Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2014

Ραγδαίες οι εξελίξεις με τις μίζες - Φυλακή ο Παπαχρήστος, ελεύθερος ο Ευσταθίου

Ρεπορτάζ: Έλενα Σιάνου

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο αντιπρόσωπος γερμανικής εταιρείας αμυντικών συστημάτων, Δημήτρης Παπαχρήστος, για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα ο Παναγιώτης Ευσταθίου αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, προχωρώντας σε σειρά αποκαλύψεων.

Ο 78χρονος κ. Παπαχρήστος, πρώην αντιπρόσωπος της Wegmann θα οδηγηθεί στη φυλακή, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, έπειτα από οκτάωρη απολογία του, αφού κρίθηκε ύποπτος για φυγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατονόμασε δύο απόστρατους αξιωματικούς στους οποίους έδωσε ποσά συνολικού ύψους 50.000 ευρώ.
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι έδωσε 950.000 ευρώ στον Κάντα (750.000 ευρώ υποστήριξε ότι πήρε ο πρώην Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Παπαχρήστος δεν βοήθησε την έρευνα, αφού η απολογία του χαρακτηρίστηκε από αοριστίες. Οι δικαστικές αρχές έχουν εντοπίσει 4,6 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό του (με το ένα εκατ. να αντιστοιχεί στα παραπάνω ποσά).

Ελεύθερος ο Ευσταθίου - Αποκαλύψεις στο υπόμνημα

Νωρίτερα, ο 83χρονος Παναγιώτης Ευσταθίου αφέθηκε ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης 500.000 ευρώ αποκαλύπτοντας στο 18σέλιδο απολογητικό υπόμνημα του, ότι ο προφυλακισμένος πρώην διευθυντής Εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας τον εκβίαζε για να του αποσπά χρήματα, ενώ παραδέχεται ότι έδωσε προμήθειες για τρία εξοπλιστικά προγράμματα: τις συμβάσεις αγοράς νέων υποβρυχίων τύπου 214 από κοινού με το συμβόλαιο αναβάθμισης παλαιότερων υποβρυχίων τύπου 214 και το πρόγραμμα των αντιαεροπορικών τύπου Asrad.

Ο κ. Ευσταθίου υποστήριξε ενώπιον των ανακριτών ότι ήταν ο κ. Κάντας εκείνος που τον προσέγγισε και εκβιαστικά ζήτησε χρήματα. Περιγράφει μάλιστα στο υπόμνημά του τον εξής διάλογο που είχε με τον προφυλακισμένο πρώην διευθυντή Εξοπλισμών:

«O κ. A. Κάντας, μόλις πληροφορήθηκε ως Αναπληρωτής Διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ, περί της διαμορφώσεως των νέων Υ/Β, μου τηλεφώνησε και ζήτησε επίμονα να τον επισκεφθώ στο γραφείο του.

Την επομένη πήγα στο γραφείο του και μου είπε «Στα καινούργια Υ/Β, όπως πιστεύω ότι θα έμαθες, πρόκειται να τοποθετηθεί το COMBAT SYSTEM της STN ATLAS. Εγώ τι έχω»; Τότε του απήντησα «Για όνομα του Θεού. Η STN ATLAS σ’ αυτή την υπόθεση είναι υποκατασκευαστής του υποκατασκευστή στη Γερμανία. Γιατί να πληρωθείς; Τότε ο Α. Κάντας, απειλώντας να βλάψει εμένα και την ανάληψη του έργου από την εταιρεία STN ATLAS που εκπροσωπούσα, μου είπε:

«Εφόσον διαφωνείς, εμείς- υπονοώντας ότι ο ίδιος επηρέαζε την ιεραρχία- μπορούμε να διαλέξουμε άλλα οπλικά συστήματα, αμερικάνικα ή γαλλικά».

Ο κ. Ευσταθίου υποστηρίζει ότι ο ίδιος και η γερμανική STN Atlas έλαβαν την απόφαση να πληρώσει μίζα στον κ. Κάντα «προ του σοβαρού κινδύνου να χάσει η STN ATLAS το πρόγραμμα, καθώς ο Α. Κάντας, εκ της ιδιότητάς του και των διασυνδέσεών του, ήταν απολύτως σε θέση να δημιουργήσει καθυστερήσεις, προσκόμματα και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής».

Πηγή: NewPost

Δεν υπάρχουν σχόλια: