Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Ελλάδα – Ρωσία: Ένα βήμα πιο κοντά στο ξεπάγωμα των σχέσεων

ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς (Δ) ανταλλάσει χειραψία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν (Α) κατά την διάρκεια της συνάντησής τους, στις Βρυξέλλες.

 Λίγες ώρες μετά την αναφορά του Πρωθυπουργού στην αναγκαιότητα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων με την χαρακτηριστική φράση «να στρώσουμε κόκκινο χαλί στις ξένες επενδύσεις» ο Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έκαναν μια πρώτη προσπάθεια να λιώσουν οι πάγοι των ελληνορωσικών σχέσεων μετά το ναυάγιο στη υπόθεση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και τη δήλωση Πούτιν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα «εχθρική για τις επενδύσεις».

Στη συνάντηση των δύο ανδρών στις Βρυξέλλες, και μάλιστα μπροστά στις κάμερες, ο κ. Σαμαράς έθεσε το πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η χώρα μας από τη Ρωσία με βασικό στόχο την ανάπτυξη της χώρας.

Επιδίωξη των δύο πλευρών είναι να βρεθεί αμοιβαία λύση στο θέμα προκειμένου να αποφευχθεί η προσφυγή στη διεθνή διαιτησία, ενώ ο Πρωθυπουργός στο εσωτερικό είχε γίνει αποδέκτης προ ημερών της αγωνιώδους έκκλησης του ΣΕΒ για μείωση του ενεργειακού κόστους.

Πέραν του πολύ σοβαρού αυτού θέματος, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στη σημαντική αύξηση που σημείωσαν οι Ρώσοι επισκέπτες τη χώρα μας αλλά και στην ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου, προτρέποντας εμμέσως πλην σαφώς τη ρωσική πλευρά να επενδύσει στους ελληνικούς σιδηροδρόμους (ΤΡΑΙΝΟΣΕ).

Στη συνάντηση των δύο ανδρών στις Βρυξέλλες και μάλιστα μπροστά στις κάμερες ο κ. Σαμαράς έθεσε το πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η χώρα μας από τη Ρωσία με βασικό στόχο την ανάπτυξη της χώρας.
Παράλληλα ο Πρωθυπουργός ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Β. Πούτιν για την διοργάνωση των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, στην έναρξη των οποίων θα δώσει «το παρών» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Ο ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε αναφέρθηκε στις  συναλλαγές με τη χώρα μας, που, όπως είπε, αυξήθηκαν κατά 16% και στις επισκέψεις των ρώσων πολιτών στην Ελλάδα το καλοκαίρι, ενώ αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Σύμφωνα με πηγές στην Αθήνα, η συνάντηση, παρά το γεγονός ότι έγινε λόγω της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε., είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση αναθέρμανσης των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας. Άλλωστε, όπως λένε, «η Μόσχα δεν έπαψε ποτέ να ενδιαφέρεται να εισέλθει πιο δυναμικά στην ελληνική αγορά».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: