Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

5 περίεργα ελληνικά μουσεία που αξίζει να γνωρίζετε

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Μπορεί τα φώτα να πέφτουν επάνω στα μεγάλα ελληνικά Μουσεία και κυρίως, τα αθηναϊκά, αλλά υπάρχουν πολλά μικρότερα «διαμαντάκια» στην ελληνική επικράτεια που αξίζει να γνωρίσετε.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στη Λέσβο ιδρύθηκε το 1994 κι έχει σαν βασικό του στόχο τη μελέτη, την προστασία, τη συντήρηση και την ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους του νησιού, το οποίο αποτελεί ένα διατηρητέο φυσικό μνημείο με παγκόσμια αναγνώριση. Η έδρα του βρίσκεται στο Σίγρι, στο κέντρο της προστατευόμενης περιοχής του Απολιθωμένου δάσους και αποτελεί το πρώτο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που ίδρυσε η Ελληνική Πολιτεία.

Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι το μόνο μουσείο κινηματογράφου στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1997 όταν η Θεσσαλονίκη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Το Μουσείο οδηγεί τους επισκέπτες στη μαγεία του ελληνικού σινεμά, ξεκινώντας από τις πρώτες αμήχανες προσπάθειες των αρχών του 20ου αιώνα και φτάνοντας μέχρι τις ταινίες που παίζονται σήμερα στις αίθουσες.


Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, Πύργος Τήνου


Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας βρίσκεται στον Πύργο της Τήνου και παρουσιάζει την τεχνολογία του μαρμάρου, ενός υλικού που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην αρχιτεκτονική και την τέχνη της Ελλάδας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η μόνιμη έκθεση του μουσείου περιγράφει τον εξοπλισμό και τις τεχνικές της μαρμαροτεχνίας, ενώ δίνεται έμφαση στην προβιομηχανική και πρωτοβιομηχανική Τήνο, ως το σημαντικότερο νεοελληνικό κέντρο μαρμαροτεχνίας. Στη μόνιμη έκθεσή του περιλαμβάνει αυθεντικά αντικείμενα, όπως καθημερινής χρήσης έργα σε μάρμαρο, εργαλεία λατόμησης και μαρμαροτεχνίας, μηχανολογικό εξοπλισμό και αρχειακό υλικό.


Μουσείο Κομπολογιού, Ναύπλιο


Ποιος θα περίμενε ότι το κομπολόι θα είχε το δικό του μουσείο; Το μουσείο του Ναυπλίου ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1998 και παραμένει μοναδικό στον κόσμο. Δημιουργήθηκε  από το ζεύγος Ευαγγελινού, οι οποίοι συλλέγουν και μελετούν το κομπολόι από το 1958, όπου ο παππούς του κυρίου Ευαγγελινού, του έδωσε τα πρώτα μαθήματα για τα "μυστικά" του κομπολογιού.


Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου


Το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου βρίσκεται στον Αδάμαντα της Μήλου κι έχει σαν σκοπό του την προβολή της πλούσιας γεωλογικής και μεταλλευτικής ιστορίας του νησιού και του ορυκτού του πλούτου. Τα ορυκτά της Μήλου συνέβαλαν σημαντικά στην οικονομική και πολιτισμική ευημερία του νησιού καθ’ όλη την ιστορία του. Το μουσείο δημιουργήθηκε το 1998 και στοχεύει στην πληροφόρηση και την εκπαίδευση του κοινού, μέσα από εκθέσεις, επιστημονικά συνέδρια, επισκέψεις σε βιομηχανικούς χώρους, ορυχεία και περιοχές γεωλογικού ενδιαφέροντος.

Πηγή: clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: