Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Νάιτζελ Φάρατζ: «Δεν θέλουμε την σημαία της Ε.Ε.» - Ανεβαίνουν οι ευρωσκεπτικιστές

Ανησυχίες προκαλούνται στην Ευρωπαϊκή Ενωση από την διαρκή άνοδο των ευρωσκεπτικιστών, μετά την νέα δήλωση- φωτιά του βρετανού ευρωβουλευτή Νάιτζελ Φάρατζ, του συμπροέδρου της ευρωομάδας «Της Ευρώπης της Δημοκρατίας και της Ανεξαρτησίας».

Οπως μεταδίδει σε ρεπορτάζ της η Deutsche Welle, τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι ευρωσκεπτικιστικές φωνές στο ευρωκοινοβούλιο, με επικεφαλής τον Φάρατζ, ο οποίος στο παρελθόν έχει ασκήσει σκληρή κριτική κατά της Ε.Ε. Για την οικονομική πολιτική που έχει επιβληθεί σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία και σε άλλες χώρες του Νότου.

Μιλώντας στο ευρωκοινοβούλίο, ο Φάρατζ δήλωσε: πως «ορίζοντας ως αφετηρία της ανόδου των ευρω-σκεπτικιστών είναι το 2005 με το ''ΟΧΙ'' των Γάλλων στο ευρωπαϊκό Σύνταγμα.
Από το 2005 η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το ζήτημα της ταυτότητας. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι δεν θέλουμε αυτή τη σημαία, δεν θέλουμε αυτόν τον ύμνο, δεν θέλουμε ευρωπαϊκά διαβατήρια και πολιτική ένωση. Αυτή η θέση δεν έχει τίποτα το εξτρεμιστικό, τίποτα ακροδεξιό ή ακροαριστερό. Είναι μία φυσιολογική διεκδίκηση ταυτότητας. Από και και πέρα, μπορείτε να φωνάζετε όσο θέλετε, όσο φωνάζετε τόσο επιβεβαιώνετε την πρόβλεψή μου ότι θα υποστείτε δεινή ήττα στις ευρωεκλογές του χρόνου» ανέφερε ο Βρετανός πολιτικός.

Στη συνέχεια, η DW υποστηρίζει πως «ακόμα και τα πιο φιλοευρωπαϊκά κόμματα πιστεύουν πλέον ότι στις ευρωεκλογές του 2014 οι ακραίες και ευρωσκεπτικιστικές πολιτικές δυνάμεις θα έχουν την ευκαιρία να ενισχύσουν την επιρροή τους», με την ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Εντίτ Μπόουερ να απαντά: «Η Ευρώπη πρέπει να προβάλλει την αλληλεγγύη της, τα οφέλη που απορρέουν από τα κοινωνικά ή διαρθρωτικά ταμεία, αλλά αυτή είναι η επιφάνεια. Αργά ή γρήγορα πρέπει να συζητήσουμε και το θέμα της ταυτότητάς μας. Να πούμε ότι χωρίς την Ευρώπη οι μικρές χώρες είναι πολύ ευάλωτες, αλλά και οι μεγάλες χώρες είναι ευάλωτες σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους. Η αλήθεια είναι πολύ απλή: χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον».

Κλείνοντας, η Deutsche Welle υποστηρίζει πως μια τέτοια συζήτηση για το μέλλον της Ε.Ε. Και της Ευρωζώνης δεν είναι εύκολη, καθώς ακροδεξιά κόμματα όπως το «Εθνικό Μέτωπο» της Μαρί Λεπέν και οι αντίστοιχοι σχηματισμοί σε Φινλανδία και Αυστρία «κρύβουν» το ακραίο τους πρόσωπο, με αποτέλεσμα να πνέει άνεμος ανησυχίας στην Ευρωβουλή.



Πηγή: Iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: