Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Αλέξης Τσίπρας: Ποιος ήταν ο ρόλος σας στη σύνοδο των Καννών κύριε Γιουνκέρ;

«Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΕΙ ΠΟΝΟ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ»

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης

Στις Βρυξέλλες και την αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στράφηκαν τα βλέμματα των Ευρωπαίων ψηφοφόρων, εν όψει των εκλογών της 25ης Μαΐου καθώς διεξήχθη το πρώτο ντιμπέιτ με τη συμμετοχή και των πέντε υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Καρφιά» του Αλέξη Τσίπρα κατά του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ για τη σύνοδο των Καννών.

Ειδικότερα, και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δημοκρατικές διαδικασίες ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως «το ευρωκοινοβούλιο χάνει διαρκώς αρμοδιότητες» τόνισε ο κ. Τσίπρας και επεσήμανε πως η Σύνοδος Κορυφής έγινε ένα όργανο το οποίο αποφασίζει στο τέλος τις επιθυμίες της κυρίας Μέρκελ.

Μάλιστα σε αυτό το σημείο, απηύθυνε ερώτηση προς τον κ. Γιουνκέρ, σχετικά με τη σύνοδο των Καννών και στο ρόλο του για τη λήψη των αποφάσεων, όταν και όπως είπε «αποφασίστηκε η ανατροπή δύο δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Ιταλία».

Ειδικότερα, απευθυνόμενος στους κυρίους Γιούνκερ και Σουλτς , ο κ. Τσίπρας τους ρώτησε με ποιο δικαίωμα η ΕΕ συζητούσε παρασκηνιακά για την αντικατάσταση δύο πρωθυπουργών (Γ. Παπανδρέου και Σ. Μπερλουσκόνι) για να τοποθετηθούν τεχνοκράτες.

Επίσης ρώτησε για ποιο λόγο η ΕΕ έπρεπε να επιβάλλει στην Ελλάδα, τι είδους δημοψήφισμα θα γίνονταν στην χώρα μας παραβιάζοντας τους συνταγματικούς κανόνες.
Οι βασικές τοποθετήσεις των υποψηφίων

Κατά την εισαγωγή του, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως επελέξανε την Ελλάδα ως πειραματόζωο για την πιο σκληρή λιτότητα. «Καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, για να στηρίξουμε την κοινωνική συνοχή, και τη Δημοκρατία στην Ευρώπη».

Ο υποψήφιος της ομάδας των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Γκι Βερχόφσταντ επεσήμανε πως στις επερχόμενες εκλογές οι ψηφοφόροι βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμη. Η ΕΕ είτε θα επιλέξει την οπισθοδρόμηση σε έθνη – κράτη, ή εάν θέλει μεγαλύτερη ολοκλήρωση.«Εάν θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας, χρειαζόμαστε ισχυρότερη ΕΕ για να έχουμε την ευκαιρία να υπερασπιστούμε το μοντέλο μας απέναντι σε άλλα μεγάλα κράτη, όπως η Κίνα, η Ρωσία ή οι ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκου Κόμματος, επεσήμανε πως «θέλουμε να θέσουμε τέρμα στο διαχωρισμό Βορρά – Νότου, να προχωρήσουμε σε εξυγίανση των δημοσιονομικών, να λύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας». Τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ, καθώς και μία Ευρωπαϊκή Ένωση της Ενέργειας ώστε η Ευρώπη να ξεφύγει από την εξάρτηση.

«Η Ευρώπη καλείται να πληρώσει τα σπασμένα των κερδοσκόπων» επεσήμανε ο Μάρτιν Σουλτς, νυν πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. «Έχουμε εκατομμύρια νέους, νέες που είναι άνεργοι».

«Αυτό που θέλω εγώ είναι μια Ευρώπη δίκαιη έντιμη. Για αυτό δική μου ευρωπαϊκή επιτροπή θα αγωνίζεται κατά της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της ανεργίας των νέων», είπε χαρακτηριστικά. 

Η Σκα Κέλλερ υποψήφια του Κόμματος των Πρασίνων τόνισε πως οι «ψηφοφόροι θα διαμορφώσουν την Ευρώπη. Θέλουμε να μια Ευρώπη που θα υλοποιήσει το όραμα, θέλουμε να κάνουμε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας των πολιτών».
Για την ανεργία

Κληθείς να απαντήσει για το ζήτημα της ανεργίας ο κ. Τσίπρας είπε ότι η είναι δομική και δεν αντιμετωπίζεται με πολιτικές λιτότητας.

«Η λύση για την ανεργία είναι να προχωρήσουμε σε γενναίες αποφάσεις, σε μια νέα συμφωνία για την ενίσχυση της απασχόλησης που θα περνάει μέσα από την ανάπτυξη», σημείωσε και προσέθεσε: ​

    «Με τις ίδιες πολιτικές η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται και ιδίως η ανεργία των νέων που παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις».

Για τις τράπεζες

Σχετικά με τις τράπεζες, ο υποψήφιος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς τόνισε πως «μετά τα bail – out που φόρτωσαν στους φορολογουμένους δεκάδες δισ. ευρώ, έρχονται τα bail – in που ρίχνουν το βάρος στους μικροκαταθέτες», χαρακτηρίζοντας αυτή την απόφαση «καταστροφική λύση για την Ευρώπη».

«Αυτό που ζητάμε είπε» είναι μία «συνολική λύση ελάφρυνσης του χρέους» καθώς όπως σημείωσςε, θα «επιτρέψει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε διαδικασίες ελάφρυνσης του δικού τους χρέους καθώς και των “κόκκινων” δανείων».
Για τον ευρωσκεπτικισμό

Σχετικά με την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού ο Αλέξης Τσίπρας , σημείωσε πως είναι φαινόμενο που έχει υπαίτιους και ευθύνες: «Έχει υπαίτιους τις τρεις πολιτικές οικογένειες που υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσης, δηλαδή τη λιτότητα.

«Εμείς την Ευρώπη λέμε ότι πρέπει να τη σώσουμε αλλάζοντάς τη», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Αυτή η Ευρώπη αναδιανέμει πόνο, φτώχεια, εξαθλίωση» και για αυτό «πρέπει να αλλάξουμε πολιτική».
Για την κρίση στην Ουκρανία

Σχετικά με την Ουκρανία, ο υποψήφιος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, επεσήμανε πως η «Ευρωπαϊκή Ένωση πειραματίζεται με υλικά του Ψυχρού Πολέμου».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως δεν «πρέπει να αποδεχτούμε την άνοδο των νεοναζί στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, και αν δώσουμε στο λαό τη δυνατότητα να αποφασίσει για τις τύχες του με βάση το Σύνταγμα της χώρας».

Παράλληλα έκανε λόγο δια διάλογο με την επίβλεψη του ΟΑΣΕ και είπε πως δεν πρέπει ούτε η Ρωσία, ούτε η ΕΕ να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.
Για τα αυτονομιστικά κινήματα

Σχετικά με την έξαρση των αυτονομιστικών κινημάτων, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η Αριστερά σέβεται το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των Λαών. «Οι εθνικισμοί και οι συγκρούσεις δεν οδηγούν πουθενά», σημείωσε ο κ. Τσιπρας, και το ίδιο συμβαίνει σε μία πιθανή αλλαγή των συνόρων.

«Πρέπει να σεβαστούμε το δικαίωμα των λαών να καθορίζουν τις τύχες τους, αλλά πρέπει να σεβαστούμε και τη διεθνή νομιμότητα». Σε αυτό το σημείο έφερε παράδειγμα την Καταλωνία και την πρόθεση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, με τον κ. Τσίπρα να σημειώνει ο πως θα μπορούσε να παραμείνει με ενισχυμένη αυτονομία σε ένα ομοσπονδιακό κράτος.
Για την παράνομη μετανάστευση

«Είναι παράδοξο» σημείωσε ο κ. Τσίπρας ένα πρόβλημα παγκόσμιο, την «ώρα που η ΕΕ συμμετέχει σε πολεμικές συγκρούσεις όπως στη Λιβύη και το Αφγανιστάν», δηλαδή δημιουργεί μία εστία μετανάστευσης.

«Πρέπει να υπάρξει δίκαιη μοιρασιά της ευθύνης», σημείωσε και προσέθεσε πως «η Ευρώπη σημαίνει αλληλεγγύη».
Σχετικά με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις

Σχετικά με τη θρησκευτική πίστη στις χώρες της ΕΕ, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως «κάθε πολίτης που ζει σε μία χώρα πρέπει να σέβεται τους κανόνες και το σύνταγμα. Αντίστοιχα κάθε κράτος πρέπει να σέβεται το θρήσκευμα και την κουλτούρα των πολιτών του».

Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε «επικίνδυνο» το «κύμα συντηρητισμού και αναχρονισμού που οδηγεί σε συγκρούσεις με βάση τη θρησκεία» και έφερε ως παράδειγμα το νόμο για τις αμβλώσεις που πέρασε πρόσφατα η κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία, λέγοντας πως «μας γυρνάει πολλά χρόνια πίσω, στην εποχή του δικτάτορα Φράνκο».
Για τη διαφθορά

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως «το φαινόμενο της διαφθοράς είναι δομικό στην Ευρώπη και τον ευρωπαϊκό νότο, αυτό πρέπει να το παραδεχτούμε».

Η διαφθορά, είπε ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι μόνο υπόθεση των κρατών – μελών, αλλά και της Ευρωπαίκής Ένωσης στο σύνολο τς. «Πρέπει να υπάρξει αποτελεσματική νομοθεσία για τη διαφάνεια, και την καταπολέμηση της διαφθοράς», σημείωσε και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν νόμο για τη φοροδιαφυγή, τις ενδοομιλικές συναλλαγές καθώς και για τις off shore εταιρείες.

Όπως επεσήμανε  «όλα αυτά απαιτούν πολιτική βούληση από τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή ηγεσία».

Για το ενδεχόμενο να μην εκλεγεί πρόεδρος από την ευρωβουλή

Σχετικά με το ενδεχόμενο να μην εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν από το ευρωκοινοβούλιο, ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς επεσήμανε πως εάν γίνει κάτι τέτοιο, «μετά να μην παραξενευόμαστε που οι πολίτες θα απέχουν, ή που θα αυξάνεται ο ευρωσκεπτικισμός».

«Όταν θέλουν να προχωρήσουν σε τέτοιες καταστροφικές επιλογές για τους λαούς, φοβούνται τη δημοκρατία», είπε ο κ. Τσίπρας και στόχευσε ξανά κατά του κ. Γιουνκέρ σχετικά με το ρόλο του στη σύνοδο των Καννών.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως εάν δεν υπάρξει περισσότερη δημοκρατία, τότε το όραμα της ενωμένης Ευρώπης θα διαλυθεί.
Για το ενδεχόμενο να μην εκλεγεί πρόεδρος από την ευρωβουλή

Σχετικά με το ενδεχόμενο να μην εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν από το ευρωκοινοβούλιο, ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς επεσήμανε πως εάν γίνει κάτι τέτοιο, «μετά να μην παραξενευόμαστε που οι πολίτες θα απέχουν, ή που θα αυξάνεται ο ευρωσκεπτικισμός».

«Όταν θέλουν να προχωρήσουν σε τέτοιες καταστροφικές επιλογές για τους λαούς, φοβούνται τη δημοκρατία», είπε ο κ. Τσίπρας και στόχευσε ξανά κατά του κ. Γιουνκέρ σχετικά με το ρόλο του στη σύνοδο των Καννών.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως εάν δεν υπάρξει περισσότερη δημοκρατία, τότε το όραμα της ενωμένης Ευρώπης θα διαλυθεί.
Για το όραμα του για την Ευρώπη

Σχετικά με το όραμά του για την Ευρώπη, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως «θέλουμε μία Ευρώπη των λαών. Θα ενισχύσουμε τη Δημοκρατία και τη συμμετοχή». Παράλληλα επεσήμανε πως το ευρωκοινοβούλιο θα λαμβάνει θεσμικές αποφάσεις, βάρος θα δοθεί στα δημοψηφίσματα, ενώ σημείωσε πως «θα διώξουμε την τρόικα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», και τέλος επανέλαβε τη θέση του περί ευρωπαϊκής διάσκεψης σχετικά με το χρέος.

Πηγή: NewPost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: