Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Για τον Γενάρη 2014 αναβλήθηκε η δίκη Παπαγεωργόπουλου στο Εφετείο

 Τέλος στο «σίριαλ» των προηγούμενων ημερών αναφορικά με τη διεξαγωγή ή μη της δίκης για την υπεξαίρεση στο δήμο Θεσσαλονίκης, δόθηκε το πρωί με την αναβολή της εκδίκασης της πολύκροτης υπόθεσης για τις 16 Ιανουαρίου 2014.

Tο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, ενώπιον του οποίου επρόκειτο να διεξαχθεί σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση, αποφάσισε να αναβάλει τη δίκη, έπειτα και από την άρνηση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ) να χορηγήσει ειδική άδεια στους συνηγόρους.

Έτσι, όπως προβλέπεται σ' αυτές τις περιπτώσεις, ορίστηκε νέα δικάσιμος εντός δύο μηνών, με την πλησιέστερη διαθέσιμη του ίδιου δικαστηρίου να είναι η 16η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Το ζήτημα ετέθη μετά την αρχική απόφαση του δικαστηρίου να ξεκινήσει κανονικά η δίκη, για την οποία πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, τόσο ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος όσο και ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας.

Το Πενταμελές Εφετείο επικαλέστηκε τις διατάξεις του νόμου 4220/2011 για την επιτάχυνση εκδίκασης υποθέσεων διαφθοράς στο δημόσιο.

Τις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου είχαν επικαλεστεί και οι συνήγοροι των δύο κατηγορουμένων, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συνηγόρους, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι δεσμεύονται από την απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που δεν επιτρέπει στους δικηγόρους να παρίστανται την τρίτη μέρα της συνεδρίασης στα Κακουργιοδικεία, εφόσον κατά τις δύο προηγούμενες δεν έχει ξεκινήσει η δίκη, όπως συνέβη στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αντιδράσεις στους κόλπους του ΔΣΘ, το δ.σ. του οποίου αποφάσισε ομόφωνα σε χθεσινοβραδινή συνεδρίασή του να μην χορηγήσει την αιτηθείσα άδεια στους δικηγόρους. Την απόφαση αυτή προσκόμισε το πρωί στο δικαστήριο ο πρόεδρος του ΔΣΘ, Νίκος Βαλεργάκης, διαβάζοντας και το σκεπτικό της.

Τελικά, το δικαστήριο λαμβάνοντας υπ' όψιν την συγκεκριμένη απόφαση του Συλλόγου αλλά και την επιμονή των κατηγορουμένων να διατηρήσουν τους ίδιους συνήγορους, έλαβε την απόφαση για αναβολή της δίκης.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωτόδικο δικαστήριο επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης και στον πρώην ταμία του δήμου Παναγιώτη Σαξώνη, τον μοναδικό που είχε ομολογήσει τις πράξεις του.

Εξάλλου, ποινές κάθειρξης 15 και 10 ετών είχαν επιβληθεί στους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας, οι οποίοι όμως αφέθηκαν -υπό όρους- ελεύθεροι μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Σε νέα δίκη ο Παπαγεωργόπουλος για άλλη υπόθεση τον Νοέμβριο

Πάντως, ο δικαστικός «Γολγοθάς» του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης συνεχίζεται τον επόμενο μήνα, καθώς στις 26 Νοεμβρίου αναμένεται να ξανακαθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για άλλο ένα οικονομικό σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του, αυτό της Παγίας Προκαταβολής.

Εκτός από τον κ. Παπαγεωργόπουλο και τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου, κατηγορούμενοι είναι τρεις πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών, καθώς και 13 υπάλληλοι.

Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι απιστία, απάτη από κοινού, ψευδής βεβαίωση, ενώ στη διαχειρίστρια αποδίδεται και το αδίκημα της πλαστογραφίας.

Πρόκειται για έλλειμμα ύψους 1,16 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εκταμιεύτηκαν με παράνομο και αδιαφανή τρόπο με πρόσχημα να εξυπηρετηθούν επείγουσες και έκτακτες ανάγκες του δήμου Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: