Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Νέα βουλή, ίδια συγκυβέρνηση στην FYROM

Συμφώνησαν στη συγκρότηση νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας Γκρούεφσκι-Αχμέτι

Σε συμφωνία για τη συγκρότηση νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας κατέληξαν σήμερα το σλαβικό κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, εξέλιξη η οποία ανοίγει το δρόμο για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, από τα δύο αυτά κόμματα, μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν στις 27 Απριλίου.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας συγκροτήθηκε σε σώμα η νέα Βουλή και πρόεδρος της επανεξελέγη ο Τράικο Βελιάνοφσκι ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE. Υπέρ του κ.Βελιάνοφσκι, ο οποίος ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, ψήφισαν και οι 87 παρόντες βουλευτές στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής της ΠΓΔΜ, κάτι που σημαίνει ότι εξελέγη και με τις ψήφους και των δύο αλβανικών κομμάτων (του DUI του Αλί Αχμέτι και του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών- DPA- του Μέντουχ Θάτσι).

Από τη συνεδρίαση της Βουλής απείχε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει γνωστοποιήσει ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών που διεξήχθησαν στις 27 Απριλίου, (πρόωρες βουλευτικές εκλογές και β΄ γύρος προεδρικών εκλογών στον οποίο ο υποψήφιος του VMRO-DPMNE Γκιόργκι Ιβάνοφ επανεξελέγη πρόεδρος της ΠΓΔΜ) και θα μποϋκοτάρει τη νέα Βουλή, όπως και τον Γκιόργκι Ιβάνοφ ως πρόεδρο της χώρας, στην έναρξη της νέας θητείας του, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα 12 Μαΐου, με την ορκωμοσία του στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της χώρας, σε διάστημα 10 ημερών από την σύσταση σε σώμα της Βουλής οφείλει να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον νικητή των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 27 Απριλίου, δηλαδή στον Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος θα έχει στη διάθεσή του 20 ημέρες για να παρουσιάσει στο κοινοβούλιο της χώρας τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης του και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Με βάση τα παραπάνω χρονοδιαγράμματα, εικάζεται ότι η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα σχηματιστεί περί τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

Στις βουλευτικές εκλογές της 27ης Απριλίου, ο κυβερνών δεξιός συνασπισμός, υπό το VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι επικράτησε με μεγάλη διαφορά, εκλέγοντας 61 βουλευτές από τους 123 που αριθμεί η Βουλή της ΠΓΔΜ. Ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός υπό την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ εξέλεξε 34 βουλευτές, ενώ έναν βουλευτή εξέλεξε το νεοσύστατο σλαβομακεδονικό κόμμα GROM του δημάρχου Κάρπος, Στέβτσο Γιακίμοφσκι.

Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων επικράτησε το συγκυβερνών κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο εξέλεξε 19 βουλευτές, ενώ το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι εξέλεξε επτά βουλευτές. Τέλος, έναν βουλευτή εξέλεξε το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα NDP του Ρούφι Οσμάνι, το οποίο, όπως και το SDSM, ανέφερε ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Όσον αφορά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη ταυτόχρονα με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ο υποψήφιος του VMRO-DPMNE, Γκιόργκι Ιβάνοφ συγκέντρωσε ποσοστό περίπου 55%, έναντι 41% του υποψηφίου του SDSM, Στέβο Πεντάροφσκι και εξασφάλισε δεύτερη πενταετή θητεία στον προεδρικό θώκο της ΠΓΔΜ.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: