Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Είκοσι χρόνια φυλάκιση η ποινή για Τσοχατζόπουλο

της Εύας Καραμανώλη

Ποινή φυλάκισης είκοσι ετών επέβαλε το δικαστήριο στον Ακη Τσοχατζόπουλο. Φυλάκιση 12 χρόνων επιβλήθηκε στην Βίκυ Σταμάτη και 16 χρόνια στον Γιώργο Σμπώκο. Κρίθηκαν ένοχοι όλοι οι κατηγορούμενοι πλην δυο.

Την ανώτατη προβλεπόμενη τιμή, αυτής της κάθειρξης 20 ετών, εισήγηθηκε να επιβληθεί στον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο, η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Γεωργία Αδειλίνη. Νωρίτερα το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν πρέπει να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

Αυτή ήταν και η απόφαση του δικαστηρίου για τον Τσοχατζόπουλου, όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο. Να σημειωθεί ότι επειδή έχει ξεπεράσει το 70ο έτος της ηλικίας του αποφυλακίζεται όταν συμπληρώσει στο 1/5 της ποινής του, ενώ οι μέρες μετράνε διπλές (δηλαδή τα είκοσι χρόνια πρακτικά μετατρέπονται σε δέκα).

Πέραν του Ακη Τσοχατζόπουλου το δικαστήριο επέβαλε: 16 χρόνια κάθειρξης για τον Γιάννη Σμπώκο, 13 χρόνια για τον Γιώργο Σαπχατζίδη και την Ευφροσύνη Λαμπορούλου, και 12 χρόνια για τη Βίκυ Σταμάτη και τον Αστέριο Οικονομίδη. Στην Αρετή Τσοχατζοπούλου το επέβαλε 12 έτη, ενώ σε κάθειρξη 10 ετών καταδικάστηκαν οι Ταλίτα Τσεκούρα, ο Νίκος Γεωργουλάκης, ο Οράτιος Μελάς, ο Γιώργος Αντωνιάδης και ο Γιώργος Κωνσταντάτος.

Τέλος, 6 χρόνια κάθειρξης επεβλήθησαν στον Νίκο Ζήγρα, στον οποίο αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, τον Παναγιώτη Σταμάτη, την Γκουντρούν Τσοχατοπούλου, τον Νίκο Καρατζά και τον Φώτη Αρβανίτη.

Το δικαστήριο έδωσε αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό στην
Αρετή Τσοχατζοπούλου και τον Νίκο Ζήγρα, οι οποίοι θα αφεθούν ελεύθεροι.

Για τους υπόλοιπους καταδικασυέντες η ποινή δεν θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, ενώ όλοι όσοι μέχρι σήμερα είναι ελεύθεροι θα παραμείνουν εκτός φυλακής.

Αθώοι κηρύχθηκαν οι Σπύρος Χατζηνικολάου και Παντελής Ζαχαριάδης, όπως εισηγήθηκαν και οι εισαγγελείς.

Αναλυτικά, η εισαγγελική λειτουργός είχε ζητήσει τα εξής για τους κατηγορουμένους:

- Αστέριος Οικονομίδης - 12 έτη
- Ευφροσύνη Λαμπροπούλου - 13 έτη
- Νικόλαος Ζήγρας - 6 έτη
- Γιώργος Σαχπατζίδης - 13 έτη
- Αρετή Τσοχατζοπούλου - 10 έτη
- Βίκυ Σταμάτη - 12 έτη
- Ιωάννης Σμπώκος - 16 χρόνια
- Ταλιτά-Μαρία Τσεκούρα - 10 έτη
- Νικόλαος Γεωργουλάκης - 10 έτη
- Παναγιώτης Σταμάτης - 6 έτη
- Οράτιος Μελάς - 10 έτη
- Κωνσταντίνος Αντωνιάδης - 10 έτη
- Γκούντρουν Μολντενάουερ (πρώην σύζυγος Τσοχατζόπουλου) - 6 έτη
- Φώτιος Αρβανίτης - 6 έτη
- Νικόλαος Καρατζάς - 6 έτη
- Γεώργιος Κωνσταντάτος - 10 έτη

Πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: