Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Στο Ισραήλ ο Σαμαράς

Η ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης ο σκοπός του ταξιδιού

Πετάει σήμερα το απόγευμα για Τελ Αβίβ - Ενεργειακά και αμυντική συνεργασία στην ατζέντα των συναντήσεων με Πέρες και Νετανιάχου - Οι επιχειρηματίες που θα ακολουθήσουν τον πρωθυπουργό

Η οικοδόμηση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-Ισραήλ που περιλαμβάνει την περαιτέρω ανάπτυξη της ενεργειακής και της αμυντικής συνεργασίας είναι ο σκοπός της επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρωθυπουργός που πετάει σήμερα το απόγευμα για το Τελ Αβίβ συνοδεύεται στην επίσκεψή του από οκτώ υπουργούς. Η κυβερνητική αντιπροσωπεία απαρτίζεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, Δημοσίας Τάξεως Νίκο Δένδια, Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, Μεταφορών Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο και Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη οι οποίοι θα πάρουν μέρος στο Ανώτατο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Ελλάδας Ισραήλ.

Ο κ. Σαμαράς στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ ακολουθεί το πρόσφατο ταξίδι του στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη. Ο κ. Σαμαράς επανειλημμένως με αρχή το εβραϊκό λόμπυ μίλησε για την σχέση Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου ως έναν άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μετά την αστάθεια στην Συρία και τους πολιτικούς κραδασμούς στην Τουρκία. Υπογράμμισε δε τις δυνατότητες συνεργασίας των τριών χωρών στην εξόρυξη και μεταφορά του φυσικού αερίου που όπως ανέφερε πρόκειται για ποσότητες που αρκούν για να καλύψουν το 50% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης για τα επόμενα 30 χρόνια.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου Συνεργασίας θα υπογραφούν περί τις δέκα συμφωνίες και πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ ομολόγων υπουργών. Πρώτος από όλους θα υπογράψει σχετικά πρωτόκολλα ο υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του. Οι ισραηλινές ενεργειακές εταιρείες παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις έρευνες για ανακάλυψη φυσικού αερίου στις περιοχές της Ελλάδας. Άλλωστε όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη, στην Κύπρο ήδη έχει δραστηριοποιηθεί αμερικανοϊσραηλινή εταιρία.

Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι η ανάπτυξη της σχέσης με το Ισραήλ θα αποτελέσει αντίβαρο στην Τουρκία και ότι θα έχει και την επίνευση των ΗΠΑ παρά την καλή σχέση του προέδρου Ομπάμα με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό θα συζητηθεί και το θέμα της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών που περιλαμβάνει προγραμματισμένες κοινές ασκήσεις στα ελληνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο.

Θετικό στοιχείο είναι η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής που είναι θέμα στο οποίο έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία οι Ισραηλινοί.

Οι επιχειρηματίες που θα ακολουθήσουν τον πρωθυπουργό στο Ισραήλ

120 Έλληνες επιχειρηματίες που θα έχουν επαφές με Ισραηλινούς στο πλαίσιο του ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματικού φόρουμ συνοδεύουν σύμφωνα με πληροφορίες τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο ταξίδι του στο Ισραήλ.

Τον κ. Σαμαρά θα συνοδεύουν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.

Σε ότι αφορά στην αποστολή των ελλήνων επιχειρηματιών, πληροφορίες αναφέρουν πως μεταξύ αυτών που θα συμμετάσχουν είναι οι:  Δημήτρης Κοπελούζος, Βασίλης  Αποστολόπουλος (Ιατρικό), Μάρι Δασκαλαντωνάκη (Grecotel), ο Ν. Φειδάκης, ο Β. Κάτσος (Pharmaten), ο Δημ. Λακασάς (Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος), ο Γ. Παπαδόπουλος (Attica Ventures), ο Δημ. Παπαδόπουλος (Intracom), η Χριστίνα Σακελλαρίδου (Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων), ο Θ. Μυλωνάς (Πρόεδρος εταιρειών υψηλής τεχνολογίας), και ο Β. Παϊσιος (Πρόεδρος του ελληνοισραηλινού Επιχειρηματικού Συμβουλίου).

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: