Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Το απόλυτο χάος στην Κωνσταντινούπολη - βάφτηκε με αίμα η Πρωτομαγιά

Με ρίψη χημικών και αντλίες νερού σκόρπισε η τουρκική Αστυνομία εκατοντάδες διαδηλωτές που αψήφησαν την απαγόρευση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και επιχείρησαν να διαδηλώσουν στην εμβληματική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης τιμώντας την Πρωτομαγιά.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τα επεισόδια έλαβαν χώρα στην συνοικία Μπεσίκτας, όταν οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να περάσουν τα οδοφράγματα που οδηγούν στην Ταξίμ.


«Μην έχετε καμία ελπίδα για την Ταξίμ, πηγαίνετε να διαδηλώσετε σε άλλα μέρη της Κωνσταντινούπολης» έχει προειδοποιήσει τους διαδηλωτές ο πρωθυπουργός Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Περίπου 40.000 αστυνομικοί έχουν λάβει θέσεις σε κεντρικά σημεία της Πόλης, ενώ οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν πρακτικά παραλύσει.


Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί σε άλλα σημεία της πόλης, αλλά και σε άλλα αστικά κέντρα της Τουρκίας.

Τα δακρυγόνα δεν άργησαν να «πέσουν». Επιστρατεύτηκαν επίσης οι αντλίες νερού. Μονάδες καταστολής ταραχών της τουρκικής αστυνομίας αναπτύχθηκαν με την υποστήριξη οχημάτων εξοπλισμένων με αντλίες νερού εναντίον διαδηλωτών που προσπαθούσαν να «σπάσουν» τα οδοφράγματα στην περιοχή Μπεσίκτας για να φθάσουν στην πλατεία Ταξίμ.


Η Πρωτομαγιά κηρύχθηκε εθνική αργία στην Τουρκία μόνον το 2009. Προγενέστερα, ήταν συχνά ημέρα συμπλοκών και οδομαχιών.


Η ίδια η Ταξίμ έχει άρρηκτο συμβολικό δεσμό με την Πρωτομαγιά στην Τουρκία, αφότου το 1977 34 διαδηλωτές σκοτώθηκαν στην πλατεία από πυρά που προήλθαν από γειτονικό κτήριο.






Πηγή: makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: