Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Ποινή-μαμούθ στην Τουρκία για την εισβολή στην Κύπρο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να πληρώσει αποζημίωση 90 εκατομμυρίων ευρώ για την εισβολή του 1974 στην Κύπρο και τη διχοτόμηση του νησιού. Λίγο πριν από την ανακοίνωση της απόφασης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η ποινή δεν δεσμεύει τη χώρα του. Πρόκειται για ποινή-μαμούθ, μία από τις μεγαλύτερες αποζημιώσεις που έχει επιδικάσει το ΕΔΑΔ στην ιστορία του.

Το ΕΔΑΔ αναφέρει στην απόφασή του ότι το πέρασμα του χρόνου δεν παραγράφει την ευθύνη.

Κρίνει ότι η Αγκυρα θα πρέπει να πληρώσει 30 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις σε συγγενείς αγνοουμένων και 60 εκατομμύρια ευρώ για ζημιές στους υπό κατοχή ελληνοκύπριους κατοίκους της Καρπασίας.

Σύμφωνα με το ΕΔΑΔ, η κυβέρνηση της Κύπρου είναι αυτή που θα κρίνει πώς θα διατεθούν οι αποζημιώσεις.

Στην απόφαση της 10ης Μαΐου 2011, με την οποία το ΕΔΑΔ είχε καταδικάσει την Τουρκία για σωρεία παραβιάσεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το δικαστήριο είχε επιφυλαχθεί να εκδώσει μεταγενέστερη απόφαση για το ύψος της αποζημίωσης που δικαιούται η Κυπριακή Δημοκρατία.

Επισημαίνεται ότι εκκρεμεί ακόμη στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης το θέμα της άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει την κύρια και καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου κατά της Τουρκίας, στην υπόθεση «Κύπρος κατά Τουρκίας».

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: