Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013

Μέρκελ: Συζήτηση με Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είπε σήμερα ότι είναι «προφανές» ότι δεν θα αποπειραθεί να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Η Μέρκελ έκανε την δήλωση αυτή κατά την διάρκεια μιας τηλεοπτικής συζήτησης, όταν ο ένας από τους παρουσιαστές επισήμανε ότι τα κόμματα CDU/CSU μπορεί να μην μπορέσουν να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία των εδρών στην κάτω βουλή της Γερμανίας.
Η Μέρκελ είπε ότι αναμένει να διεξαχθεί διαπραγμάτευση με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αλλά και με τους Πράσινους για να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση συμμαχίας στη Γερμανία.

«Κατά πάσα πιθανότητα οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό μιας (κυβερνητικής) συμμαχίας θα διεξαχθούν ανάμεσά μας», είπε η Μέρκελ, με το βλέμμα στραμμένο στην πλευρά του υποψήφιου των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ και του υποψηφίου των Πρασίνων Γίργκεν Τριτίν, οι οποίοι βρίσκονταν επίσης στο στούντιο.

Η καγκελάριος διέψευσε, παραλληλα, ότι σχεδιάζει να αποσυρθεί από την πολιτική στο μέσον της επόμενης τετραετούς θητείας της στο αξίωμα, αρνούμενη παράλληλα να αποκαλύψει τι σχεδιάζει να πράξει μετά το 2017.

Οι παρουσιαστές της ζήτησαν να σχολιάσει τις εικασίες —τις οποίες έχει διαψεύσει επανειλημμένα ο εκπρόσωπός της— ότι πρόκειται να παραδώσει την εξουσία σε κάποιον διάδοχό της πριν λήξει η θητεία της.

«Τι περισσότερο να πω; Δεν πιστεύετε τις διαψεύσεις;», απάντησε. «Το να μείνω στη θέση για τέσσερα χρόνια είναι θέμα υπεύθυνης συμπεριφοράς έναντι των ψηφοφόρων», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, 59 ετών.

«Κοιτάω τα επόμενα τέσσερα χρόνια που έχω μπροστά μου», πρόσθεσε η ίδια. «Στη φαντασία μου δεν χωράει τίποτε άλλο πέρα από το χρονικό διάστημα ως το 2017, και δεν είμαι σε θέση απόψε να σκεφτώ για τίποτε άλλο πέραν αυτού» του διαστήματος, ανέφερε η Μέρκελ.

Πηγή: NewPost

Δεν υπάρχουν σχόλια: