Δευτέρα, 2 Ιουνίου 2014

Ξεκινάει η αποκατάσταση της οικίας Πανουργιά

Το δρόμο υλοποίησης παίρνει η αποκατάσταση της ιστορικής οικίας Πανουργιά στην Άμφισσα.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Δελφών ανακοίνωσε ότι υπογράφηκε η σύμβαση κατασκευής του έργου με τίτλο: «Αποκατάσταση οικίας Πανουργιά και μετατροπή της σε Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης».

Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε έξι μήνες από την υπογραφή της σύμβασης στις 27 Μαΐου.

Πρόκειται για έργο που έχει ενταχθεί στο συνολικό πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Αστικών Αναπλάσεων της Άμφισσας, συνολικού προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται εξ' ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ και υλοποιείται στο σύνολό του το τρέχον χρονικό διάστημα.

Η οικία Πανουργιά μετά την ανακατασκευή, τον εξοπλισμό και την επανάχρησή της προορίζεται να αποτελέσει το κέντρο ιστορικής ενημέρωσης του ευρύτερου συνολικού σχεδίου που εκπονείται από τον Δήμο Δελφών, με τίτλο: «Οι δρόμοι του ‘21».

Η οικία Πανουργιά έχει κτισθεί τον 18ο αιώνα.

Υπήρξε κατοικία της οικογένειας των οπλαρχηγών και ελευθερωτών της πόλης, Πανουργιά Πανουργιά και Νάκου Πανουργιά, καθώς και των απογόνων τους έως τις αρχές του 20ου αιώνα.

Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής της Άμφισσας και ένα από τα ιστορικότερα κτίριά της.

Αγοράστηκε από τους τελευταίους ιδιοκτήτες του το 2005 από τον Δήμο Άμφισσας, προκειμένου να διασωθεί και να αξιοποιηθεί.

Αποτελείται από δύο όγκους συνολικού εμβαδού 320 τ.μ., την κύρια διώροφη οικοδομή (ισόγειο, μεσοπάτωμα, όροφος) και την προσθήκη κατ΄ επέκταση στον όροφο.

Οι παρεμβάσεις για την επανάχρησή της θα γίνουν με τρόπο ώστε να εξυπηρετούν τη νέα χρήση και την απαιτούμενη λειτουργικότητα ως κέντρο ιστορικής ενημέρωσης, καθώς και τις σύγχρονες απαιτήσεις σχεδιασμού στατικών και σεισμικών φορτίων και με την ικανότητα αντοχής, που προβλέπονται στους νέους κανονισμούς, χωρίς να αλλοιώνουν το χαρακτήρα του κτίσματος.

Αυτό επιτυγχάνεται με την ένταξη των σύγχρονων υλικών στο παραδοσιακό κέλυφος με ενίσχυση του φέροντος οργανισμού, ώστε το κτίσμα να εναρμονίζεται πλήρως στο φυσικό του περιβάλλον και να εμπεριέχει, όσο είναι εφικτό, την σοφία και την αλήθεια της αρχικής κατασκευής του.

Το κτίριο θα εξυπηρετεί την επίσκεψη ατόμων με ειδικές ανάγκες με την κατασκευή νέας κλίμακας με ενσωματωμένη ειδική πλατφόρμα και με την κατασκευή αναβατορίου κατακόρυφης κίνησης.

Επίσης, θα αναπλασθεί ο περιβάλλοντας χώρος και η περίφραξή του με βελτίωση και συμπλήρωση της υπάρχουσας τοιχοποιίας από λιθοδομή.

Ο δήμαρχος Δελφών Αθανάσιος Μανανάς δήλωσε για το έργο:

«Πέραν της σημασίας του έργου για την αστική αναβάθμιση της Αμφίσσης, η συγκεκριμένη υποδομή μαζί με τους υπόλοιπους ιστορικούς μουσειακούς χώρους του Δήμου Δελφών, δημιουργούν το βασικό πλέγμα του ευρύτερου ιστορικού σχεδιασμού για το δήμο μας με τίτλο: «Οι δρόμοι του ‘21» που ήδη υλοποιείται.

Οι ενέργειές αυτές ως σκοπό έχουν αφενός να δημιουργήσουν επισκέψιμους χώρους προστιθέμενης -ιστορικά, πολιτιστικά και τουριστικά-αξίας για το δήμο μας, αναδεικνύοντας παράλληλα ιστορικές μορφές του τόπου μας».

Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: