Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Σοφία - Χουάν Κάρλος: Ο χλιδάτος βασιλικός γάμος το 1962! (Φωτογραφίες)

Η προίκα και οι αντιδράσεις!

Ο 76χρονος Χουάν Κάρλος βασιλιάς της Ισπανίας, παραιτήθηκε από το θρόνο του τη Δευτέρα δίνοντας τη βασιλική σκυτάλη στο γιο του πρίγκιπα Φελίπε. Η πράξη του ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη μετά τα οικονομικά σκάνδαλα που κλόνισαν τη βασιλική οικογένεια της Ισπανίας και το ταξίδι του βασιλιά στη Μποτσουάνα για κυνήγι ελεφάντων με κρατικά κονδύλια, ταξίδι που λέγεται ότι δεν ήξερε ούτε καν η Σοφία!

Πάμε όμως 50 ολόκληρα χρόνια πίσω, στις 15 Μαϊου του 1964 όταν η πρωτότοκη κόρη του τότε βασιλιά της Ελλάδας Παύλου και της βασίλισσα Φρειδερίκης, παντρεύτηκε τον έκπτωτο πρίγκιπα της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος σε ένα υπερπολυτελέστατο γάμο με καλεσμένους βασιλείς, πρίγκιπες, επιχειηρματίες, και βέβαια μια προίκα 9 εκατομμυρίων δραχμών σε μια Ελλάδα με οικονομικά προβλήματα που προκάλεσε αντιδράσεις.

Ο γάμος έμοιαζε σαν από παραμύθι. Με τις βασιλικές άμαξες τον κόσμο να χαιρετάει και οι τελετές ήταν δυο. Και στον καθολικό ναό του Αγίου Διονυσίου και στην Μητρόπολη των Αθηνών. Και οι δυο ναοί είχαν στολιστεί με 80.000 τριαντάφυλλα.

Στο γάμο παραβρέθηκαν όπως γράφουν οι εφημερίδες της εποχής, 39 εν ενεργεία βασιλιάδες και πρίγκιπες, 109 έκπτωτοι, 3000 Ισπανοί ευγενείς και φυσικά έλληνες βιομήχανοι και εφοπλιστές οι οποίοι λέγεται ότι γέμισαν με δώρα μυθικής αξίας  το το βασιλικό ζευγάρι. Έχει γραφτεί μάλιστα ότι πριν το γάμο, η Φρειδερίκη και η Σοφία είχαν γυρίσει από το Λονδίνο με 120 βαλίτσες, δώρα εφοπλιστών!

Φωτογραφία από το εσωτερικό της Μητρόπολης την ώρα του μυστηρίου από την εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ"

Η βασίλισσα Φρειδερίκη, έγραψε αργότερα για το γάμο της κόρης της Σοφίας: "Η ημέρα ήταν ηλιόλουστη και η Σοφία όμορφη. Το νυφικό της ήταν ένα δαντελένιο όνειρο. Τη μακριά ουρά κρατούσαν 6 παράνυμφοι, μεταξύ των οποίων η αδελφή της Ειρήνη, η αδελφή του Χουανίτο, Ινφάντα Πιλάρ, η πριγκίπισσα Ειρήνη της Ολλανδίας, η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα του Κεντ και η καλύτερη φίλη των παιδιών μου, η πριγκίπισσα Τατιάνα Ράτζβιλ" (Πηγη εφη. ΤΑ ΝΕΑ)

Ο γάμος όπως περιγράφεται στην επίσημη σελίδα της τέως βασιλικής οικογένειας:

Οι γάμοι του Διαδόχου του Ισπανικού Θρόνου Δον Χουάν Κάρλος και της Πριγκίπισσας Σοφίας τελέστηκαν κατά το καθολικό και το ορθόδοξο δόγμα στην Αθήνα στις 14/05/1962

Ο Επίσκοπος Μπρίντεζι τέλεσε το μυστήριο του γάμου κατά το καθολικό δόγμα στον καθολικό ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου.

Μετά την ολοκλήρωση του μυστηρίου, οι νεόνυμφοι μετέβησαν με άμαξα στην Μητρόπολη των Αθηνών, προκειμένου να τελεστεί ο γάμος κατά το ορθόδοξο δόγμα, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χρυσόστομο Β΄.
Καθ\' οδόν προς την Μητρόπολη το ζευγάρι επευφημούνταν ζωηρά από το συγκεντρωμένο πλήθος, ενώ την άμαξα των νεονύμφων ακολουθούσε έφιππος ο Διάδοχος Κωνσταντίνος.

Περισσότεροι από 100 βασιλικοί προσκεκλημένοι έφτασαν στην Αθήνα για να παρευρεθούν στον γάμο, μεταξύ των οποίων και η Πριγκίπισσα Άννα-Μαρία της Δανίας η οποία συμμετείχε στην τελετή ως παράνυμφος.

Στη γαμήλια δεξίωση που ακολούθησε ο Διάδοχος Κωνσταντίνος, δε χόρευε παρά μόνο με την πριγκίπισσα Άννα-Μαρία.

 Δες πρωτοσέλιδα της εποχής:




Πηγή:tlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: