Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεφαλλονιά - Σε πλοία οι κάτοικοι


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Κεφαλονιά, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και η αποκατάσταση των πληγέντων από τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

«Υπάρχουν ζημιές άλλα ευτυχώς το νησί άντεξε», δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, μετά από ευρεία σύσκεψη στην Κεφαλονιά για τον συντονισμό του έργου των αρμόδιων υπηρεσιών.

Στην Κεφαλονιά θα βρίσκονται τα πλοία Superfast 1 και «Ελευθέριος Βενιζέλος», προκειμένου να στεγάσουν όσους κατοίκους του νησιού, τα σπίτια των οποίων υπέστησαν ζημιές από το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ.

Πρόσθεσε ότι «επειδή υπάρχει κόσμος που είναι έξω από το σπίτια του και από τα ξημερώματα οι καιρικές συνθήκες χαλάνε, θα βρίσκεται εδώ ένα πλοίο, το Superfast 1, το οποίο θα έχει την δυνατότητα να στεγάσει επτακόσια άτομα, για να μην έχουμε κόσμο έξω στο δρόμο υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες».

Ο υπουργός ανέφερε ότι στο νησί θα καταφτάσει για τον ίδιο λόγο και το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Κλειστά τα σχολεία

Κλειστοί θα παραμείνουν σήμερα οι παιδικοί σταθμοί του νησιού σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Κεφαλονιάς, προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος μετασεισμικός έλεγχος όλων των κτιρίων.

«Σας ενημερώνουμε ότι αύριο Δευτέρα 27/01/2014 καμία μονάδα των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών δεν θα λειτουργήσει λόγω της σημερινής σεισμικής δραστηριότητας προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος Μετασεισμικός Έλεγχος όλων των Κτιρίων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου μας.

Για τα αποτελέσματα των ελέγχων και την επαναλειτουργία των μονάδων αυτών θα ενημερωθείτε με νεώτερη ανακοίνωση και με επικοινωνία σας με τις κατά τόπους δομές».



Πού σημειώθηκαν ζημιές

 Σύμφωνα με την αστυνομία, στην ευρύτερη περιοχή του Ληξουρίου υπάρχουν εκτεταμένες φθορές σε κτίσματα, όπως ρωγμές, πτώσεις σοβάδων, τοίχων και σκεπών.

Ζημίες έχουν καταγραφεί επίσης σε κτήρια στην περιοχή του Αργοστολίου, όπως ρωγμές, πτώσεις καμινάδων, θραύση τζαμαριών και γενικότερα εκτεταμένες ζημιές στους υαλοπίνακες των καταστημάτων.

Για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκαν οι δύο τελευταίοι όροφοι του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλληνίας, ενώ μεταφέρθηκαν σε άλλα κτήρια και οι διαμένοντες στο Γηροκομείο.

Αναφέρθηκαν ακόμη φθορές σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου, όπως ρωγμές, κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων στο οδόστρωμα, ενώ συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας, παρενέβησαν στα σημεία που υπήρχαν τα μεγαλύτερα προβλήματα και επιδιόρθωσαν τις βλάβες.

Σε όλο το μήκος του οδικού δικτύου, η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, ακόμη και στα σημεία που υπάρχουν κατολισθήσεις, όπου τα οχήματα διέρχονται με προσοχή.

Μετά το σεισμό και για περίπου μιάμιση ώρα, υπήρξαν σημαντικά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση του νησιού, τα οποία σταδιακά επιδιορθώθηκαν.

Η προγραμματισμένη για τις 19.45 ώρα της Κυριακής πτήση από το αεροδρόμιο του Αργοστολίου προς Αθήνα, παρουσίασε καθυστέρηση, καθώς οι υπάλληλοι της πολιτικής αεροπορίας αρνήθηκαν να εργαστούν στο εσωτερικό του κεντρικού κτηρίου του αερολιμένα. Ο έλεγχος των επιβατών πραγματοποιήθηκε στον εξωτερικό χώρο, όπου διατέθηκε για το σκοπό αυτό επιπρόσθετη αστυνομική δύναμη.

Στις περιοχές του Ληξουρίου και του Αργοστολίου, οι περισσότεροι κάτοικοι δεν επέστρεψαν στις οικίες τους, φοβούμενοι τους μετασεισμούς, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές επικρατεί ηρεμία και οι κάτοικοι επέστρεψαν στις οικίες τους.

Πηγή: TheInsider

Δεν υπάρχουν σχόλια: