Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2014

«Πράσινο φως» στη συνέχιση των ανασκαφών στον Κεραμεικό

Συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες στο ταφικό μνημείο του Αγάθωνα

 Το «πράσινο φως» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), πήρε η συνέχιση της ανασκαφής στον Κεραμεικό, σε ένα μικρό τμήμα προς την πλευρά της Ερμού, που θα αποδώσει τη συνέχεια της Ιεράς Οδού εντός του αρχαιολογικού χώρου.

Η έρευνα, που θα διεξαχθεί από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων, αφορά ένα μικρό άσκαφτο τμήμα κοντά στην οδό Ερμού, που «κρύβει» τη συνέχεια της Ιεράς Οδού εντός του Κεραμεικού. Μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφής, το τμήμα αυτό θα ενοποιηθεί με τον υπόλοιπο αρχαιολογικό χώρο και θα αποδοθεί στο κοινό.

Η ανασκαφική πρόταση του Γερμανικού Ινστιτούτου θα πραγματοποιηθεί εντός του 2014, με τη δυνατότητα τα επόμενα δύο χρόνια να ερευνηθεί η στρωματογραφία του πρανούς και να δημιουργηθεί ένας τοίχος αντιστήριξης στο τμήμα που δεν υποστηρίζεται (κάτω από τις οδούς Μελιδώνη και Ερμού).

  Τμήμα του Θεμιστοκλείου τείχους.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες στο ταφικό μνημείο του Αγάθωνα, που ξεκίνησαν το 2013, σύμφωνα με τη μελέτη αποκατάστασης της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του Γερμανικού Ινστιτούτου. Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, που είχαν εγκριθεί τον περασμένο Ιούλιο από το ΚΑΣ, έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση των φθορών που έχει υποστεί το αρχαίο μνημείο (ο περίβολος του οποίου χρονολογείται τον 4ο αι. π. Χ.). Επιπλέον, θα απομακρυνθεί ο θριγκός του ναΐσκου, ο οποίος μετά τη συντήρησή του θα συμπεριληφθεί στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου του Κεραμεικού, ενώ τη θέση του αυθεντικού τμήματος θα πάρει πιστό μαρμάρινο αντίγραφο.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: