Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Παραπέμπεται σε δίκη η Χρυσή Αυγή

Σύσσωμη στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων η κοινοβουλευτική ομάδα του 2012

Της Σοφιας Σπιγγου

Σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσης Αυγης του 2012 παραπέμπει το Δικαστικό Συμβούλιο με βούλευμά του στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων προκειμένου να δικαστούν για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και άλλα αδικήματα. Με το υπ'αριθμόν 215/2015 βούλευμα το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών αποφάσισε απο τους συνολικά 85 κατηγορούμενους την απαλλαγή 13 απο το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ορισμένοι εκ των κατηγορουμένων παραπέμπονται για άλλα αδικήματα, όπως παράνομη οπλοκατοχή και απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Στην απόφαση μειοψήφισε ένας δικαστής, ο εισηγητής της υπόθεσης Νίκος Σαλάτας, ο οποίος είχε την άποψη ότι θα πρέπει να εκπέσει η κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης υποστηρίζοντας ότι για να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία, σύμφωνα με τη σύμβαση του Παλέρμο το 2000, θα έπρεπε να έχει εντοπιστεί οικονομικό όφελος.

Σημειώνεται, πως πρόκειται για μια πρόταση που παραμένει στο συρτάρι του υπουργείου, ομως μια καταγεγραμμένη δικαστικά άποψη από το Συμβούλιο Εφετών, πως δεν υφίσταται εγκληματική οργάνωση, αλλά συμμορία ή επιμέρους εγκληματικές που αφορούν συγκεκριμένα μέλη και όχι το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας, ενδέχεται να αλλάξει και να επηρεάσει ακόμη και τη ρητορική του ίδιου του πολιτικού σχηματισμού.

Το συμβούλιο απαλλάσσει από την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση τους Αθανάσιο Καρατζά, Χρήστο Κυριτσόπουλο, Ανθή Μικελάτου, Μαργαρίτα Μικελάτου, Κωνσταντίνα Μπαξεβανάκη, Σάββα Σπυρίδη, Θεόδωρος Στέφα, Δήμο Φραγκάκη, Ιωάννη Φραγκούλη, Αλέξανδρο Χατζηπαυλίδη, Δημήτριο Μπίνο, Γεώργιο Μπολάνη και Δημήτριο Χρυσαφήτη. Επίσης απαλλάσσει από τα αδικήματα της παράνομης οπλοκατοχής και της απλής συνέργειας σε ανθρωποκτονία τους Κωνσταντίνα Μπαξεβανάκη και Ιωάννη Φραγκούλη. Επίσης διατάσσουν να μη γίνει κατηγορία για εμπρησμό από πρόθεση κατά των Σάββα Γαροφαλάκη, Αριστόδημο Δασκαλάκη, Εμμανουήλ Μαυρικάκη, Γεώργιο Πετράκη και Εμμανουήλ Ψυλλάκη.

Στο διατακτικό του βουλευματός τους, οι δικαστές απορρίπτουν τις αιτήσεις και ενστάσεις των κατηγορουμένων, διατηρεί τα εντάλματα προσωρινής κράτησης για όσους ειναι στη φυλακή και τους περιοριστικούς όρους για όσους είναι ελεύθεροι.

Πηγή: Parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: