Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Κριμαία: Το 93% υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία

Ρεπορτάζ: Μουζακίτης Σπύρος

Έκλεισαν οι κάλπες στην χερσόνησο της Κριμαίας. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι τα πρώτα exit polls δείχνουν πως το 93% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της ένωσης της χερσονήσου με τη Ρωσία.

Παράλληλα, εξελίσσεται και ένα διπλωματικό θρίλερ ανάμεσα στη Ρωσία και τις δυνάμεις της Δύσης.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία ξεκαθάρισε ότι το δημοψήφισμα συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο.
Ο Ρώσος πρόεδρος ωστόσο ήταν θετικός στην πρόταση της Μέρκελ να σταλεί μεγαλύτερος αριθμός παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην ανατολική Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, Ρωσία και Ουκρανία ανακοίνωσαν εκεχειρία μέχρι τις 21 Μαρτίου στην χερσόνησο, ενώ ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε βέβαιος για την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία. «Απόψε το βράδυ θα γιορτάσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο φιλορώσος πολιτικός.

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ

21:28 Πανηγυρική η ατμόσφαιρα στην Κριμαία και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα Συμφερόπολη. Το πλήθος που έχει βγει στους δρόμους αναφέρει ότι αύριο, όπου και θα ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα, οι εορτασμοί θα είναι ακόμη πιο έντονοι.

21:21 Συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στην Κριμαία. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά αύριο το πρωί.



21:11 Ο Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε ότι το τοπικό κοινοβούλιο της χερσονήσου θα συνεδριάσει αύριο, προκριμένου να ζητήσει από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να συμπεριλάβει την Κριμαία στη ρωσική Ομοσπονδία.

20:38 Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σέργκι Αξιόνοφ χαιρέτισε την «ιστορική» απόφαση που εκφράσθηκε με το δημοψήφισμα για την ένωση της χερσονήσου της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

«Ευχαριστώ όλους όσοι συμμετείχαν στο δημοψήφισμα και έκαναν την επιλογή τους. Σήμερα λάβαμε μία πολύ σημαντική απόφαση που θα μείνει στην ιστορία», έγραψε ο Αξιόνοφ στον λογαριασμό του στο Twitter.

20:36 Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι απορρίπτει το δημοψήφισμα στην Κριμαία, χαρακτηρίζει «επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές» τις ενέργειες της Ρωσίας και προειδοποιεί ότι η Ρωσία θα πληρώσει τίμημα για την στρατιωτική επέμβαση μέσω της επιβολής κυρώσεων και της αύξησης της αστάθειας.

«Όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας έχουν καταστήσει σαφές, η στρατιωτική επέμβαση και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου θα έχουν υψηλό τίμημα για τη Ρωσία - όχι μόνο εξαιτίας των μέτρων που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας, αλλά επίσης ως άμεσο αποτέλεσμα των ίδιων των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Ρωσίας», δήλωσε ο Τζέι Κάρνεϊ.

20:06 Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι τα πρώτα exit polls δείχνουν πως το 93% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία.

19:53 Το δημοψήφισμα στην Κριμαία ενδέχεται να μην ακολουθεί... πλήρως τις διεθνείς πρακτικές. Ένας άνδρας φωτογραφήθηκε στους δρόμους της χερσονήσου, έχοντας στα χέρια του μία κάλπη.


19:46 Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ένας Ουκρανοέλληνας ιερέας κρατείται από τις φιλορωσικές δυνάμεις στην Κριμαία. Ο ιερέας επικοινώνησε με τις εκκλησιαστικές αρχές και δήλωσε ότι αστυνομικοί και στρατιώτες εισέβαλαν στο διαμέρισμά του.

19:11 Υπεύθυνος της διαδικασίας του δημοψηφίσματος ανέφερε ότι μέχρι το μεσημέρι είχε προσέλθει στις κάλπες το 80% των ψηφοφόρων.

19:25 Διαδήλωση κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν έξω από την πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο.


 19:05 Στην τελετή λήξης των Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων παραβρέθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ευχαρίστησε τους επικεφαλής της διοργάνωσης που κράτησαν τους αγώνες μακριά από την πολιτική.



19:01 Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα αντιμετωπίσει κυρώσεις τις ερχόμενες ημέρες και διεθνή απομόνωση που θα πλήξει την οικονομία της Ρωσίας, καθώς η Ουάσινγκτον έχει θυμώσει με ένα δημοψήφισμα στην Κριμαία της Ουκρανίας που δεν έχει τη δύναμη να σταματήσει.

18:34 Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι το δημοψήφισμα της Κριμαίας είναι «παράνομο» και δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμά του, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

18:25 Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι είπε για μία ακόμη φορά στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ότι η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να λυθεί μόνο μέσω της διπλωματίας. Επίσης, του ανέφερε ότι η Μόσχα θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την χερσόνησο της Κριμαίας.

18:22 Ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αυτή την ώρα επικεφαλής συμβουλίου στο οποίο συζητείται η κατάσταση στην Κριμαία αλλά και οι σχέσεις της χώρας με τις υπόλοιπες χώρες.

18:16 Ένταση στην πόλη Ντόνετσκ της Ουκρανίας. Περίπου 2.000 διαδηλωτές ζητούν την απελευθέρωση του ανεπίσημου ηγέτη τους Πάβελ Γκουμπάρεφ, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί «λαϊκός κυβερνήτης» και έχει συλληφθεί από τις 6 Μαρτίου κατηγορούμενος για αποσχιστικές τάσεις.


18:13 Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο που παίρνουν στα χέρια τους από το πρωί οι κάτοικοι της Κριμαίας.


Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: