Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Χάθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα από το μουσείο Κομοτηνής!

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου

Καλούνται για να καταθέσουν στο τμήμα Ασφαλείας μέλη του προσωπικού του μουσείου προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση

Χρυσά νομίσματα και μεταλλικά αντικείμενα, αναζητούνται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Χ», από το μουσείο της πόλης μας

Ο προϊστάμενος της ΙΘ΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δημήτρης Μάτσας, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα, μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα, αλλά αρκέστηκε να δηλώσει ότι όταν ολοκληρωθεί η προανάκριση θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις

Η απώλεια αρχαιολογικών ευρημάτων από το αρχαιολογικό μουσείο Κομοτηνής, βρίσκεται τον τελευταίο μήνα στο μικροσκόπιο του τμήματος Ασφαλείας, κατόπιν εντολής του εισαγγελέα. Χρυσά νομίσματα και μεταλλικά αντικείμενα, αναζητούνται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Χ», από το μουσείο της πόλης μας, όπου πλέον τον πρώτο λόγο έχει η εισαγγελική αρχή και η αστυνομία. Οι πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με τον πρωτόγνωρο συμβάν για τα δεδομένα της περιοχής μας, διοχετεύονται προς το παρόν με φειδώ. Συγκεκριμένα ο «Χ», ως όφειλε, επικοινώνησε με τον προϊστάμενο της ΙΘ΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που εδρεύει στο μουσείο, Δημήτρη Μάτσα, ο οποίος ναι μεν επιβεβαίωσε ότι υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα, αλλά δε θέλησε να πει τίποτα περαιτέρω, αλλά αρκέστηκε να δηλώσει ότι όταν ολοκληρωθεί η προανάκριση θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις.



Για την ιστορία, το αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής εγκαινιάστηκε το 1976. Οι εκθέσεις του καλύπτουν το χρονικό διάστημα από τη Νεολιθική μέχρι τη Βυζαντινή περίοδο. Η μόνιμη έκθεση περιλαμβάνει αντικείμενα από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Θράκης (Παραδημή, Στρύμη, Δίκαια, Άβδηρα, Μαρώνεια, Μάκρη, Μεσημβρία-Ζώνη, ποταμό Λίσσο, Τύμβους Άρζου, Ορεστιάδα, Τραϊανούπολη). Καλύπτει τη χρονική περίοδο από τα νεολιθικά μέχρι τα βυζαντινά χρόνια.

Ο επισκέπτης θα γνωρίσει αντικείμενα καθημερινής χρήσης του προϊστορικού ανθρώπου (εργαλεία, αγγεία κ.α.) και θα διαπιστώσει πόσο ανεπτυγμένες ήταν οι τεχνικές του γνώσεις στην επεξεργασία της πέτρας και του πηλού. Θα θαυμάσει ορισμένα γλυπτά (κυρίως ανάγλυφα), εξαίρετα δημιουργήματα της ιωνικής τέχνης, που γεννήθηκε στο Ανατολικό Αιγαίο και διαδόθηκε με τους αποίκους στα παράλια της Θράκης. Δείγματα της ίδιας τέχνης είναι τα αγγεία, τα ειδώλια, τα κοσμήματα, τα νομίσματα κ.α. που όχι μόνον εξυπηρετούσαν τους ανθρώπους στην καθημερινή τους ζωή, αλλά τους συνόδευαν και στο θάνατο. Οι σαρκοφάγοι, οι επιτύμβιες στήλες και τα κτερίσματα των τάφων θα τον εισάγουν στα ταφικά έθιμα και τις δοξασίες των ανθρώπων κάθε εποχής για το θάνατο. Το πιο εντυπωσιακό έκθεμα, αναμφισβήτητα, είναι η χρυσή προτομή του Σεπτιμίου Σεβήρου (193-211 μ.Χ.) την οποία κρατούσαν στερεωμένη σε κοντάρι οι imaginiferi του ρωμαϊκού στρατού.

ΤΟ 2012 ΕΓΙΝΕ ΓΝΩΣΤΗ Η ΑΠΩΛΕΙΑ
Την περίοδο μεταξύ 2011 – 2012, σύμφωνα με πληροφορίες του «Χ», έγινε γνωστή η απώλεια άγνωστου αριθμού και αξίας αρχαιολογικών ευρημάτων.

Το γεγονός αυτό καταγγέλθηκε και δόθηκε το έναυσμα για την έναρξη της έρευνας. Συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 2012, γνωστοποιήθηκε η απώλεια, αλλά περίπου ένα χρόνο μετά μόλις το Δεκέμβριο του 2013, άρχισε η διαδικασία της προανάκρισης. Ήδη κλήθηκαν για να καταθέσουν στο τμήμα Ασφαλείας μέλη του προσωπικού του μουσείου προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση. Άλλωστε οι μαρτυρίες των ανθρώπων που έχουν την ευθύνη της καταμέτρησης, αρχειοθέτησης και εκτίμησης της αξίας και της ιστορίας των ευρημάτων, είναι αυτές που θα καθορίσουν την εξέλιξη της έρευνας.

Πάντως οι πληροφορίες του «Χ» αναφέρουν ότι ο ακριβής χρόνος απώλειας των αντικειμένων δεν είναι γνωστός. Ενδεχομένως να αφορά περιόδους πριν το διάστημα 2011 – 2012, οπότε και έγινε γνωστή η απώλεια τους. Συμπεράσματα για τον τρόπο απώλειας της ευρημάτων είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν, άλλωστε η προανάκριση είναι σε εξέλιξη. Ενδεχομένως ακόμα και η μη ορθή διαχείριση των όποιων ευρημάτων να οδήγησε στο να χαθούν, αλλά τελικά να βρίσκονται μέσα στο μουσείο. Πάντως όπως και να έχει το γεγονός ότι χάθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα γεννά ερωτηματικά και σίγουρα κάποιος έχει την ευθύνη.

Πηγή: Χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: