Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Απύθμενο θράσος: Οι Βρετανοί ονομάζουν τα ελγίνεια "βρετανικά μάρμαρα" και επιτίθενται εναντίον του Τζορτζ Κλούνει

Ξεπέρασαν κάθε όριο οι Βρετανοί. Όχι μόνο αναφέρονται στην κλεμμένη ζωφόρο του Παρθενώνα ως «Βρετανικά Μάρμαρα» (!) αλλά αμφισβητούν ακόμη και το ότι τα έκλεψε ο Λόρδος Έλγιν!

Με αφορμή την ξεκάθαρη δημόσια τοποθέτηση του George Clooney για την επιστροφή τους στην Ελλάδα, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου στο φεστιβάλ του Βερολίνου, βγάζουν όλη τους την χολή με δηλητηριώδη σχόλια για όποιον τολμά να αμφισβητεί την ξεκάθαρη κλοπή.

«Ο George Clooney πιστεύει πως η Βρετανία πρέπει να χάσει τα Μάρμαρά της» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας Independent.

Ο συντάκτης του άρθρου αμφισβητεί ακόμη και το ότι ο Έλγιν έκλεψε τα Μάρμαρα από την Ελλάδα. «Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο Ελγιν πήρε τα Μάρμαρα από τον Παρθενώνα χωρίς άδεια», γράφει.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτισμού Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού, Τζον Γουιτινγκέιλ, μιλά στην εφημερίδα και ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορεί τον γνωστό ηθοποιό πως... δεν ξέρει τι λέει γιατί είναι Αμερικανάκι!

«Είμαι θαυμαστής του Τζορτζ Κλούνεϊ, αλλά σέβομαι το γεγονός ότι πιθανώς δεν γνωρίζει την ιστορία των Ελγίνειων Μαρμάρων και το νόμιμο δικαίωμα που έχει η Βρετανία για αυτά. Είναι Αμερικανός. Υποθέτω ότι δεν ξέρει γιατί η Βρετανία απέκτησε τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Υπάρχει η ισχυρή άποψη ότι πρέπει να παραμείνουν στη Βρετανία», λέει.

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε επίσης : «Ο καθένας έχει δικαίωμα στην γνώμη του, αλλά οι διευθυντές του Μουσείου είναι σαφείς ότι υπάρχει δημόσιο συμφέρον να παραμείνουν τα Μάρμαρα στην συλλογή μας».

Πηγή: TheInsider

Δεν υπάρχουν σχόλια: