Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Χουάν Κάρλος: Μια νέα γενιά απαιτεί τον ηγετικό ρόλο

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος επιβεβαίωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα σήμερα ότι παραδίδει τον θρόνο στον γιο του πρίγκιπα Φελίπε, προκειμένου να προωθήσει «την ανανέωση» της μοναρχίας, επισημαίνοντας ότι «μια νέα γενιά απαιτεί δικαίως να έχει τον ηγετικό ρόλο».

«Σήμερα μια νεότερη γενιά αξίζει να έρθει στο προσκήνιο, (μια γενιά) με νέα ενέργεια, πρόθυμη να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η τρέχουσα κατάσταση», σημείωσε ο Χουάν Κάρλος στο διάγγελμά του το οποίο έγινε λίγες ώρες αφού ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε την απόφαση του βασιλιά να παραδώσει τον θρόνο.



Αναφερόμενος στην δίψα «μέσα μας για ένα άλμα ανανέωσης, υπέρβασης και επανόρθωσης των λαθών» ο 76χρονος μονάρχης δήλωσε ότι ο γιος του, ο πρίγκιπας Φελίπε 46 ετών, διαθέτει «την ωριμότητα, την προετοιμασία και την αίσθηση της ευθύνης που είναι απαραίτητες για να αναλάβει με όλες τις εγγυήσεις την ηγεσία του κράτους και να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο ελπίδας στο οποίο θα συνδυάζονται η εμπειρία και η ώθηση μιας νέας γενιάς».

Ολοένα και περισσότεροι Ισπανοί επιθυμούσαν ο Χουάν Κάρλος να παραδώσει τον θρόνο, καθώς τον τελευταίο καιρό φαινόταν να έχει χάσει την επαφή του με την καθημερινότητα.

Ο 76χρονος μονάρχης πραγματοποίησε το 2012 ένα πολυτελές ταξίδι στη Μποτσουάνα για να κυνηγήσει ελέφαντες, σε μια συγκυρία που ο ένας στους τέσσερις Ισπανούς ήταν άνεργος και η κυβέρνηση της χώρας πάσχιζε να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Ένα σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται η μικρότερη κόρη του Κριστίνα και ο σύζυγός της, αλλά και η εμφανής αδυναμία του έπειτα από μια σειρά εγχειρήσεων στις οποίες έχει υποβληθεί τα τελευταία χρόνια έχουν επίσης βλάψει τη δημόσια εικόνα του Χουάν Κάρλος.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Sigma Dos τον Ιανουάριο, το 62% των Ισπανών τασσόταν υπέρ της παραίτησης του Χουάν Κάρλος, ενώ μόνο το 41% των ερωτηθέντων είχε καλή ή πολύ καλή γνώμη για εκείνον.

Ο πρίγκιπας Φελίπε αντίθετα έχει ποσοστό δημοτικότητας 66%, με τους περισσότερους Ισπανούς να πιστεύουν ότι η μοναρχία μπορεί να ανακτήσει την αίγλη της αν αναλάβει τον θρόνο, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.



Η ανακοίνωση της παραίτησης

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος θα παραδώσει τον θρόνο στον γιο του και πρίγκιπα διάδοχο Φελίπε. Ο πρίγκιπας της Αστούριας, 46 ετών, θα ενθρονισθεί βασιλιάς της Ισπανίας με το όνομα Φελίπε VI.

Θα προηγηθεί κατάθεση πρότασης για την τροποποίηση του συντάγματος που θα επιτρέπει την παραίτηση του βασιλιά από τον θρόνο.

Στις 23 Φεβρουαρίου 1981, ο νεαρός βασιλιάς και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων φορώντας στρατιωτική στολή διέτασσε με τηλεοπτικό του μήνυμα, που έχει μείνει βαθιά χαραγμένο στις μνήμες, τους πραξικοπηματίες της Εθνοφυλακής που είχαν καταλάβει το ισπανικό κοινοβούλιο να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους.

Η ματαίωση αυτής της απόπειρας πραξικοπήματος με επικεφαλής τον αντισυνταγματάρχη Αντόνιο Τεχέρο, τον οποίο ο δικτάτορας Φράνκο είχε χρίσει από το 1969 δελφίνο του, επέβαλε τότε τον Χουάν Κάρλος ως ήρωα της δημοκρατικής μετάβασης της χώρας.

Ο Χουάν Κάρλος στέφθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1975, σε ηλικία 37 ετών, δύο ημέρες μετά τον θάνατο του Φράνκο, και συνόδευσε την πορεία της Ισπανίας που μόλις είχε βγει από την δικτατορία προς τον κύκλο των μεγάλων ευρωπαϊκών δημοκρατιών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επί σειρά ετών, οι απλοί και φυσικοί τρόποι αυτού του αρχηγού κράτους που τον έφεραν κοντά στον ισπανικό λαό και η διακριτική του ιδιωτική ζωή κέρδισαν τις καρδιές των Ισπανών.

Ωστόσο, σειρά σκανδάλων κηλίδωσε τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του. Αρχικά, σκάνδαλο έπληξε την μικρότερη κόρη του Κριστίνα, κατά της οποίας διενεργείται δικαστική έρευνα για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος, όπως και κατά του συζύγου της Ινιάκι Ουρντανγκαρίν, για διαφθορά.

Το πολυδάπανο ταξίδι του Χουάν Κάρλος στην Μποτσουάνα για κυνήγι ελεφάντων (!) το 2012, που θα είχε παραμείνει μυστικό αν δεν είχε επειγόντως επαναπατρισθεί ύστερα από πτώση του, σόκαρε την ισπανική κοινή γνώμη.

Ακολούθησε σειρά ενοχλήσεων υγείας, που τον οδήγησαν σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις.

Στις αρχές του έτους εμφανίσθηκε αδυνατισμένος στηριζόμενος στις πατερίτσες του, ενώ κατά τις τελευταίες εβδομάδες με βελτιωμένη υγεία επέστρεψε στις δραστηριότητες του επίσημου προγράμματός του.

Ο Ραχόι τόνισε πως ο βασιλιάς αποφάσισε να παραιτηθεί για προσωπικούς λόγους. Η υγεία του φθίνει ενώ τα τελευταία χρόνια έχει υποβληθεί σε πολλές επεμβάσεις στον γοφό του.

 "Είμαι πεπεισμένος πως αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για αλλαγή", τόνισε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας και πρόσθεσε πως ο βασιλιάς υπήρξε "ένας ακούραστος υπερασπιστής των συμφερόντων της χώρας".

Ο Μαριάνο Ραχόι διευκρίνισε ότι ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος θα απευθυνθεί προσωπικά στους Ισπανούς κατά τη διάρκεια του πρωινού. Ο Ισπανός πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει για αύριο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

"Ελπίζω ότι σύντομα, το ισπανικό Κονγκρέσο θα είναι σε θέση να εγκρίνει την ενθρόνιση του πρίγκιπα Φελίπε, πρόσθεσε ο ισπανός πρωθυπουργός.

Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος "υπήρξε ο πρωτεργάτης της δημοκρατίας μας... είναι το μεγαλύτερο σύμβολο της κοινής μας ζωής εν ειρήνη και ελευθερία", είπε ο Μαριάνο Ραχόι.

Πηγή των ανακτόρων δήλωσε ότι ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος παραδίδει τον θρόνο για πολιτικούς λόγους και όχι για λόγους υγείας , διευκρινίζοντας ότι έχει λάβει την απόφασή του από τον Ιανουάριο, αλλά καθυστέρησε να την ανακοινώσει λόγων των ευρωπαϊκών εκλογών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Πρόκειται για πολιτική απόφαση. Παραδίδει τον θρόνο λόγω των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ισπανία, διότι θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να αφήσει χώρο για την νέα γενιά", δήλωσε η πηγή προσθέτοντας ότι η ανακοίνωση έγινε μετά τις ευρωεκλογές για να μην επηρεασθεί η ψηφοφορία.



Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: