Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Συνέντευξη Δημοσθένη Δαββέτα στη Le Parisien

Ευρωπαϊκή Ελλάδα: "Οι έμποροι του θανάτου είναι το παιχνίδι της ακροδεξιάς"

Ποιητής και φιλόσοφος, πρώην κριτικός τέχνης  της “Liberation”, ο Δημοσθένης Δαββέτας έγινε σύμβουλος για θέματα πολισμού του Έλληνα Πρωθυπουργού τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτός ο Ευρωπαίος στη ψυχή, που μιλάει άπταιστα τη γλώσσα του Μολιέρου ενώ γνωρίζει σε βάθος και το έργο του (έχει διπλή εθνικότητα, γαλλική και ελληνική), ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία για της Ευρωεκλογές στην Ελλάδα ως επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Μετανάστευση, ταυτότητα, πολιτισμός ... "Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή!" Επιμένει.

Η Ελλάδα της κρίσης, είναι μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται περισσότερο από την άφιξη παράνομων μεταναστών ...

Δημοσθένης Δαββέτας: Ναι,πολλά δράματα και ναυάγια έχουν σημειωθεί, ωστόσο η Ελλάδα παραμένει αρκετά ευάλωτη, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης *. Βόρεια κατά μήκος του ποταμού Έβρου και των συνόρων με την Τουρκία, ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων μειώθηκε, αλλά το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι έντονο στα νησιά του Αιγαίου. Εκείνοι που αγοράζουν και πωλούν τα βάσανα και τα όνειρα αυτών  των ανθρώπων στην αναζήτησή τους για μια καλύτερη ζωή, είναι οι έμποροι του θανάτου! Αυτό  ακριβώς  όμως είναι και το παιχνίδι της ακροδεξιάς, η οποία έκανε τη μετανάστευση σημείο αναφοράς του προγράμματός της (σημείωση, η Χρυσή Αυγή προτείνει τη συστηματική απέλαση των παράνομων μεταναστών καθώς εκείνων που υπονομεύουν τα  ελληνοτουρκικά σύνορα ...).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, κατά τη γνώμη σας, αρκετά αλληλέγγυα;

Πιστεύω ότι όχι. Η παρουσία της FRONTEX βοηθάει αλλά αυτό δεν αρκεί. Πιστεύω επίσης ότι θα πρέπει να πιέσουμε την Τουρκία να σταματήσει τον εκβιασμό που ασκεί, επιτρέποντας τη διέλευση των μεταναστών. Αυτό δημιουργεί μια ατμόσφαιρα ασφυξίας για την Ελλάδα, η οποία, ωστόσο, υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ποια είναι η καμπάνια σας για τους Ευρωπαίους;

Έχουν περάσει δύο μήνες από τότε που έχω ξεκινήσει την περιοδεία μου σε όλη τη χώρα. Αυτό είναι εξαιρετικά απαιτητικό ωστόσο όμως ιδιαίτερα  συναρπαστικό  και γεμάτο εκπλήξεις! Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν γνωρίζουν τίποτα για τον τρόπο που λειτούργει η Ευρώπη καθώς και για τις επιπτώσεις της στην καθημερινή τους ζωή. Υπάρχουν επίσης πολλά ερωτήματα σχετικά με την ευρωπαϊκή ταυτότητα, για την αναδιοργάνωση της Ευρώπης ενώ παρατηρώ πως είναι έντονο το στοιχείο του ευρωσκεπτισμού. Πρέπει να τους πείσουμε να ψηφίσουν.

Πώς θα το πραγματοποιήσετε αυτό;

Τους λέω να μην ψηφίσουν τους παλιούς εφόσον είναι μαζί τους δυσαρεστημένοι! Ο υποψήφιος που δεν μιλάει άλλη γλώσσα πέρα από αυτή της χώρας του δεν μπορεί να γνωρίζει την Ευρώπη ως οικονομική οντότητα, πολιτιστική και ανθρωπιστική. Συζητούμε συνταιριάζοντας τον πολιτικό λόγο με τον πολιτισμό, με αναγνώσεις ποίησης και μουσικά ακούσματα.

Η πεποίθησή μου είναι ότι η Ευρώπη του πολιτισμού πρέπει να πάρει την εξουσία από τη χρηματοπιστωτική Ευρώπη. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας πρέπει να είναι στην υπηρεσία της πολιτικής και της οικονομίας, όχι το αντίστροφο. Σε αυτό το σημείο, η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Πρέπει να καινοτομήσει, να δημιουργήσει και να γίνει ο πρωταγωνιστής! Και ο πολιτισμός μπορεί να είναι η κινητήριος δύναμη.

*Η  Ελλάδα επανειλημμένα έχει καταδικαστεί για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των μεταναστών και έχει καθιερώσει ένα "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη μεταρρύθμιση του ασύλου και τη διαχείριση της μετανάστευσης."

Δεν υπάρχουν σχόλια: