Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Σαρωτική νίκη Γκρούεφσκι στην FYROM

Ακόμη και με την απόλυτη πλειοψηφία «φλερτάρει» ο Νίκολα Γκρούεφσκι, το κόμμα του οποίου πέτυχε συντρικπτική νίκη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της ΠΓΔΜ, ενώ ο υποψήφιος του κόμματος αυτού και απερχόμενος πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ επικράτησε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εξασφαλίζοντας δεύτερη θητεία στο προεδρικό αξίωμα.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των «διπλών» εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή, καθώς αμφισβήτησε τη νομιμότητα τους, καταγγέλλοντας το δεξιό κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE και τον Νίκολα Γκρούεφσκι ότι έστησαν σκηνικό φόβου και καταχράστηκαν τον κρατικό μηχανισμό.

Οι βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν για την ανάδειξη της νέας Βουλής που αριθμεί 123 βουλευτές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώνει η Κρατική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, με καταμετρημένο το 98% των ψήφων στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ο συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE συγκεντρώνει ποσοστό 43% , έναντι 25,2 % που εξασφαλίζει η αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ.

Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων προηγείται το συγκυβερνών κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι με ποσοστό 13,7 % και έπεται το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι με 5,9%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκλογολόγων, ο συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι εκλέγει 62 βουλευτές στη νέα Βουλή της ΠΓΔΜ (από 56 που είχε εκλέξει στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές που είχαν διεξαχθεί τον Ιούνιο του 2011),ενώ η αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ εκλέγει μόλις 34 βουλευτές (από 42 που είχε εκλέξει στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές). Έναν βουλευτή εκλέγει το νεοσύστατο κόμμα GROM του Στέβτσο Γιακίμοφσκι.

Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων, το συγκυβερνών κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι εκλέγει 18 βουλευτές (στις προηγούμενες εκλογές είχε εκλέξει 15 βουλευτές), ενώ το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι εκλέγει επτά βουλευτές (έναν λιγότερο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές).Τέλος, έναν βουλευτή εκλέγει το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα NDP του Ρούφι Οσμάνι.

Με βάση τις εκτιμήσεις αυτές, το VMRO-DPMNE του Ν.Γκρούεφσκι κατορθώνει μάλλον τον μείζονα στόχο της εκλογής 62 βουλευτών που του εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Βουλή της ΠΓΔΜ, γεγονός που δεν το «απαλλάσσει» ωστόσο από την άτυπη αλλά ουσιαστική υποχρέωση να συγκυβερνήσει με ένα αλβανικό κόμμα.

'Αλλωστε σε όλες τις κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ συμμετέχει πάντοτε ένα αλβανικό κόμμα, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των εύθραυστων διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα, όπου οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού.

Στο αλβανικό πολιτικό μπλοκ επιβεβαιώθηκε η κυριαρχία του κόμματος του Αλί Αχμέτι, το οποίο, κατά πάσα πιθανότητα θα κληθεί εκ νέου από τον Νίκολα Γκρούεφσκι να συμμετάσχει στην κυβέρνηση της χώρας

Όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές, με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, ο υποψήφιος του VMRO-DPMNE, Γκιόργκι Ιβάνοφ συγκεντρώνει ποσοστό 55,3%, έναντι 41% του υποψηφίου του SDSM, Στέβο Πεντάροφσκι και εξασφαλίζει δεύτερη πενταετή θητεία στον προεδρικό θώκο της ΠΓΔΜ.

Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε περίπου στο 63% για τις βουλευτικές και στο 55 % για τις προεδρικές εκλογές.

Για εκβιασμό των ψηφοφόρων μιλά η αντιπολίτευση

Με το που έκλεισαν οι κάλπες που στήθηκαν για τις «διπλές» αυτές εκλογές στην ΠΓΔΜ, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), Ζόραν Ζάεβ δήλωσε ότι η αντιπολίτευση δεν θα αναγνωρίσει τις εκλογές και το αποτέλεσμα τους και ζήτησε τον σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης με σκοπό, όπως είπε, την επαναφορά της δημοκρατικής τάξης στη χώρα και τη διοργάνωση νέων, ελεύθερων εκλογών.

Ο κ.Ζάεβ κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και κατά τη ημέρα των εκλογών καταπάτησε κάθε έννοια «ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών», θέτοντας υπό τον απόλυτο έλεγχο του όλο τον κρατικό μηχανισμό και τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης και προχωρώντας σε φοβερές πιέσεις και εκβιασμούς ψηφοφόρων, γεγονός που σύμφωνα με τον κ.Ζάεβ αποτελεί ευρεία παραχάραξη της βούλησης του εκλογικού σώματος και πλαστογράφηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα αποφασίσει τις προσεχείς ημέρες για τις επόμενες κινήσεις του.

Γκρούεφσκι: Ο λαός μας έδωσε τεράστια νίκη

Από την πλευρά του ο απόλυτος νικητής των εκλογών, Νίκολα Γκρούεφσκι, σε δηλώσεις του σε πανηγυρικό κλίμα μετά τα μεσάνυχτα ανέφερε ότι οι εκλογές διεξήχθησαν με άψογο τρόπο,όπου οι ψηφοφόροι εξέφρασαν ελεύθερα τη βούληση τους και έδωσαν μία «τεράστια», όπως την χαρακτήρισε, νίκη στο κόμμα του.

Ο κ.Γκρούεφσκι, σχολιάζοντας την απόφαση της αντιπολίτευσης να μην αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα έκανε λόγο για ενέργεια που δεν σέβεται τη λαϊκή επιταγή και στρέφεται ευθέως κατά των συμφερόντων της χώρας και κάλεσε τον Ζόραν Ζάεβ να επανεξετάσει την απόφαση του αυτή.

Πηγή: TheInsider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: