Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Η «πνευματική εγγονή» του Κ. Καραθεοδωρή αποκαλύπτει τη ζωή του

Η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΛΑΧΟΣΤΕΡΓΙΟΥ – ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ ΜΙΛΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ 65 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ

Προς τιμήν του, την Κυριακή 1 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί από το σύνδεσμο φίλων Καραθεοδωρή και το δημοτικό μουσείο Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή, πνευματικό μνημόσυνο για τα 65 χρόνια από το θάνατο του Ρεπορτάζ Δήμος Μπακιρτζάκης

Ήταν Θρακιώτης αλλά ανήκει σε όλους τους Έλληνες, ο σπουδαίος μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή. Στην πόλη μας λειτουργεί μουσείο που παρουσιάζει ένα μέρος της ζωής και του σπουδαίου έργου του Έλληνα μαθηματικού. Είναι ένα μουσείο το οποίο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον επισκεπτών της πόλης μας. Προς τιμήν του, την Κυριακή 1 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί από το σύνδεσμο φίλων Καραθεοδωρή και το δημοτικό μουσείο Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή,
πνευματικό μνημόσυνο για τα 65 χρόνια από το θάνατο του, στις 23 Φεβρουαρίου 1950. Το μνημόσυνο θα γίνει στις 11 το πρωί στη Λέσχη Κομοτηναίων. Τη ζωή και το έργο του θα παρουσιάσει η λογοτέχνης Δέσποινα Βλαχοστεργίου – Βασβατέκη, πνευματικό παιδί της οικογένειας Κ. Καραθεοδωρή.


Η Δέσποινα Βλαχοστεργίου – Βασβατέκη είναι το παιδί που βάφτισε η κόρη του Κ. Καραθεοδωρή, Δέσποινα Καραθεοδωρή-Ροδοπούλου, όπως έκανε γνωστό μιλώντας στο «Χ». «Με βάφτισε η κόρη του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή και, μου έδωσε το όνομά της, το οποίο είναι και όνομα της μητέρας του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, της Δέσποινας Πετροκόκκινου», είπε χαρακτηριστικά το «πνευματικό εγγόνι» του Έλληνα μαθηματικού. Η ίδια γνώρισε τον Καραθεοδωρή μέσα από τις αναμνήσεις και τις διηγήσεις της νονάς της και μία γεύση από αυτές θα πάρουν όσοι παραβρεθούν στην εκδήλωση της Κομοτηνής. «Καρπός αυτών των διηγήσεων είναι ένα βιβλίο-λεύκωμα, το οποίο υπάρχει στο μουσείο Καραθεοδωρή και τα κέρδη του ανήκουν στο μουσείο. Γι’ αυτό θα πρέπει και αξίζει να το έχει ο κάθε Θρακιώτης. Μέσα από αυτό παρουσιάζεται όλη η ζωή του και ο αναγνώστης περιδιαβαίνει από τα παλιά χρόνια μέχρι σήμερα, οπότε καθίσταται ενήμερος σε γεγονότα ευχάριστα ή δυσάρεστα.

Γνωρίζει τη ζωή ενός σοφού διερευνητή και διδασκάλου για τον οποίο οι μεγαλύτεροι μαθηματικοί του κόσμου μιλούσαν με απέραντο σεβασμό, και ο Αϊνστάιν τον χαρακτήριζε υπέροχο για το ήθος και την μόρφωσή του. Πρόκειται για ένα γνήσιο και σεμνό άνθρωπο, με ευγένεια και καλοσύνη, με αρχοντιά, έναν άνθρωπο που τίμησε την Ελλάδα και τους Έλληνες, έναν Έλληνα ελάχιστα γνωστό στους Έλληνες πριν το 2000. Όλοι οι Έλληνες γνώριζαν τον Αϊνστάιν, δεν γνώριζαν όμως ούτε καν οι μαθηματικοί, εκείνον που ο Αϊνστάιν θεωρούσε δάσκαλο του. Δεν ήταν βέβαια δάσκαλος, γιατί τον περνούσε μόνο 5 χρόνια, αλλά ο Αϊνστάιν τον συμβουλεύονταν σε πάρα πολλά ζητήματα και μαθηματικά προβλήματα που δεν μπορούσε να δώσει λύση»

Στην προσωπική του ζωή ο Κ. Καραθεοδωρή όπως μετέφερε στο «Χ» η κ. Βλαχοστεργίου – Βασβατέκη ήταν ένας τρυφερός πατέρας και ένας καλός οικογενειάρχης. «Μια επιστολή που δεν έχει κυκλοφορήσει κι απευθύνεται στον πατέρα του ξεκινάει με το εξής: «Σεβαστέ μου πάτερ», και τελειώνοντας λέει: «σε παρακαλώ πατεράκι μου γράφε μου συχνά». Μια επιστολή με πολύ αγάπη, με πηγαία και άδολη ευγένεια ψυχής. Η νονά μου παρουσίασε έναν πατέρα κι έναν σύζυγο, πραγματικά αφοσιωμένο στην οικογένειά του. Ο λόγος που δεν έφυγε από τη Γερμανία, ενώ βοήθησε Εβραίους και άλλους επιστήμονες να πάνε σε πανεπιστήμια της Αμερικής, ήταν ότι είχε ένα γιο που ήταν παράλυτος από πολιομυελίτιδα, ένα γιο όμως ο οποίος ήταν φιλόσοφος και στη Γερμανία στην περίοδο της κατοχής –διδάσκοντας μαθήματα στο σπίτι- βοήθησε την οικογένεια να επιβιώσει», ανέφερε.

Εκτός από τρυφερός πατέρας και καλός οικογενειάρχης, ο Κ. Καραθεοδωρή ήταν ευπατρίδης. Το απέδειξε εγκαταλείποντας τη Γερμανία για την Ελλάδα, για την οποία ίδρυσε το πανεπιστήμιο της Σμύρνης. «Το πιο σημαντικό ήταν όταν εγκατέλειψε το μέγιστο των πανεπιστημίων όλης της Ευρώπης, το πανεπιστήμιο του Βερολίνου, για να έρθει να ιδρύσει το πανεπιστήμιο Σμύρνης. Αυτό ήταν μια ένδειξη μεγάλης αγάπης προς την Ελλάδα. Επίσης, τελειώνοντας το πανεπιστήμιο, είχε ξαναέρθει να εργαστεί στην Ελλάδα και δεν ζήτησε καμία σπουδαία θέση, αλλά οι Έλληνες του είπαν ότι μπορεί να πάει μόνο ως ελληνοδιδάσκαλος σε επαρχιακό σχολείο, κι έτσι απογοητευμένος έμεινε στη Γερμανία. Είναι όμως η καταγωγή του στην Θράκη, αλλά ανήκει σε όλους τους Έλληνες με όλα όσα συμβολίζει, και σε όλη την ανθρωπότητα με όλα όσα έχει προσφέρει σε αυτή», ανέφερε η Δέσποινα Βλαχοστεργίου – Βασβατέκη

Μιλώντας για το μουσείο της Κομοτηνής τόνισε πως οφείλεται στον «ρομαντικό και αγνό οραματιστή, τον Σάκη Λιπορδέζη. Γύρω του, όμως, συστρατεύτηκαν και πάρα πολλοί άλλοι», τόνισε. Και ο δήμος Κομοτηνής απέδωσε τιμή εκεί που πρέπει: σε έναν άνθρωπο που λόγω σεμνότητας είχε παραμείνει πολλά χρόνια στην σιωπή. Αναγνώρισε το λαμπρό άστρο του Καραθεοδωρή και με τις ενέργειές του τίμησε τον Έλληνα που τίμησε την Ελλάδα, «έναν φωτισμένο δάσκαλο, ο οποίος κόσμησε με την παρουσία του τις αίθουσες διδασκαλίας των σπουδαιότερων πανεπιστημίων της Ευρώπης και της Αμερικής».

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στην Κομοτηνή οι παραβρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν νοερά, ξεφυλλίζοντας τις γεμάτες σελίδες τις πολύχρονης προσφοράς του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή και τις γεμάτες συγκινήσεις επιτυχίες και απογοητεύσεις στη ζωή του.


Η ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ

Να σημειωθεί πως τον Φεβρουάριο του 1950 απεβίωσε ο Κ. Καραθεοδωρή. Το κλίμα της αναγγελίας του θανάτου του είναι χαρακτηριστικό: Στις 23 Φεβρουαρίου το 1950 αναγγέλλεται επίσημα στην ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών ο θάνατός του. Ο τότε πρόεδρος της Ακαδημίας μεταξύ άλλων είπε: «Μία εξέχουσα φυσιογνωμία της διεθνούς επιστήμης εξέλιπε». Ο ακαδημαϊκός Ιωάννης Καλιτσουνάκης μεταξύ άλλων είπε τα ακόλουθα: «…Η απώλεια του Κ. Καραθεοδωρή είναι απώλεια για την Ελλάδα και για τη διεθνή επιστήμη. Την Ελλάδα τίμησε στο εξωτερικό κατά τη μακροχρόνια παραμονή του, την τίμησε ως άνθρωπος πολιτισμένος, ως επιστήμονας και ως Έλληνας πατριώτης». Αδάμαντα της επιστήμης: «Ό,τι παρήλθε, πέρασε και δε ξαναγυρίζει. Μ’ αν είχε λάμψη δυνατή, και πάλι θα φωτίζη». Ενώ στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του προς το γιο του μεταξύ άλλων γράφει: «Είχα τότε την ευκαιρία να γνωρίσω εκ του πλησίον τον μεγάλο επιστήμονα, τον τέλειον άνθρωπον και τον ακραιφνή Έλληνα πατριώτη. Κατά τας πολλάς συναντήσεις μας εν Αθήναις και Μονάχω κατά τα προπολεμικά έτη εθαύμαζα πάντοτε τα σπάνια προτερήματα του ανδρός».

Ο αείμνηστος καθηγητής Νείλος Σακελλαρίου γράφει για τον άνθρωπο Καραθεοδωρή: «Η ανατροφή και η οικογενειακή μόρφωσις του Καραθεοδωρή ήσαν Ελληνοπρεπείς. Καίτοι έζη εν Γερμανία, όπου και έλαβε και διετήρησε το αξίωμα τακτικού Καθηγητού του Πανεπιστημίου και του Ακαδημαϊκού και του Geheimrat (Μυστικοσυμβούλου) διετήρησεν ακμαίον και αμάραντον τον θαυμασμόν του και την αγάπην του προς την Αθάνατο Ελλάδα, την οποίαν και ετίμα εξαιρετικως διά της προσωπικής του αξίας και ικανότητος. Ταυτα διαπιστούμεν εξ ιδίας και αυτοπροσώπου αντιλήψεως». Ο ακαδημαϊκός της Βαυαρικής Ακαδημίας επιστημών Oscar Perron όταν πληροφορήθηκε τον θάνατό του είπε: «Ένας από τους λαμπρότερους μαθηματικούς, έχει ουσιαστικά εμπλουτίσει και επηρεάσει αποφασιστικά την Eπιστήμη. Ένας άνδρας με ασυνήθιστη και πλατιά παιδεία, ως ανήκων στο ελληνικό έθνος με το υψιπετές πνεύμα του και την αδιάκοπη αναζήτηση της γνώσης συνέχισε την παράδοση και την κληρονομιά της Κλασικής Ελλάδας».

Πηγή: Χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: