Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Δελτίο Τύπου Συλλόγου Φίλων Ιδρυμάτων Στέφανου Κότσιανου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΦΙΛΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
     ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΟΤΣΙΑΝΟΥ

Πολύγυρος 14 Ιανουαρίου 2014

Ε ν η μ έ ρ ω σ η,  προς τα μέλη του Συλλόγου και την κοινή γνώμη

Θέμα: Πραγματοποίηση Πνευματικού Μνημοσύνου προς τιμήν του Στ. Κότσιανου

Όπως ήδη γνωρίζετε, από προηγούμενες ανακοινώσεις και επαφές μας, πραγματοποιήσαμε την Κυριακή 12 Ιανουαρίου το Φιλολογικό Μνημόσυνο που οργανώσαμε, σε συνεργασία με τον Δήμο Πολυγύρου, στο Δημαρχείο Πολυγύρου, στη μνήμη και προς τιμήν του Στ. Κότσιανου.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα, η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό του Δημάρχου κ. Αστ. Ζωγράφου, ο οποίος αναφέρθηκε στις σημαντικές ενέργειες του Δήμου σχετικά με την Διαθήκη Κότσιανου και τόνισε ότι πρόθυμα αποδέχτηκε την πρωτοβουλία του Συλλόγου για την συνδιοργάνωση της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γ. Ζωγραφάκης έκανε σύντομη εισαγωγή στην εκδήλωση και ανάφερε τους λόγους για τους οποίους ο Σύλλογος προχώρησε στο Πνευματικό Μνημόσυνο. Συγκεκριμένα, τόνισε πως η υπόθεση της Διαθήκης Κότσιανου παρουσιάζει θετική κινητικότητα, αφού το Ίδρυμα, επιτέλους, άρχισε να λειτουργεί, πλήρης μελέτη αποκατάστασης και ανακατασκευής του Κοτσανέϊκου έχει εγκριθεί, ενώ η διαδικασία διαγωνισμού ψηφιοποίησης του Αρχείου Κότσιανου βρίσκεται σε φάση περάτωσης. Τόνισε επίσης ότι την απόφαση για την εκδήλωση ενίσχυσε καταλυτικά το γεγονός της συμπλήρωσης 25 ετών από τον θάνατο του Στ. Κότσιανου (από 7 Ιανουαρίου 1989).

Πρώτος εισηγητής, με θέμα «Ο Νομικός Στέφανος Κότσιανος», ήταν ο σ. δικηγόρος, τ. Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκιδικής κ. Θεοχ. Σιώζος, ο οποίος, έχοντας ζήσει επί πολλά χρόνια από κοντά τον Τιμώμενο, αφηγήθηκε σημαντικά στοιχεία της ζωής, του έργου και της προσωπικότητάς του.

Ο δεύτερος εισηγητής, με θέμα «Ο Ιστοριοδίφης Στέφ. Κότσιανος» γνωστός φιλόλογος κ. Αθαν. Χριστιανός, αφού αναφέρθηκε στους όρους «ιστοριογραφία», «ιστοριοδιφία», «ιστορία», αναφέρθηκε στις ιστοριοδιφικές εργασίες του Στ. Κ., καταλήγοντας ότι μπορεί να συμπεριληφτεί «ανάμεσα στους σπουδαίους ιστοριοδίφες της νεοελληνικής ιστοριογραφίας».

Στη συνέχεια ο δικηγόρος, τ. Δήμαρχος Πολυγύρου και διορισμένος εκτελεστής της Διαθήκης Κότσιανου (σχετικά με το Ίδρυμα μαθητών) κ. Νικ. Βασιλάκης, μίλησε για την κοινωνική προσφορά του Στ. Κότσιανου και, αφού αναφέρθηκε στην οικογένεια Κότσιανου, στις σπουδές και στην προσωπικότητά του, τόνισε την προσφορά του στην κοινωνία του Πολυγύρου και της Χαλκιδικής, αναφερόμενος στην Διαθήκη του, αλλά και στη ζωή του γενικότερα.

Στην τελευταία εισήγηση, με θέμα «Το Αρχείο Στέφανου Κότσιανου», ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γ. Ζωγραφάκης –ο οποίος έχει ασχοληθεί πολύ με τη συλλογή και καταγραφή του- προσπάθησε να παρουσιάσει περιληπτικά το μεγάλο θέμα του Αρχείου Κότσιανου, το οποίο ο ίδιος ο Στ. Κ. χαρακτηρίζει στη Διαθήκη του ως «πολύτιμον από κάθε άποψιν» και τη σημασία την οποία θα έχει η επικείμενη ψηφιοποίησή του.

Το σημαντικό για την όλη εκδήλωση είναι ότι φροντίσαμε –και ο κ. Διαμαντουλάκης επιτυχώς υλοποίησε – η όλη εκδήλωση να παρουσιαστεί καταγραμμένη σε ειδικό τευχίδιο, στο οποίο περιέχονται, όχι μόνο οι εισηγήσεις, αλλά και ο χαιρετισμός Δημάρχου, το άνοιγμα και κλείσιμο της εκδήλωσης, χρήσιμα στοιχεία για τον Στ. Κότσιανο (βιογραφικό, συγγραφικό του έργο, διατάξεις της Διαθήκης του με κοινωνικό περιεχόμενο κλπ), το οποίο καθιστά το τευχίδιο αυτό χρήσιμο και συλλεκτικό.

Κάνουμε επίσης γνωστό ότι, την ίδια μέρα, τελέσαμε θρησκευτικό μνημόσυνο στην μνήμη του Στ. Κότσιανου, ενώ με παρέμβασή μας συνεργείο του Δήμου ευπρέπισε το ιδ. νεκροταφείο Κότσιανου, το οποίο δυστυχώς στερείται κάθε φροντίδας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Γ. ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  Ι. ΚΑΝΑΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: