Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Η γαλαξιακή μας «γειτονιά»

Ο γαλαξίας στον οποίο ανήκει το ηλιακό μας σύστημα, ο επονομαζόμενος και Milky Way, βρίσκεται στο μέσο ενός δακτυλίου δώδεκα τεραστίων γαλαξιών, που έλαβε το όνομα «Συμβούλιο Γιγάντων» από τους αστρονόμους.

Ο Milky Way αποτελείται από 300 δισεκατομμύρια άστρα μεταξύ των οποίων και ο δικός μας, ζωοδότης Ήλιος και υπολογίζεται ότι έχει διάμετρο 100.000 ετών φωτός.




Αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο γαλαξία -μετά τη γειτονική μας Ανδρομέδα η οποία έχει διπλάσιο αριθμό αστέρων- στην Τοπική Ομάδα της “γειτονιάς” μας η οποία έχει διάμετρο τριών εκατομμυρίων ετών φωτός.

Τον όρο Τοπική Ομάδα χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ο Έντουιν Χαμπλ στο 1936 για να περιγράψει μια ομάδα νεφελωμάτων αποκομμένη από το γενικό πεδίο. Η δική μας Τοπική Ομάδα αποτελείται από 54 συνολικά γαλαξίες.

Σύμφωνα με νέα μελέτη του Μάρσαλ ΜακΚολ, καθηγητή Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Υόρκης στη Βρετανία που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» ο γαλαξίας μας και η Ανδρομέδα περιβάλλονται από 12 μεγάλους γαλαξίες.

Οι γαλαξίες αυτοί διατάσσονται πάνω σε έναν δακτύλιο διαμέτρου 24 εκατομμυρίων χιλιομέτρων περίπου και έλαβαν την ονομασία “Συμβούλιο Γιγάντων”» από τον ερευνητή.

Η ανακάλυψη των γαλαξιών αυτών έγινε στο πλαίσιο της χαρτογράφησης των λαμπερότερων γαλαξιών που βρίσκονται σε ακτίνα 35 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.

Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατανόηση της διαδικασίας σχηματισμού του Γαλαξία και άλλων τοπικών ομάδων γαλαξιών -μια διαδικασία που πιστεύεται ότι πυροδοτήθηκε από τη λεγόμενη σκοτεινή ύλη, ένα υποθετικό υλικό άγνωστης σύστασης που υπερβαίνει την κανονική ύλη στο Σύμπαν σε αναλογία τουλάχιστον 5 προς 1.

Αν κανείς κοιτάξει το Σύμπαν σε μεγάλη κλίμακα βλέπει ότι οι γαλαξίες δεν είναι τυχαία κατανεμημένοι, αλλά διατάσσονται πάνω στον λεγόμενο Κοσμικό Ιστό: έναν «σκελετό» που θυμίζει σφουγγάρι και αποτελείται από γιγάντια νήματα αερίου, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν αχανείς κενοί χώροι.

ΠΗΓΗ: econews.gr
Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: