό που ψήφισαν ενάντια στη μοναρχία σε ένα δημοψήφισμα επτά χρόνια αργότερα. Είμαι πολύ τυχερός γιατί μου συμπεριφέρονται σαν να μην έφυγα ποτέ, εξακολουθούν να με αναγνωρίζουν, είναι φιλικοί και αυτό με κάνει πολύ χαρούμενο. Τώρα λαμβάνω 100.000 επιστολές το χρόνο, συχνά από νεώτερους σε ηλικία, που ζητούν συμβουλές.

Sunday Times: Θα πρέπει να ήταν συντετριμμένος βλέποντας τη χώρα του να γονατίζει αλλά και ακόμα περισσότερο ταραγμένος που η χώρα του εξέλεξε τώρα μία αριστερή κυβέρνηση που πιθανότατα δεν τρέφει και τα αγαθότερα αισθήματα προς πρώην βασιλείς.

Κωνσταντίνος: Η παράδοση της οικογένειάς μου είναι να μην εμπλέκεται στην πολιτική. Ποτέ δεν έχω ψηφίσει σε εθνικές εκλογές. Τον νέο αυτόν άνθρωπο που εκλέχθηκε πρωθυπουργός, τον Αλέξη Τσίπρα, τον γνωρίζω. Είναι ένας ιδιαίτερα λαμπρός και χαρισματικός άνθρωπος. Δεν δυσαρεστήθηκα καθόλου από την εκλογή του. Νομίζω ότι οι Ευρωπαίοι, όπως και οι Έλληνες θα πρέπει να του δώσουν μία ευκαιρία.

Sunday Times: Ο νέος πρωθυπουργός και ο βασιλιάς Κωνσταντίνος συναντήθηκαν πριν από τρία χρόνια στην αίθουσα διακεκριμένων επιβατών στο αεροδρόμιο των Αθηνών.

Κωνσταντίνος: Διάβαζε μια εφημερίδα. Είπα, «Καλησπέρα», είπε, «Καλησπέρα» και στη συνέχεια κατάλαβε ποιος ήμουν. Κουβεντιάσαμε. Ήταν πολύ εύγλωττος. Μου ζήτησε αν είχα να του δώσω κάποια συμβουλή. Του είπα ότι υπάρχει ένα πράγμα που ο άνθρωπος δεν πρέπει ποτέ να χάσει, πράγμα που ισχύει για μια κυβέρνηση, και για μια χώρα, και αυτό είναι η αξιοπιστία. Οτιδήποτε πεις ότι θα κάνεις, να το κάνεις. Και να είσαι ειλικρινής αν χρειαστεί να αλλάξεις πορεία, διαφορετικά θα λένε ότι ήσουν ένας ακόμα πολιτικός όπως τους υπόλοιπους.

Sunday Times: Γιατί πιστεύει ότι τόσοι πολλοί Έλληνες ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ;

Κωνσταντίνος: Οι  Έλληνες είναι εκ φυσικού αριστεροί. Είναι στο αίμα τους. Είναι πολύ «Ελληνικό» το να θέλουν να αμφισβητήσουν το σύστημα. Δεν τους αρέσει η εξουσία.

Sunday Times: Ο βασιλιάς πιστεύει ότι τα μέτρα που επιβάλλονται για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους της, είναι πάρα πολύ σκληρά.

Κωνσταντίνος: Οι Έλληνες έχουν υποφέρει πολύ, πάρα πολύ, αυτό είναι απαράδεκτο. Αυτό δημιούργησε εχθρότητα. Οι συντάξεις και οι μισθοί έχουν ακρωτηριαστεί. Όταν δεν μπορείς να θρέψεις τους ηλικιωμένους συγγενείς σου, τα παιδιά σου, δεν μπορείς να αγοράσεις φάρμακα, τι κάνεις; Βλέποντας τα συσσίτια με στεναχωρεί πολύ. Οι Έλληνες είναι ένα περήφανο έθνος. Η Ευρώπη θα μπορούσε να δείξει λίγο περισσότερη ανοχή.

Sunday Times:  Τώρα, λέει, η Ε.Ε. πρέπει να δεχθεί ότι ο ελληνικός λαός μίλησε.

Κωνσταντίνος: Περάσαμε πολύ άσχημες στιγμές κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είμαστε στωικοί, αλλά οι δυσκολίες ξεπέρασαν κάθε όριο. Οι Άγγλοι μας βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό. Σίγουρα υπάρχουν δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών. Ξέρουν ότι δεν τα παρατάμε εύκολα.

Sunday Times: Είναι λιγότερο επιεικείς  για τους Γερμανούς.

Κωνσταντίνος: Η Άνγκελα Μέρκελ είναι σκληρή, αλλά θα πρέπει να μας αντιμετωπίζουν ως ίσους, όχι ως μικρότερους ή κατώτερους. Πρέπει οι Έλληνες να έχουν ίση αντιμετώπιση. Αν δεν θες να χάσεις ολόκληρη τη χώρα, θα πρέπει να αποδεχτείς ότι η Ελλάδα έχει υποφέρει πραγματικά. Πρέπει να θέλουν να βοηθήσουν. Οι Έλληνες δεν μισούν τους Γερμανούς ακόμα, νομίζω, αλλά είναι ενοχλημένοι με αυτούς.

Sunday Times: Πιστεύει ότι είναι σημαντικό για όλους ότι η Ελλάδα πρέπει παραμένει στην Ευρώπη.

Κωνσταντίνος: Σε αυτό το στάδιο του παιχνιδιού, εάν ένας από μας τραβηχτεί έξω θα προκαλέσει τον όλεθρο. Με αυτά τα αυξανόμενα περιστατικά τρομοκρατίας πρέπει να μείνουμε ενωμένοι, και όχι να αντιμαχόμαστε μεταξύ μας. Η Ελλάδα, στην γεωργραφική θέση που βρίσκεται, είναι σημαντική. Έχουμε τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη στα σύνορά μας.

Sunday Times: Η Μετανάστευση, πιστεύει, θα είναι ένα εξίσου δύσκολο ζήτημα.

Κωνσταντίνος: Το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι πολύ δύσκολο σε όλη την Ευρώπη. Τα ξαδέρφια μου, σε κάθε χώρα μιλούν γι” αυτό το θέμα.

Sunday Times: Η νέα κυβέρνηση μπορεί να μην βοηθά τον σκοπό της με αιτήματα για επανεθνικοποίηση, ένα ελάχιστο μηνιαίο μισθό και επαναφορά των συντάξεων.

Κωνσταντίνος: Με την επανεθνικοποίηση, από που θα εισπράττονται χρήματα; Αυτό είναι ένα πρόβλημα, θα πρέπει ίσως να κινείται πιο αργά (η κυβέρνηση). Χρειαζόμαστε ανάπτυξη και στις επενδύσεις. Αλλά μπορώ να καταλάβω την επιθυμία για αποκατάσταση των συντάξεων – Αν, και φυσικά, δεν περιμένω να πάρω εγώ σύνταξη .

Sunday Times: Δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευτυχής και για το γεγονός ότι ο νέος πρωθυπουργός αρνήθηκε να ορκιστεί στο Ευαγγέλιο.

Κωνσταντίνος: Στην πραγματικότητα αυτό έχει συμβεί και στο παρελθόν. Ο κόσμος δεν το ξέρει, αλλά κατά τη διάρκεια του πολέμου δεν υπήρχε Ευαγγέλιο και έτσι ο πατέρας μου πήρε ένα τηλεφωνικό κατάλογο και έβαλε επάνω έναν σταυρό. Ο διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους είναι ανεκτός, αλλά ο πρωθυπουργός θα πρέπει να επιταχύνει τις όποιες ενέργειες (διαχωρισμός ή μη), ώστε, οι άνθρωποι να γνωρίζουν που στέκονται.

Sunday Times: Λίγο μελαγχολικά, λέει ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει επιστροφή της Βασιλείας.

Κωνσταντίνος: Γνώρισα έναν κομμουνιστή ηγέτη στη βόρεια Ελλάδα. Κάλεσε εμένα και τη βασίλισσα για καφέ την επόμενη μέρα. Όταν φτάσαμε σπίτι του, είχε ζωγραφίσει ένα καταπληκτικό  στέμμα για εμάς, το οποίο στην κορυφή του είχε ένα σφυροδρέπανο. Αυτό νομίζω τα λέει όλα. Στην ευχαριστήρια επιστολή που του έγραψα, την υπέγραψα με τη φράση: «Ο σύντροφός σου, Κωνσταντίνος.»

Sunday Times: Σαν παιδί θα πρέπει να πίστευε στα ελέω θεού βασιλικά δικαιώματα (σ.σ. the divine right of kings)

Κωνσταντίνος: Όχι αυτό είναι βρετανικό. Ανατράφηκα με την ιδέα ότι ο βασιλεύς πρέπει πάντα να έχει στο μυαλό του ότι υπηρετεί τον λαό. Υπηρετείς τον λαό για όσο αυτός σε θέλει.

Πηγή:  http://www.thetimes.co.uk/tto/news/world/europe/article4340023.ece

Πηγή: royalchronicles.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: